Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

Sää suosi Pirkkalan viikinkielämään perustuvia muinaismarkkinoita

Historian elävöittämisyhdistys Harmaasudet pitivät markkinoilla taistelunäytöksiä.

Monien kesätapahtumien joukossa Pirkkalankylän historiallisissa maisemissa viikonvaihteessa järjestettyjä muinaismarkkinoita siivitti paitsi lämmin sää myös osallistujien suuri määrä. Kävijöitä kaksipäiväisessä tapahtumassa oli jonkin verran enemmän kuin viime vuonna eli yli 6 000 ihmistä.

Heikki Näreikkö

Tapahtuma ammentaa aiheensa viikinkiajasta ja alueella tehdyistä arkeologisista löydöistä. Jo itse tilaisuudessa oli runsas ja värikäs ohjelmatarjonta: asiantuntijaesitelmiä, työpajoja ja -näytöksiä, muinaiskäsityöläisten markkinat, teatteria, taikuutta ja historian elävöittäjiä.

Tämän lisäksi muinainaismarkkinoiden ympärillä on ollut erilaisia tapahtumia, retkiä ja kursseja pitkin alkukesää.

Muinaismarkkinoiden suosio näkyi muun muassa melkoisena liikenneruuhkana Reipin alueella. Siitäkin huolimatta, että tapahtumaan osallistuneille oli järjestetty maksuton non stop -tapahtumakuljetus kello 9.30-17 Suupantorilta Reippiin ja takaisin Suupantorille Pirkkalan keskustaan. Tapahtumapäivinä liikennöi myös maksullinen palvelubussi.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa kävi kaikkiaan yli 6 000 ihmistä.

Tursiannotko merkittävimpiä rautakautisia asuinpaikkoja

Pirkkalan Pirkkalankylässä sijaitsee hyvin säilynyt Tursiannotkon myöhäisrautakauden asuinpaikka, joka ajoittuu noin vuosiin 800–1200. Museokeskus Vapriikin Tampereella rakennetun ja parhaillaan esillä olevan näyttelyn esineistö ja tarinat perustuvat Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston Pirkkalan Tursiannotkossa 2012–2017 tekemiin arkeologisiin tutkimuksiin.

Viime vuonna Pirkanmaan maakuntamuseo järjesti kaikille avoimet Tursiannotkon yleisökaivaukset. Tänä vuonna vastaava tapahtumaa ei järjestetä.

Viikinkiajan katsotaan alkaneen viimeistään 700-luvulla ja pääättyneen viimeistään 1100 luvulla. Viikinkiajan alku- ja loppupisteestä on hieman erilaisia käsityksiä joidenkin eri Euroopan maiden tutkijoiden kesken. Tutkijat korostavat mielellään oman maansa roolia kyseisenä aikana. Joka tapauksessa Pirkkalan muinaismarkkinat ammentavat siis viikinkien perinteistä.

Mystikko Aleksander ja Loihtija toivat taikuutta markkinoille.

Monipuolinen näyttely

Vapriikin näyttely esittelee Tursiannotkon esineistöä. Esillä on luisia ja sarvisia nuolenkärkiä, koristeltuja lusikoita sekä käsityövälineitä. Perinteisempiä aarteita edustavat muinaisen emännän talon kulmalle hukkaamat helmet ja vilkkaasta kaupankäynnistä kertovat muut idäntien kauppatavarat, joita varmaan tuliaisiksikin hankittiin.

Näyttelyä täydentävät löydöt lähiympäristön kylistä, kuten Nokian Varassaaren kätkölöytö ja Janakkalan kuuluisan miekkamiehen hautakokonaisuus. Molemmat ovat ensimmäistä kertaa esillä yleisölle Vapriikissa.

Viikinkiajan savupirtin pihapiirissä pääsee kokeilemaan kyläsepän taitoja, ulkokeittiössä kokkaamista, miekkamiehen varustusta ja viikinkiajan koruja. Karjapihalla voi rapsutella rautakauden lampaita tai ihmetellä kotieläinten muinaista ulkonäköä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE