Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

10.6.2022 06:53 ・ Päivitetty: 10.6.2022 06:53

Saarikko USU:lle ruoan veroalesta: ”Tämä vaihtoehto on syytä käydä läpi” – Professori Ylellä: ”Ei järkevää”

LEHTIKUVA / SAARA PELTOLA

Valtionvarainministeri, keskustan puheenjohtajana jatkokautta tavoitteleva Annika Saarikko väläyttää ruoan arvolisäveroprosentin alentamista.

Demokraatti

Demokraatti

Uutissuomalaisen (USU) uutisen mukaan Saarikon mielestä se voisi olla yksi keino lisätä kansalaisten ostovoimaa.

Saarikko sanoo tavoitteekseen, että suomalaista ruokaa on jatkossakin kauppojen hyllyillä ja että siihen on tavallisella ihmisellä varaa.

– Keskusta alensi ruoan arvonlisäveroa vuonna 2010, ja nytkin tämä vaihtoehto on syytä käydä läpi muiden rinnalla. Koska kaikkia keinoja ei voi valita, pitää harkita, mitkä toimet tässä tilanteessa helpottavat tehokkaasti ihmisten arkea tekemättä kohtuutonta lovea verotuloihin, hän toteaa Uutissuomalaiselle.

Saarikon mielestä alv-muutoksissa perussääntö on, että pidempiaikaisten muutosten vaikutus on tehokkaampi kuin lyhytaikaisten.

Uutissuomalainen kysyi Saarikolta ja tämän vastaehdokkaalta Paavo Väyryseltä viisi kysymystä, joista yksi oli, pitäisikö ruoan arvonlisäveroprosenttia laskea.

Väyrysen vastaus oli, että kyllä, pysyvästi ja tuntuvasti. Tärkeintä olisi hänen mielestään palata kansalliseen maatalouspolitiikkaan.

”Suurin hyöty kohdistuu suurituloisiin.”

Tampereen yliopiston taloustieteen professori Kaisa Kotakorpi arvioi Ylellä, että ruoan arvonlisäveron lasku ei olisi järkevä.

– Pahimmillaan väliaikainen veroale voi nostaa hintoja pidemmällä aikavälillä, hän kertoi Ylellä kaksi päivää sitten.

Se ei ole Kotakorven mukaan hyvä elinkustannusten hillitsemiskeino eikä tehokas tapa tukea pienituloisia.

– Suurituloiset käyttävät euromääräisesti enemmän rahaa ruokaan, joten suurin hyöty ruuan alennetusta alv:sta kohdistuu heihin.

Saarikko on aiemmin väläytellyt myös ansiotuloveron kevennystä, ja nyt hänen mielestään sille on alkanut ilmaantua yhä useampia perusteita. Hän ei kuitenkaan lupaa mitään.

-  Totta kai on ajateltava myös sitä, mistä valtio saa tuloja, jos ansiotuloveroja kevennettäisiin. Silloin pitää myös muiden vastuullisten tahojen yhteiskunnassa huolehtia omasta osuudestaan, Saarikko totesi kaksi päivää sitten STT:llä.

Hallitus päätti hiljattain polttoaineen jakeluvelvoitteen alentamisesta tälle ja ensi vuodelle. Demokraatti kysyi Saarikolta 1. kesäkuuta, pitääkö tehdä vielä lisätoimia.

– Toistaiseksi uusia päätöksiä ei ole tehty, mutta jos tilanne heikkenee, on ilman muuta palattava pöytään uudestaan, Saarikko vastasi tuolloin.

Hän toisti viime syksyisen viestinsä, että veronkevennykset ovat yksi vaihtoehto.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU