Politiikka

Sähköpostit vihjaavat: Haaliko Väyrynen EU-rahalla jäseniä kansalaispuolueen ratkaisevaan kokoukseen? – ”Kyllä ne olivat täysin eri tapahtumat”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Väyrynen tiedostustilaisuudessa Helsingissä 5. maaliskuuta 2018. Väyrynen kertoi tilaisuudessa siirtymisestään Euroopan parlamentista eduskuntaan ja valmistautumisestaan Keskustan ensi kesän puoluekokoukseen.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Väyrynen tiedostustilaisuudessa Helsingissä 5. maaliskuuta 2018. Väyrynen kertoi tilaisuudessa siirtymisestään Euroopan parlamentista eduskuntaan ja valmistautumisestaan Keskustan ensi kesän puoluekokoukseen.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Väyrynen tiedostustilaisuudessa Helsingissä 5. maaliskuuta 2018. Väyrynen kertoi tilaisuudessa siirtymisestään Euroopan parlamentista eduskuntaan ja valmistautumisestaan Keskustan ensi kesän puoluekokoukseen.

Vaikka kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki teki viime viikolla kelpo työtä medianäkyvyyden saavuttamiseksi, viikonlopun keskeisin poliittinen puheenaihe oli tästä huolimatta jälleen kerran europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kansalaispuolue, kesk.).

Lauantaina kerrottiin, että Väyrysen perustama kansalaispuolue on erottanut Väyrysen tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi. Väyrynen vastasi samalla mitalla ja ilmoitti käynnissä olevan ”laittoman kaappausyrityksen”. Maanantaina Väyrynen ilmoitti puolestaan tehneensä tutkintapyynnön poliisille liittyen kansalaispuolueen ”laittoman hallituksen” syytöksiin.

Viikonlopun jälkeen kansalaispuolue näyttääkin olevan tilassa, jossa kaksi eri kokoonpanoin toimivaa hallitusta väittää olevansa puolueen johdossa.

Samalla, kun kansalaispuolueen sisällä käydään valtataistelua, Väyrynen on pyrkimässä keskustan puheenjohtajaksi. Väyrynen on yhä ainakin omasta mielestään johtopaikoilla myös perustamassaan kansalaispuolueessa.

Tämä on ollut karvasta kalkkia keskustalle, ja keskustan puoluehallitus onkin väläytellyt sääntömuutoksilla, jotka estäisivät Väyrysen ehdokkuuden. Väyrynen itse ei ole ilmaissut halukkuuttaan erota kummastakaan kansanliikkeestä.

Seminaariin osallistuvien majoitus ja kohtuulliset matkakustannukset korvataan.

Epäselvyydet eivät kuitenkaan jää tähän. Demokraatin hallussa olevista sähköposteista ilmenee, että Väyrynen jos ei nyt suoranaisesti houkutellut, niin ainakin epäsuorasti haali kansalaispuolueen jäseniä Ouluun puolueen valtataistelulle keskeisen vuosikokouksen ajankohtana. Hän järjesti sen kanssa yhtäaikaisesti Eurooppa-seminaarin, jotta parlamentin rahalla saatettiin korvata Ouluun tarvittavien puoluejäsenten matkakuluja.

”Ainakin Helsingissä, mutta ehkä myös Oulussa voitaisiin pitää Eurooppa-seminaari, johon osallistuvien kohtuullisia matkakuluja voitaisiin korvata parlamentin varoista”, Väyrynen kirjoittaa 7. helmikuuta lähettämässään sähköpostissa.

Viestistä ilmenee lisäksi, että mikäli kokous olisi järjestetty Helsingissä, kuten Väyrynen olisi halunnut, olisi matkakorvauksia voitu käyttää lentolippujen korvaukseen.

”Lapissa asuville voidaan maksaa lentomatka. Useimmille muillekin matkustaminen Helsinkiin on helpompaa”.

Helmikuun puolivälissä lähetetyssä uudesta sähköpostista ilmenee, että Väyrynen pyytää ripeää vastausta siitä, voivatko kutsutut osallistua Eurooppa-seminaariin, jotta hän saa sovittua parlamentin matkakorvaukset. Hän varmisti samassa viestissä, että vuosikokous on samana päivänä kuin hänen Eurooppa-seminaarinsa. Samassa sähköpostissa käsitellään myös laajasti kansalaispuolueen sisäistä tilannetta.

”– Ei ole enää laillista mahdollisuutta muuttaa vuosikokouksen päivämäärää eikä paikkakuntaa. Niinpä vahvistan, että seminaari järjestetään Oulussa hotelli Lasaretissa 2.3. klo 16 alkaen. — Vuosikokous on sitten johonkin aikaan 3.3. jossakin Oulun kaupungin alueella”, hän kirjoitti 19.2.

”Seminaariin osallistuvien majoitus ja kohtuulliset matkakustannukset (juna- ja bussiliput) korvataan”, Väyrynen vielä luonnehti.

Kyllä ne olivat täysin eri tapahtumat.

Demokraatti kysyi Hotelli Arthurissa maanantaina Väyryseltä tämän tiedotustilaisuuden jälkeen, oliko Eurooppa-seminaarin tarkoituksena houkutella paikalle kansalaispuolueen jäseniä matkakorvauksilla paikalle Ouluun kokoukseen.

– Se (Eurooppa-seminaari) oli seminaari, johon haluttiin puolueen jäseniä mukaan käsittelemään eurooppapolitiikan kysymyksiä, Väyrynen totesi.

– Minusta se oli aivan hyvä seminaari. Valitettavasti aivan kaikki kutsutut eivät osallistuneet.

Oliko seminaari ja kansalaispuolueen kokous siis täysin eri tapahtumat?

– Kyllä ne olivat täysin eri tapahtumat.

Ei ollut mitään yhteyttä keskenään?

– No ei.

Voitko sanoa, kuinka paljon oli samoja osallistujia näissä tapahtumissa?

– Siinä oli pari-kolme. Kaikki kutsutut eivät saapuneet paikalle.

Eli seminaarissa oli 2-3 henkilöä kansalaispuolueen jäsenten lisäksi?

– Kyllä.

Seminaari oli parlamentin sääntöjen mukainen.

2016 uutisoitiin, että Euroopan parlamentin Väyryselle maksamien avustusten avulla järjestettyjen tilaisuuksien rahojen käytöstä oli tehty tutkintapyyntö parlamenttiin. Asia koski silloinkin Väyrysen kansalaispuoluetta ja sitä, voidaanko Euroopan parlamentin varoja käyttää sellaisten tilaisuuksien järjestämiseen, jossa puhutaan kyseisestä puolueesta.

Tuolloin Väyrynen kertoi Ylelle, ettei aio jatkossa puhua kansalaispuolueesta tilaisuuksissa, joihin hän käyttää parlamentin tukia.

Demokraatti kysyi Väyryseltä maanantaina, näkeekö hän, että viime viikonlopun tilaisuuksissa olisi viitteitä tällaisesta toiminnasta.

– Ei tietenkään, Väyrynen vastasi.

Eli järjestämänne Eurooppa-seminaari on täysin Euroopan parlamentin ja Alden sääntöjen mukainen?

– Kyllä se on. Eurooppa-seminaari, jossa oli erittäin korkeatasoiset alustajat.

Hän ei kuitenkaan eritellyt tarkemmin, ketä kyseiset alustajat olivat. Kyseessä oli Väyrysen mukaan myös ”kutsuseminaari”, eli siitä ei ole olemassa julkista kutsua.

Kysyttäessä voisiko seminaarikutsun nähdä, Väyrynen toteaa, ettei hänellä ole mitään tarvetta esittää julkisuuteen kyseistä kutsua.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat