Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ryhmäpuheenjohtajat kuulivat presidentin puheessa vahvan viestin luottamuksen vahvistamisesta

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat kuulivat saman vahvan viestin sekä presidentti Sauli Niinistön että puhemies Antti Rinteen valtiopäivien avajaispuheista. Viestin siitä, että eduskuntapuolueiden on tässä tilanteessa tärkeämpää löytää yhteisiä tekijöitä kuin erottavia, ja että eduskunnan on omalla toiminnallaan pyrittävä vahvistamaan luottamusta yhteiskunnassa.

– Tällä vaalikaudella tarvitaan enemmän luottamusta hallituksen sisällä, koska haasteet ovat isot. Lisäksi tarvitaan enemmän yhteistyötä yli hallitus–oppositio-rajojen isoissa kysymyksissä ja tarvitaan myös luottamuksellinen yhteistyön ilmapiiri niin hallituksen, eduskunnan kuin työmarkkinoiden välillä, summasi suurimman eduskuntapuolueen SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Kaikkosta jäi mietityttämään, mihin Niinistö viittasi sanoessaan “ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”. Presidentti sanoi korostavansa sitoutumisen merkitystä.

– Viime eduskunnassa aika moni kansanedustaja siirtyi muihin tehtäviin matkan varrella, ja nytkin näköjään aika moni juuri eduskuntaan valittu on heti pyrkimässä Euroopan parlamenttiin. Olisiko siinä ollut tämän tapaista ajatusta taustalla, tuli itsellä ensimmäisenä mieleen. Ihan aiheellinen huomautus presidentiltä, Kaikkonen sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi olevansa samaa mieltä presidentin kanssa yhteistyön rakentamisesta ja vastuunkantamisesta.

– Se oli vanha viisaus, ja minäkin koen, että se pätee kyllä täällä, Tavio arvioi presidentin “joka leikkiin ryhtyy” -kommenttia.

“Maan vakaudelle olisi eduksi, että hallitus istuu täyden kauden”

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mielestä presidentin puheessa kuului vahva viesti yhteistyöstä.

– Siinä oli aika vahva viesti myös siitä, että kun hommaan ryhtyy, niin homma pitää hoitaa. Huomasin siinä viestiä esimerkiksi edustajille, jotka ovat jättäneet tehtävänsä kesken kauden, Jokinen arveli Kaikkosen lailla.

Jokinen katsoi, että “ken leikkiin ryhtyy” -kommentissa oli myös viestiä hallituksiin liittyen.

– Se oli kannustus ja jonkinlainen viesti siitä, että maan vakaudelle olisi eduksi, että hallitus istuu täyden kauden.

Sekä Kaikkosen että vihreiden ryhmyrin Krista Mikkosen mielestä oli hyvä, että Niinistö korosti puheessaan EU:n roolia.

– Ja sitä, että meidän pitää sekä EU:ssa että myös täällä eduskunnassa pyrkiä löytämään ne yhteiset asiat ja vahvistaa niitä, Mikkonen sanoi.

– EU:n puheenjohtajuuden painotus oli paikallaan. Se alkaa heinäkuun alusta ja se täytyy hoitaa asiallisesti ja hyvin. Se keskustelu on jäänyt vielä aivan liian vähälle Suomessa. Puheenjohtajuuskausi ei välttämättä tule olemaan helppo, muun muassa brexit-uhan vuoksi, Kaikkonen pohti.

STT–SANNA NIKULA, OLLI KUIVANIEMI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE