Politiikka
9.12.2024 21:48 ・ Päivitetty: 9.12.2024 22:15
Sairaalaverkkomietintö valmistui – SDP:ltä, vihreiltä ja vasemmistoliitolta tyrmäys vastalauseessa
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä sairaalaverkon uudistamisesta, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) Helsingin Sanomien mukaan.
HS:n tietojen mukaan hallituksen esitys sairaalaverkon uudistamisesta hyväksyttiin valiokunnassa käytännössä sellaisenaan.
SDP jätti mietintöön yhteisen vastalauseen vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa.
Vastalauseen mukaan hallitus rajoittaa esityksellään merkittävästi hyvinvointialueiden itsehallintoa ja oikeutta päättää sairaala- ja päivystysverkosta alueen asukkaiden tarpeiden mukaisesti potilasturvallisuus ja palveluiden saavutettavuus turvaten.
“Esitys rajaa hyvinvointialueiden mahdollisuuksia ylläpitää useampaa kuin yhtä ympärivuorokautista monierikoisalaista päivystysyksikköä ja määrää siitä, millä paikkakunnilla olisi jatkossa mahdollista järjestää ympärivuorokautista perusterveydenhuollon päivystystä. Pidämme näin yksityiskohtiin puuttuvaa lailla säätämistä tarpeettomana ja hyvinvointialueiden itsehallintoa kohtuuttomasti rajoittavana”, Demokraatin näkemässä vastalauseessa todetaan.
Vastalauseessa katsotaan, että esitys vaarantaa sote-palveluiden ja etenkin kiireellisen hoidon saatavuuden, potilasturvallisuuden ja ihmisten välisen yhdenvertaisuuden.
“Hallituksen esitykselle on ministeriössä laskettu epärealistiseksi arvioitu leikkaussumma, jonka perusteet on asiantuntijakuulemisissa laajasti kyseenalaistettu.”
“Hallituksen esityksen seurauksena monierikoisalaista ympärivuorokautista päivystystä tai ympärivuorokautista päivystystä edellyttävää leikkaustoimintaa ei voi jatkossa järjestää Kemissä, Savonlinnassa, Oulaisissa ja Salossa sijaitsevissa sairaaloissa, eli muutos koskee Lapin, Etelä-Savon, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueita. Esitimme valiokunnan käsittelyssä, että toimintaa voisi jatkaa ennallaan, kuten valiokunnan asiantuntijakuulemisissa alueilta on esitetty, sekä alueiden kansanedustajien tekemissä toimenpidealoitteissa ja alueilla organisoiduissa kansalaisadresseissa ehdotettu. Myöskään Pirkanmaan hyvinvointialue, joka on aiemmin omalla päätöksellään lopettanut Valkeakosken sairaalan ympärivuorokautisen päivystyksen, ei voi käynnistää sitä enää uudelleen. Pidämme tärkeänä, että hyvinvointialueilla säilyy jatkossakin päätösvalta tehdä sairaaloiden päivystyksestä alueellisesti omat ratkaisunsa.”
VASTALAUSEESSA pidetään tärkeänä myös, että “HUS ylläpitää kielellisten oikeuksien ja palveluiden saavutettavuuden ja saatavuuden turvaamiseksi Lohjan sairaalan synnytystoimintaa.”
” Hallituksen esitys lopettaisi myös perusterveydenhuollon yöaikaisen päivystyksen useilla paikkakunnilla. Yöpäivystys päättyisi Pohjois-Savon hyvinvointialueella Iisalmessa ja Varkaudessa, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Oulaisissa sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella Salossa. Kouvolan akuuttilääketieteen päivystystä rajattaisiin perustason päivystykseksi. Lisäksi Keski-Suomessa Jämsän ja Pohjois-Pohjanmaalla Raahen päivystykset ovat päättymässä hyvinvointialueiden omilla päätöksillä. Ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon tai akuuttilääketieteen päivystyksen järjestämiseen on voinut saada poikkeusluvan, jos palvelujen saavutettavuus ja päivystyspisteiden väliset etäisyydet sitä edellyttävät eikä väestön tarvitsemia palveluja voida riittävästi turvata ensihoitopalvelun avulla. Katsomme, että poikkeuslupamenettelystä voidaan luopua, mutta jatkossakin tulee näillä, samoin kuin hallituksen esityksessä ehdotetuilla paikkakunnilla olla mahdollisuus päivystyksen järjestämiseen ja tarpeelliseksi osoittautunut akuuttilääketieteen päivystys voisi jatkua Kouvolassa. Hyvinvointialueiden tulisi voida päättää päivystyksistä. Katsomme kuitenkin, että kielellisten oikeuksien turvaamiseksi Pietarsaaressa Pohjanmaan hyvinvointialueella ja Raaseporissa HUS-yhtymässä tulee järjestää yöaikainen päivystys, jos ylläpito tukee kielellisten oikeuksien toteutumista.”
Myös keskusta on jättänyt vastalauseen sote-valiokunnan mietintöön lakiesityksen hylkäämiseksi. Puolueen valiokuntajäsenet kritisoivat tiedotteessa hallituspuolueita “sairaaloiden alasajosta”.
SDP:N varkautelainen kansanedustaja Timo Suhonen toteaa tiedotteessaan Varkauden ja Iisalmen sairaaloiden ympärivuorokautisten päivystysten lakkauttamisista, että “päätös on käsittämätön”.
Suhonen sanoo, että Varkauden ja Iisalmen kaupungit sekä Pohjois-Savon hyvinvointialue ovat arvioineet, etteivät lakkautukset tuo säästöjä, vaan pahimmillaan lisäkustannuksia.
– Sen lisäksi, että leikkaukset eivät tuo säästöjä, pelaa hallitus nyt ihmishengillä. Kansalainen voi jäädä ilman akuuttia hoitoa, kun jatkossa Varkaudesta on siirryttävä Kuopioon. Tunnin matka-aika voi olla kohtalokas, Suhonen näkee.
– Teemme vielä kaikkemme, että ympärivuorokautiset päivystykset jatkuisivat Varkaudessa ja Iisalmessa. Hallituksen hulluus on lopetettava, Suhonen sanoo tiedotteessa.
SDP:N salolainen kansanedustaja Saku Nikkanen puolestaan sanoo omassa tiedotteessaan, että Salon sairaalasta leikataan ilman, että siitä seuraa todellisia säästöjä.
Hän jatkaa, että hyvinvointialue VarHa on osoittanut, että hallituksen leikkaukset eivät tuo suunniteltuja säästöjä ja ihmettelee, että “tästä huolimatta hallitus runnoo säästöpäätöksen läpi ja romuttaa samalla pala palalta julkisen terveydenhuollon toimivuutta”.
Nikkasen mukaan salolaiset kummeksuvat myös sitä, että Salon sairaalan vasta uusitut leikkaussalit ja rakenteilla oleva uusi sairaalarakennus jäävät nyt vaille käyttöä. Kenelle näitä yhteisin verovaroin rahoitettuja tiloja nyt tarjotaan, kun VarHa ei niitä pysty jatkossa hyödyntämään, Nikkanen pohtii.
– Olen menettämässä uskoni tämän hallituksen valmisteluun erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden suhteen lopullisesti, Nikkanen päättää.
EDUSKUNTA tiedotti ennen puoliltayötä sote-valiokunnan mietinnön valmistumisesta.
Tiedotteessa kerrotaan, että valiokunta käsitteli lakiehdotuksen yhteydessä useita kansanedustajien toimenpidealoitteita, jotka liittyvät sairaalaverkkoon. Valiokunta esittää niiden hylkäämistä.
Mietinnössä on kaksi valiokunnan lausumaehdotusta. Ne kuuluvat seuraavasti:
- Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto seuraa sairaalaverkon ja päivystystoiminnan muutosten vaikutuksia hyvinvointialue- ja YTA-aluetasolla päivystysten käyttöön, ensihoidon kuljetuksiin ja kustannuksiin sekä alueiden kiirevastaanottojen kehittymiseen. Eduskunta edellyttää valtioneuvostolta myös avoimen ja kattavan tietopohjan kehittämistä.
- Eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto seuraa kielellisten oikeuksien toteutumista erityisesti päivystys- ja synnytyspalveluissa hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän toiminnassa ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin ruotsinkielisten palveluiden turvaamiseksi huomioiden palveluiden saavutettavuus.
Lisätty asiat eduskunnan tiedotteen pohjalta 10.12. kello 0.10.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.