Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Ruotsalaisarvio maan merkittävästä Nato-roolista: puolustaa Suomea – ”Suomi on etulinjan maa, Ruotsi ei”

iStock

Ruotsin ja Suomen liityttyä Natoon on todennäköistä, että sotilasliiton operatiivisissa suunnitelmissa merkittävä osa Ruotsin puolustusvoimista osoitetaan Suomen puolustamiseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Näin arvioi Ruotsin Nato-edustuston puolustusneuvonantaja Tommy Åkesson Dagens Nyheter -lehden haastattelussa.

-  Suuren sotasuunnitelman tekee Nato, sitä ei tehdä Ruotsissa. Suomi on etulinjan maa, mitä Ruotsi ei ole, Åkesson perustelee arviotaan.

Åkessonin mukaan Suomen 1  300 kilometrin raja Venäjän kanssa on Naton kannalta merkittävä muutos sotilasliiton strategisen painopisteen siirtyessä pohjoisemmaksi.

Hän kertoo, että Nato tekee piakkoin arvion Ruotsin puolustuskyvyistä. Mahdollisia tavoitteita puolustuksen kehittämiselle ovat muun muassa maavoimien mekanisoitujen prikaatien määrän nostaminen nykyisestä yhdestä kahteen tai ilmatankkauskaluston hankinta.

RUOTSIN VALTIOPÄIVÄT on asettanut tavoitteeksi kolme maavoimien prikaatia vuoteen 2030 mennessä. Naton vaatimukset prikaateille ovat kuitenkin kovemmat kuin Ruotsissa, esimerkiksi prikaatin käytössä olevien taistelupanssareiden määrän suhteen.

Nato-jäsenyys merkitsee Ruotsille myös sitä, että Naton eri esikuntiin ja muihin sotilasliiton tehtäviin tarvitaan 200-250 ruotsalaista upseeria.

-  Meillä on kuusi vuotta aikaa. Kolmen vuoden kuluttua pitäisi olla kasassa 30 prosenttia. Tulee olemaan kova haaste löytää kaikki upseerit, Åkesson myöntää.

Hän korostaa, ettei Suomen ja Ruotsin pidä jatkossa ajatella sitä, miten maat osallistuvat esimerkiksi Naton eri operaatioihin vaan sitä miten maat ja niiden asevoimat toimivat osana Natoa.

-  Naton työskentelytapa johtaa uskoakseni vallankumoukseen, tai ainakin muutokseen ajattelutavassamme.

Uutista päivitetty

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE