Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Saavuttaako SDP kannatushuippunsa aina liian aikaisin? Politiikan tutkija MustReadissä: “Keräämäni aineisto ei vahvista Mannisen analyysiä”

Verkkojulkaisu MustReadissä työskentelevä politiikan tutkija Erkka Railo kommentoi puolueiden kannatustilannetta artikkelissaan, jossa hän arvioi myös gallup-ykköseksi nousseen SDP:n mahdollisuuksia.

Rane Aunimo

Demokraatti

Kokoomuksen entisen suunnittelupäällikön, viestintätoimisto Ellun kanojen nykyisen tutkimusjohtajan Jukka Mannisen Facebook-päivityksen mukaan demarit ovat saavuttaneet oman kannatushuippunsa viimeisten kymmenen vuoden aikana pidetyissä vaaleissa aina liian aikaisin.

“Keräämäni aineisto ei vahvista Mannisen analyysiä, mutta osoittaa, että sosiaalidemokraateilla on ainakin ollut vaikeuksia nostaa kannatustaan ennen vaaleja”, Railo kirjoittaa laajassa jutussaan.

18 tuloksesta vain viidessä muutokset syksyn keskiarvon ja kevään vaalituloksen välillä ovat suuremmat kuin kaksi prosenttiyksikköä.

Railon mukaan on kiinnostavaa, ettei sillä onko SDP hallituksessa vai oppositiossa ole ollut suurta merkitystä puolueen vaalikampanjoissa.

“Vuodesta 1995 vuoteen 2015 puolue on lähtenyt vaalikampanjaan kaksi kertaa oppositioasemassa: vuonna 1995 ja vuonna 2011. Kummallakin kerralla sen kannatus itse asiassa laski, vuonna 1995 suorastaan romahti. Vuonna 1995 SDP:n vaalitulos oli toki vuoden 1991 vaaleihin verrattuna valtava voitto, mutta viimeisten kuukausien aikana ennen vaaleja SDP:n kannatus laski nopeasti.”

Railo pitää erikoisena sitä, että SDP on kyennyt nostamaan kannatustaan vaalikampanjan aikana eniten ollessaan hallitusvastuussa.

Lisää aiheesta

“Vuonna 2003 SDP otti vaalikampanjan aikana puolen prosenttiyksikön kirin ja vuonna  2015 demareiden kannatus nousi yhden prosenttiyksikön, vaikka Stubbin ja Rinteen hallituksen loppumetrien sekoilulle nauroivat naurismaan aidatkin.”

Lue lisää: SDP:n kimppuun käydään nyt ay-liikkeen kautta – jos nykyinen hallituspohja jatkaa, ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistuu ennen kuin vuosikymmen vaihtuu

Railon mukaan tärkeä havainto aineistossa on se, että muutokset syksyn mielipidemittausten ja kevään vaalitulosten välillä ovat tyypillisesti melko pieniä.

“18 tuloksesta vain viidessä muutokset syksyn keskiarvon ja kevään vaalituloksen välillä ovat suuremmat kuin kaksi prosenttiyksikköä.”

Kokoomuksen kannatus näyttää olevan kaikkein vakaimmalla pohjalla.

“Puolueen tuloksista kaikki muutokset ovat alle kahden prosenttiyksikön. Tämä on todennäköisesti seurausta siitä, että kokoomuksen vankimpia kannattajia ovat hyvin koulutetut keski-ikäiset ihmiset, joiden äänestysaktiivisuus on erittäin korkea.”

SDP:llä taas kannatuksen kehitys on viimeisten kuuden kuukauden aikana ollut kaikkein heikointa kolmesta suuresta puolueesta vuosien 1995–2011 eduskuntavaalien alla.

“Vuoden 1991 vaalien jälkeen se ei ole kertaakaan kyennyt nostamaan merkittävästi kannatustaan viimeisten kuuden kuukauden aikana ennen vaaleja”, Railo kirjoittaa.

Edellisessä Helsingin Sanomien gallupissa SDP:n kannatus Suomen suosituimpana puolueena on vahvistunut entisestään. Demareiden kannatus oli noussut 22,4 prosenttiin. Kokoomus on toisena 19,7 prosentin kannatuksella. Edellisessä Ylen gallupissa SDP:tä kannattaa puolestaan 22,7 prosenttia äänestäjistä. Kokoomuksen kannatus oli 20,2 prosenttia.

Erkka Railo työskenteli aiemmin Eduskuntatutkimuksen keskuksessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE