x

Ruotsissa tämä jo toimii – HS: Pankit kehittävät nopeaa maksujen siirtoa

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suomessa suurimmat pankit ovat kovaa vauhtia rakentamassa järjestelmää, jossa rahaa voisi siirtää reaaliaikaisesti pankkitililtä toiselle myös pankkien välillä, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden tietojen mukaan järjestelmää kehitetään Otto-käteisautomaatteja pyörittävän Automatian piirissä. Sen omistavat OP-ryhmä, Nordea ja Danske Bank.

Automatiassa on valmiina asiakkaiden tilitiedot sisältävä järjestelmä, jota voidaan käyttää maksujen nopeaan siirtämiseen.

Pikamaksujärjestelmä olisi avoin kaikille pankeille. Lehden tietojen mukaan valmista saattaa tulla vielä tämän syksyn aikana. Työ aloitettiin noin vuosi sitten, mutta Kilpailu- ja kuluttajaviraston vaatimien selvityksien vuoksi työ on viivästynyt.

Esimerkiksi Ruotsissa pankeilla on jo vuosia ollut yhteinen pikasiirtojärjestelmä. Myös Suomessa pankit voivat liittää pikamaksun omiin mobiilimaksusovelluksiinsa.

Keskustelua aiheesta

Ilmassa suotuisia merkkejä, mutta: Suomen Pankki nostaa esiin uusia huolia

Kuva: Jari Soini

Suomen Pankki näkee maailmantaloudessa uusia huolia, vaikka luottamus onkin vahvistunut ja ilmassa on tällä hetkellä suotuisia merkkejä. Yksi kysymysmerkki ovat Yhdysvaltojen uuden hallinnon toimet.

Suomen Pankin ennusteessa maailmantalouden kasvu voimistuu viime vuodesta ja jatkuu runsaan kolmen prosentin vauhtia tänä ja kahtena seuraavana vuonna.

Maailmantalouden kohenemista hillitsee kuitenkin ensi vuodesta alkaen Kiinan talouskehityksen hidastuminen. Suomen Pankin mukaan Kiinan kasvu hidastuu, kun se muuttuu rakenteeltaan investointipainotteisesta kulutusvetoiseksi, eikä kasvua ylläpidetä aikaisemmassa määrin lisävelalla.

Myös Yhdysvaltojen uuden hallinnon toimet voivat heikentää maailmantalouden ja -kaupan kasvua, jos protektionistiset toimet lisääntyvät.

Yhdysvaltojen talouden odotetaan kasvavan vuosina 2017–2019 runsaan kahden prosentin vauhtia. Kasvu voi olla ennustettua nopeampaa, jos uuden hallinnon odotetut kasvua vahvistavat toimet toteutuvat täysimääräisesti.

Keskustelua aiheesta

Halpakauppaketju avaa uusia liikkeitä Anttilan tiloihin jo toukokuussa: paikkakunnat selvillä

Kuva: Lehtikuva

Halpakauppaketju Tokmanni avaa neljä uutta myymälää Anttilalta vapautuneisiin tiloihin. Myymälät avataan toukokuussa Espoossa, Seinäjoella ja Turussa sekä syksyllä Joensuussa.

Tavarataloryhmä Anttilan konkurssin jälkeen Tokmanni on solminut yhteensä kahdeksan vuokrasopimusta Anttilalta vapautuneista tiloista.

Tokmanni kertoo tiedotteessaan avaavansa ainakin 12 uutta ja 2 uudelleensijoitettua myymälää tänä vuonna. Konserni odottaa kannattavuutensa paranevan viime vuodesta.

Viime vuonna Tokmannin liikevaihto oli 776 miljoonaa euroa ja sillä oli keskimäärin noin 3 200 työntekijää. Myymälöitä oli vuoden lopussa 162 eri puolilla Suomea.

AVAINSANAT

USU: Kuluttajaliitto vaatii komissiolta direktiiviä ryhmäkanteesta

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suomen Kuluttajaliitto vaatii Euroopan komissiolta direktiiviä laajasta ryhmäkanneoikeudesta, kertoo Uutissuomalainen.

Direktiivi on Kuluttajaliiton mukaan tarpeen, koska komission muutama vuosi sitten antama suositus asiasta ei ole tehonnut Suomessa.

– Vain direktiivillä tämä asia saadaan kuntoon, sanoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

Komission suosituksen mukaan yksityishenkilöt tai yhteisöt voisivat nostaa kieltokanteen tai vahingonkorvausvaatimuksen. Suomessa ryhmäkanteen voi yhä nostaa vain kuluttaja-asiamies.

Suomessa asiaa koskeva laki täyttää syksyllä kymmenen vuotta, mutta yhtään ryhmäkannetta ei ole nostettu.

Kansallisesti Kuluttajaliitto aikoo tehdä tällä hallituskaudella oikeusministeriöön lakialoitteen ryhmäkanteen laajentamisesta.

SAK: Rakennusalalla edelleen tuhansia työttömiä

SAK ei kannata rakennusalan ammattien avaamista Uudellamaalla EU:n ulkopuolelta tulevalle työvoimalle. Sen sijaan rakennusalan ammattilaisten rekrytointia muualta Suomesta ja muista EU-maista on keskusjärjestön mielestä tehostettava.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö peräänkuuluttaa kunnollisia kannusteita, joilla voidaan helpottaa ihmisten muuttamista työn perässä.

– Vuoden alussa voimaan tullut liikkuvuusavustus on askel oikeaan suuntaan, mutta ei alkuunkaan riittävä toimenpide, SAK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä sanoo.

Hänen mukaansa maan sisäistä työvoiman liikkuvuutta voidaan helpottaa muun muassa asuntopolitiikalla esimerkiksi tilanteessa, jossa työntekijä on halukas muuttamaan, mutta hänen on vaikea saada vanhaa asuntoaan myytyä.

– Rakennusalan työttömyyskassan jäsenistä noin 10 000 oli helmikuussa työttömänä. Heistä vain joka kymmenes asui Uudellamaalla.

Kyntäjä huomauttaa, että rakennusalan työvoimantarpeeseen voidaan vastata myös työvoimapoliittisella koulutuksella ja tehostamalla rekrytointia alalle.

Uudenmaan Ely-keskus esittää rakennusalan työmarkkinoiden avaamista EU:n ulkopuolisista maista tuleville työntekijöille. SAK ei pidä ratkaisua perusteltuna tilanteessa, jossa työttömyys on korkealla ja työehtojen valvonnan resurssit puutteelliset.

– Jos työmarkkinat avataan, vaarana on harmaan talouden ja työehtojen kuten palkkojen polkumyynnin lisääntyminen. Ruotsissa työvoiman saatavuusharkinnasta luopuminen on Malmön yliopiston tutkimuksen mukaan lisännyt rikollisuutta, Eve Kyntäjä sanoo.

Hän huomauttaa, että nykyinen Ely-keskusten päätöksentekoprosessi ei selvästikään toimi, kun siinä ei tarvitse huomioida koko maan työmarkkinoiden tilannetta eikä hallitusohjelman linjauksia.

Palkansaajajärjestöt vaativat EU:ta puuttumaan Brexitin ja populismin perimmäisiin syihin – ”On kestämätöntä, että…”

Kuva: Thinkstock
EU ja Britannia tarvitsevat jatkossakin toisiaan. – Britannialle ei kuitenkaan pidä tehdä sellaisia myönnytyksiä, jotka murentavat EU:n yhtenäisyyttä, FinUnions toteaa kannanotossaan. FinUnions on SAK:n, STTK:n ja akavalaisen neuvottelujärjestön Ylemmät toimihenkilöt (YTN) yhteinen EU-edustusto.

FinUnionsin johtajan Aleksi Kuusiston mukaan tällä hetkellä EU:ssa tärkeintä on torjua unionin hajoaminen. Hän painottaa, että on on puututtava Brexitin ja populismin perimmäisiin syihin.

 – Brexit oli pitkälti reaktio globalisaation haittapuolia vastaan, Kuusisto katsoo.

–  On kestämätöntä, että EU:n kansalainen voi menettää työpaikkansa siksi, että toisesta maasta lähetetylle työntekijälle saa maksaa alhaisempaa palkkaa. Tai siksi, että EU:hun saa tuoda tuotteita, jotka ovat halpoja sen vuoksi, että niiden valmistaja on saanut massiivisia, EU:ssa kiellettyjä valtiontukia.

Britannian eroneuvottelut alkoivat virallisesti tänään.

Neuvotteluissa on Kuusiston mielestä tavoiteltava mahdollisimman tiiviitä suhteita.

– EU ja Britannia tarvitsevat toisiaan. Britannialle ei kuitenkaan pidä tehdä sellaisia myönnytyksiä, jotka murentavat EU:n yhtenäisyyttä.

Jatkossa EU:n on edistettävä kestävää talouskasvua, jotta estetään populististen EU-erovaatimusten menestys muissa maissa.

FinUnions listaa palkansaajien kannalta tärkeimmät, kestävään talouskasvuun tähtäävät EU-aloitteet julkaisussaan Palkansaajien ajankohtaiset EU-hankkeet.

FinUnions peräänkuuluttaa sekä reilua kauppaa että EU-jäsenmaiden yhteisesti ohjattua panostusta tutkimus-, koulutus-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaan. Samalla on jatkettava markkinoiden avaamista.

FinUnions on Suomen palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n sekä akavalaisen neuvottelujärjestön Ylemmät toimihenkilöt, YTN:n, EU-edustusto.