Turva – Hymy

Sairaanhoitajaliitto kyselynsä tuloksista: ”Vakava asia oikeusturvan kannalta” – kyse myös potilasturvallisuudesta

Kuva: lehtikuva / anni reenpää

Sairaanhoitajaliitto tiedotti eilen tekemänsä kyselyn huolestuttavista tuloksista. Noin puolet potilastyötä tekevistä sairaanhoitajista suorittaa vähintään viikoittain lääkärin työksi katsottuja tehtäviä.

Tämä taasen kertoo siitä, että työnjako terveydenhuollon organisaatioissa ei toimi.

Liiton puheenjohtaja Nina Hahtela toteaa Demokraatille, että kysymyksessä on lopulta myös potilasturvallisuuskysymys. Jos työnkuvat eivät ole selkeät, virheitä voi tapahtua.

Sairaanhoitajien tekemiä lääkäreille kuuluvia töitä ovat muun muassa lähetteet, lääkelistojen päivittäminen ja laboratoriotulosten tulkinta.

– Siinä on sellainen ongelma, kun ne ovat juridisesti lääkärin tehtäviä, että jos virhe tapahtuu, sairaanhoitaja joutuu itse vastaamaan. Se on oikeasti vakava asia myös sairaanhoitajien oikeusturvan kannalta, Hahtela sanoo.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki kommentoi eilen Sairaanhoitajaliiton kyselyn tuloksia Demokraatille. Myllymäki muistutti, että toisaalta sairaanhoitajat ovat myös halunneet laajentaa työnkuvaansa.

Hahtelan mukaan asiat menevät sekaisin ja kyselyssä on nyt kyse siitä, että erilaisia tehtäviä on tullut sairaanhoitajille myös hallitsemattomasti.

– Esimerkiksi sairaanhoitajien rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on sen sijaan osoitus hallitusta tehtävien vaihtumisesta. Sairaanhoitajilla on siihen pätevä koulutus, konsultaation mahdollisuus ja palkkaus on sovittu.

– Ei tavoitteena ole hankkia lisää tehtäviä sairaanhoitajille. Silloin kun asia on hoidettu niin, että henkilöillä on asianmukainen koulutus ja osaaminen on turvattu, tehtävien jakaminen onihan eri asia kuin että ne vain kasautuvat ja hallitsemattomasti jäävät sairaanhoitajien vastuulle, Hahtela sanoo.

Sairaanhoitaja suorastaan pyysi apua kyselyssä.

Hahtelan mukaan sairaanhoitajille kasautuu helposti tehtäviä, joita muut eivät hoida. Niitä tulee niin lääkärien toimintakentästä kuin osastonsihteerien ja lähihoitajien sekä yhtä lailla vaikkapa laitoshuoltajan pyykkien pesemisen ja siivoamisen tehtävistä lähtien.

Kun esimerkiksi laitoshuoltajia on ulkoistettu ja heidän työtehtävänsä on mitoitettu tarkkaan, tämä on lisännyt sairaanhoitajien työtaakkaa.

– Tiedän, että sairaanhoitajat monesti ovat niitä henkilöitä, että jos kukaan muu ei asiaa hoida, he helposti lähtevät hoitamaan. Työyksiköissä täytyisi käydä vakavia keskusteluja sitkä, mitkä ovat oikeudet ja vastuut, ettei liian kiltisti ajatella, että jonkin täytyy asia hoitaa. Räikeimmät esimerkit ovat sellaisia, että kun kerta kaikkiaan ei ole lääkäriä saatavilla, on jouduttu aivan liian suuriin saappaisiin ottamaan vastuuta. Kyllähän tämä oikeasti on johtamiskysymys, Nina Hahtela sanoo.

Kysely paljasti esimerkiksi erään pienen paikkakunnan tilanteen, jossa eläkkeelle siirtyneen lääkärin tilalle ei ollut saatu uutta. Sairaanhoitaja oli joutunut tämän vuoksi täysin kohtuuttomaan tilanteeseen. Paikkakunnan sairaanhoitaja suorastaan pyysi apua lähettämissään kyselyvastauksissa.

Liiton tiedotustilaisuudessa Valviran edustaja oli Hahtelan mukaan antanut ymmärtää, että asiaan on puututtava eli kyseessä on siis valvontatapaus.

Liitto kantaa huolta, että aika on pois potilailta.

Nina Hahtelan mukaan kyselynkin esilletuomaa tilannetta olisi syytä pohtia myös valtion tasolla, sosiaali- ja terveysministeriössä. Käytännössä kysymys olisi siitä, miten eri ammattien tehtävänjakoja voitaisiin pohtia ja säädellä, ettei se olisi niin paljon yksittäisten työyksiköiden omissa käsissä.

Tällä hetkellä myös sote-uudistus aiheuttaa Sairaanhoitajaliitossa huolta. Silläkin voi olla vaikutusta eri ammattiryhmien tehtävänkuviin.

Hahtelan mukaan on olemassa pelko, että kilpailutilanne luo painetta hillitä palkkakustannuksia. Tämä taasen voi lisätä painetta siihen, että se jolla on pienempi palkkataso, hoitaa myös hänelle kuulumattomia tehtäviä eli esimerkiksi sairaanhoitajat lääkärien tehtäviä.

– Meillä on huoli siitä, paljonko sairaanhoitaja voi ja pystyy olemaan potilaan hoidossa, jos tilanne on tämä (kuin kyselykin osoitti). Meneekö hänen työaikansa muuhun kuin siihen, että hän tuo potilaalle arvoa ja aikaa. Eikä ole taloudellisestikaan järkevää, jos koulutettu henkilö tekee muita tehtäviä kuin voisi osaamisensa perusteella tehdä. Roskien vieminen, siivoaminen ja jopa lumenluonti ei ole sairaanhoitajille järkevää työajan käyttöä.

Sairaanhoitajaliiton kysely lähetettiin noin 10 000 välittömässä potilastyössä toimivalle sairaanhoitajalle. Kyselyyn vastasi 1671 julkisessa, yksityisessä ja kolmannen sektorin palveluksessa toimivaa sairaanhoitajaa.

Voitko joutua poliisin blokkaamaksi somessa – mistä tunnet oikean poliisin? – Poliisihallitus päätti kertoa

Kuva: Kari Hulkko
Kuva: Kari Hulkko / Demokraatti

Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen kertoo blogikirjoituksessaan, että poliisilla on puolentoista sataa profiilia sosiaalisessa mediassa. Seuraajia on yhteensä yli miljoona eri somekanavissa.

– Some on kuin maijan ikkuna, johon koputetaan. Kun keikkoja ei ole, on aikaa keskustella. Hälytyksen tultua tilanne muuttuu. Somessakin olemme läsnä muiden töiden ohella, Luotonen kirjoittaa.

– Toisinaan emme voi vastata, koska laki kieltää. Kyseessä voi olla esimerkiksi rikoksesta epäillyn henkilöllisyys tai muu yksityisyyden suojaan liittyvä asia. Jos taas poliisi on itse epäiltynä, niin asiasta saa tiedottaa vain syyttäjä.

Luotonen kertoo myös, miten tunnistaminen sosiaalisessa mediassa onnistuu?

– Ihan ensiksi kannattaa tarkastaa esittelyteksti. Sieltä pitäisi löytyä linkki poliisin verkkosivuille (poliisi.fi), jossa samainen profiili on esitelty.

Poliisiyksiköiden profiilikuvissa on myös poliisin miekkaleijona.

– Sitä käytetään myös otsikkokuvissa. Henkilöprofiileissa poliiseilla on virkapuku. Siviilivirassa työskentelevien virkaprofiilit tunnistaa esittelytekstistä ja siitä, että profiili löytyy myös poliisin verkkosivuilta.

Luotosen mukaan somessa on satakunta poliisihenkilöä omalla virkaprofiililla.

– Poliisin tehtävänä on edistää sovinnollisuutta. Virkatoimissa on oltava tasapuolinen ja puolueeton, myös verkossa. Virkaprofiilissa tulee pidättäytyä esimerkiksi poliittisten, uskonnollisten ja muiden katsomuksellisten näkemysten esittämisestä.

Twitterissä on keskusteltu seuraajien blokkaamisesta. Poliisin omissa ohjeissa sitä ei suositella.

– Tekninen estäminen on perusteltua, jos viestit ovat toistuvasti asiattomia.

– Tällaisia ovat esimerkiksi muiden keskustelijoiden rasismi, rikokseen yllyttäminen tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Blokkaamisen lisäksi seurauksena voi olla rikosoikeudellinen vastuu, Marko Luotonen kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta

Nuori, voimakkaassa humalassa ollut mies riehaantui autossa, joka päätyi yllättävän teon seurauksena ojaan

Humalaisen matkustajan epäillään aiheuttaneen auton ulosajon Ylivieskassa lauantain vastaisena yönä.

Erikoinen tapaus sattui Sievintiellä puoli viiden aikaan aamulla. Poliisin mukaan nuori mies oli riehaantunut autossa ja kääntänyt yllättäen ratista autoa niin, että se ajautui ojaan. Autossa olleet eivät loukkaantuneet rytäkässä.

Poliisi kertoo, että rattiin tarrannut nuori mies puhalsi alkometriin 1,70 promillea, minkä tarkkuusalkometri vahvisti. Koska mies tarttui ajon aikana auton hallintalaitteisiin humaltuneena, häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Kuljettajaa ei epäillä rikoksesta.

Vaihdettu otsikkoon sana ojaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Ollaan digitaalisessa häpeäpaalussa 24/7” – valtakunnansyyttäjä toivottaa Ylellä voimia Jari Sillanpäälle

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen (kuvassa) kertoo Ylen haastattelussa pohtineensa viime aikoina sitä, pitäisikö asian saama julkisuus ottaa nykyistä enemmän huomioon rangaistuksia määrättäessä.

– Olen suhtautunut aiemmin aika kielteisesti julkisuuden merkitykseen rangaistuksen lieventämisperusteena. On myönnettävä, että tapaukseni myötä olen lieventänyt omaa kantaani. Nykyisin julkisuus on pahimmillaan sitä, että ollaan semmoisessa digitaalisessa häpeäpaalussa 24/7, Nissinen kertoo Ylelle.

Korkein oikeus tuomitsi Nissisen joulukuussa sakkorangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeusministeriö on ilmoittanut antavansa tammikuun aikana arvionsa Nissisen jatkosta tehtävässään.

Nissinen itse on ilmoittanut haluavansa jatkaa tehtävässään virkarikostuomiosta huolimatta.

Nissisen mukaan julkisuudesta voi tulla tuomitulle todellisin rangaistus ja sakot menettävät merkityksensä. Nissinen korostaa, että hänen tapauksessaan julkisuuteen lieventämisperusteena ei vedottu eikä sitä sellaisena tuomiossa käytetty.

Sen luulen tietäväni, miltä Jari Sillanpäästä on tuntunut.

Nissinen kertoo miettineensä myös mediassa laajasti esillä ollutta Jari Sillanpään tapausta. Sillanpäätä vastaan on nostettu syytteet rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta sekä kahdesta liikennerikkomuksesta.

Syyttäjän mukaan Sillanpää käytti metamfetamiinia ja ajoi huumeen vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa. Nissinen sanoo, ettei tiedä, tullaanko Sillanpään tapauksessa julkisuus ottamaan huomioon tuomion lieventämisperusteena.

– Sen luulen tietäväni, miltä Jari Sillanpäästä on tuntunut, että voimia hänelle! Nissinen sanoo Ylen haastattelussa.

Saiko vauvasi pneumokokkirokotuksen? – Saatat olla itsekin suojassa vakavalta keuhkokuumeelta 

Pikkulapsille annetut pneumokokkirokotukset ovat merkittävästi vähentäneet rokottamattomien aikuisten sairaalahoitoon johtaneita keuhkokuumeita, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Pikkulasten pneumokokkirokotukset aloitettiin kansallisessa rokotusohjelmassa vuonna 2010. THL:n mukaan keuhkokuumeen aiheuttamat sairaalahoidot ovat sen jälkeen vähentyneet koko aikuisväestössä 15 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneillä seitsemän prosenttia.

– Ennen pikkulasten rokotusten aloittamista 65 vuotta täyttäneiden keuhkokuumeet lisääntyivät. Rokotusten alkamisen jälkeen ne kääntyivät laskuun. Viisi vuotta pneumokokkirokotusten aloittamisen jälkeen vähenemä oli noin 7 prosenttia. Vaikka tämä prosenttiosuus vaikuttaa pieneltä, se on kansanterveydellisesti merkittävä, koska keuhkokuumeita on paljon, kertoo professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta tiedotteessa.

Nuortin mukaan Suomessa sairastuu vuosittain keuhkokuumeeseen noin 50 000 ihmistä. Heistä puolet tarvitsee sairaalahoitoa. Väestön vanhetessa keuhkokuumeiden määrän odotetaan kasvavan edelleen, koska tauti yleistyy iän karttuessa.

Keuhkokuumeella on useita taudinaiheuttajia, mutta pneumokokkibakteeri on niistä yleisimpiä. Aikuiset hyötyvät lasten rokotuksista epäsuorasti rokotusten aikaansaaman laumasuojan ansiosta.

STT

Juttua päivitetty lisätiedoin.

Työpäivät 12–15-tuntisia, poimijoille mustikkakilosta euro – yrittäjälle vaaditaan yli kolmea vuotta vankeutta ihmiskaupasta

Kuva: Lehtikuva / Handout/ Tiia Syvänperä
Sisä-Suomen poliisilaitoksen esitutkintamateriaalista peräisin oleva kuva marjanpoimijoiden nuotiopaikasta ja oleskelutilasta 28.9.2016. Keskisuomalaiselle marjanpoimintayrittäjälle vaaditaan yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ihmiskaupasta. Syyttäjän mukaan mies värväsi thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin oloihin kesällä 2016.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomion asiassa, jossa marjanpoimintayrittäjää syytetään 26 thaimaalaispoimijaan kohdistuneesta ihmiskaupasta. Syyttäjä vaatii miehelle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Vaihtoehtoisesti yrittäjää syytetään törkeästä kiskonnasta.

Syyttäjä katsoo, että poimijat joutuivat työskentelemään 12–15-tuntisia työpäiviä pääosin maksaakseen matka- ja järjestelykuluista syntynyttä velkaa. Osa jäi työrupeamasta miinuksen puolelle.

Syyttäjän mukaan poimijat majoitettiin rekan perävaunukonteista ja linja-autoista muutettuihin tiloihin, joissa 18–20 miestä ja naista asui samassa tilassa ilman yksityisyyttä. Viranomaisten mukaan tilat olivat epähygieeniset ja paloturvallisuudessa oli puutteita.

Mies kiistää syyllistyneensä rikoksiin. Hän sanoi oikeudenkäynnin aikaan STT:lle, ettei poimijoiden leirin oloja pitäisi verrata paikallaan pysyviin työpaikkoihin.
– Asuinolosuhteet eivät ole kohtuukustannuksin järjestettävissä samanlaisiksi kuin normaaliolosuhteissa, hän sanoi.

Syyttäjän mukaan mies hyötyi vähintään kymmeniätuhansia euroja

Syyttäjä katsoo, että majoituksesta perittävät kulut olivat kohtuuttomat tasoon nähden. Poimijat joutuivat maksamaan myös muut kulunsa poimintavälineistä alkaen.

Kielitaidottomilla ja osin lukutaidottomillakin poimijoilla ei syyttäjän mukaan ollut käytännössä muuta mahdollisuutta kuin majoittua marjayrittäjän tarjoamiin tiloihin ja myydä marjansa yrittäjän määräämällä hinnalla. Y

Yrittäjä maksoi esimerkiksi mustikasta poimijoille 1–1,2 euroa kilolta.

Poimijat vaativat yrittäjältä ja hänen yrityksiltään maksamatta jääneistä ansioista ja kärsimyksistä kukin yhteensä noin 8 000 euron korvauksia korkoineen.

Syyttäjän mukaan mies saavutti toiminnallaan vähintään lähes 62 000 euron rikoshyödyn. Yrittäjä sanoi STT:lle, että näkemys on älytön.

STT