Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Romaniassa presidentinvaalit: suosikki on EU-myönteinen ehdokas, joka ei ole suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin

Lehtikuva
Klaus Iohannis lähtee vaaleihin suosikkina.

Romaniassa järjestetään tänään presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Selkeä ennakkosuosikki vaaleissa on istuva presidentti, keskustaoikeistolainen ja EU-myönteinen Klaus Iohannis.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hänen päähaastajiaan ovat PSD-puoluetta edustava entinen pääministeri Viorica Dancila, uuden Pelastakaa Romania -liiton Dan Barna ja kahden pienpuolueen tukema entinen näyttelijä Mircea Diaconu.

Maan perinteisen valtapuolueen PSD:n ehdokas saattaa pudota toiselta kierrokselta nyt ensimmäistä kertaa sitten kommunismin kaatumisen 30 vuotta sitten. PSD on maata sitä ennen hallinneen kommunistipuolueen suora seuraaja. Dancilan menestysmahdollisuuksia syö hänen hallituksensa kaatuminen ja puolueen lukuisat korruptioskandaalit.

Iohannis puolestaan on profiloitunut korruption vastustajana ja oikeusvaltion puolustajana. Osin hänen ansiostaan Romania ei ole lipsunut Puolan ja Unkarin tapaan autoritaarisuuden ja kansallismielisen populismin tielle.

Iohannisia on kuitenkin arvosteltu demokratian halveksunnasta, sillä hän ei ole suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin.
Romanian presidentin valtaoikeudet ovat melko suuret. Hän muun muassa johtaa maan ulkopolitiikkaa, osallistuu EU-kokouksiin ja nimittää pääministerin.

Vaalien toinen kierros järjestetään kahden viikon päästä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE