Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SAK, Akava ja STTK vastustavat yt-lakiin esitettyjä muutoksia, Suomen Yrittäjiltä kiitosta

iStock

SAK, Akava ja STTK eivät hyväksy yhteistoimintalakiin esitettyjä muutoksia ja ovat jättäneet yhdessä eriävän mielipiteen lain muuttamista koskevaan mietintöön.

Demokraatti

Demokraatti

Hallitusohjelman mukaisia yhteistoimintalakia koskevia muutoksia on valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä helmikuusta alkaen. Siihen liittyvä mietintö on lähtenyt lausunnolle tänään perjantaina.

– Neuvottelu ei ollut aitoa kolmikantaista valmistelua eikä hallitusohjelman mukaisiin yksityiskohtaisiin kirjauksiin voitu aidosti vaikuttaa, järjestöt toteavat kannanotossan.

Yhteistoimintalain soveltamisalaa esitetään nostettavaksi 20:stä 50 työntekijää työllistäviin työpaikkoihin.

– Tämä sulkisi suurimman osan yrityksistä pois yhteistoimintalain piiristä. Vaikka jatkossa työnantajalle säädettäisiin 20-49 henkilöä työllistävissä yrityksissä muutosneuvotteluiden yhteydessä tiettyjä velvoitteita, lain soveltamisesta tulee kokonaisuutena sekavaa, järjestöt kritisoivat.

SAK:n, STTK:n ja Akavan mukaan nyt esitetyt muutokset ovat yhteistoiminnan tarkoituksen vastaisia ja hyödyttävät vain työnantajia.

SUOMEN Yrittäjät sen sijaan arvioi, että yhteistoimintalakiin esitettävät muutokset askel oikeaan suuntaan.

Silti myös Suomen Yrittäjät jätti eriävän mielipiteen työryhmän mietintöön.

– Työryhmän mietinnössä esitettävät muutokset ovat lähtökohtaisesti hyviä ja kannatettavia. Osaltaan ehdotukset jäävät kuitenkin puutteellisiksi. Mietinnön ehdotukset eivät myöskään sellaisenaan kokonaisuudessaan toteuta hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg sanoo tiedotteessa.

– Hallitusohjelman kirjaus ja tavoite nostaa yhteistoimintalain soveltamisala 50 työntekijään säännöllisesti työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin on selkeä ja perusteltu. Vaikka mietinnössä esitetty malli jatkuvan vuoropuhelun velvoitteen toteuttamisesta 20-49 työntekijää työllistävissä yrityksissä on sinänsä joustava ja mahdollistaisi vuoropuhelun järjestämisen yrityksissä eri tavoin, ei mietinnön esitys tältä osin täytä hallitusohjelmassa asetettuja tavoitteita, Rytkönen-Sandberg sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE