Työmarkkinat
27.8.2024 13:08 ・ Päivitetty: 27.8.2024 13:23
SAK: missä vaikutukset hallitus? – Eloranta pitää keskustan ulostuloa nuivana kädenpuristuksena
SAK:n työmarkkinaseminaarissa ladottiin tänään tylyä työmarkkinoita koskevaa lukulistaa: vuorotteluvapaan poistaminen (käyttäjämäärä ollut noin 5 000), työllistymistä edistävien palveluita koskeva korotusosan poisto (maksettiin viime vuonna noin 87 000 hengelle), palkkatuettu työ ei kerrytä enää työssäoloehtoa (koskee noin 30 000 henkeä vuodessa), aikuiskoulutuksen rajut leikkaukset…
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elonranta tiivisti tilanteen: heikennykset etenevät, mutta vaikutuksia ei näy.
– Hallituksen toimilla ei ole ollut työllisyysvaikutuksia eivätkä ne myöskään ole vauhdittaneet investointipäätöksiä.
Hän uskoo hallituksen leikkaustoimien vähitellen vasta realisoituvan suomalaisille.
– Tilanne tulee toisella tavalla iholle kun toimeentulovaikeudet lisääntyvät, pankkitili tyhjenee ja kämppä lähtee alta, Eloranta tiivistää.
Hän on huolissaan etenkin pitkäaikaistyöttömyyden kasvusta ja siitä kuinka nykytilanteessa pääsee kiipeämään takaisin työmarkkinoille jos työmarkkinoilta on poissa nykyistä pidempään.
Eloranta kyseenalaistaa hallituksen uskon, että taloudelliset kannusteet vaikuttaisivat työllisyystilanteeseen. Hän pitää toiveajatteluna, että esimerkiksi kaupanalalle syntyisi kokoaikaista työtä kun suojaosa on poistettu. Todennäköisemmäksi hän näkee, että hallituksen toimien takia lyhyet ja osa-aikaiset työsuhteet jäävät syntymättä.
SAK valmistautuu nyt marraskuussa alkaviin työmarkkinaneuvotteluihin.
Tällä hetkellä meillä ei ole kansainvälistä kilpailukykyongelmaa työn hinnassa.
Eloranta ei halunnut ottaa kantaa mahdollisiin palkankorotustavoitteisiin, mutta uskoo hallituksen toimien nousevat uudelleen neuvottelupöydissä esille.
Hän muistutaa Suomessa pitkään tehdyistä maltillisista palkkaratkaisuista, on ”eletty suu säkkiä myöten”.
– Palkansaajien ostovoimakehitys on ollut heikko. Suomen heikkoa tuottavuuskehitystä on paikattu vaatimattomalla palkkakehityksellä. Tällä hetkellä meillä ei ole kansainvälistä kilpailukykyongelmaa työn hinnassa.
Hän toivookin hallituksen ottavat agendalleen niin tuottavuuskehityksen kuin myös osaamisen kehittämisen työpaikoilla.
– Osaaminen pitäisi saada osaksi työehtosopimuksia. Pakko on hyvä konsultti. Tässä asiassa on kaikilla osapuolilla peiliin katsomisen paikka.
Elonranta uskoo hallituksen jo tekemien lainsäädäntömuutoksien rasittavan työmarkkinakierrosta.
– Emmekä tiedä mitä on vielä tulossa. Esimerkiksi paikallinen sopiminen menee eduskuntaan 5. syyskuuta. SAK ei tarkemmin tiedä sen sisällöstä. Tämä kertoo mielestäni aika paljon tämän hetken kolmikantaisen sopimisesta tilanteesta.
Eloranta toivoo hallituksen vielä luopuvan vientivetoisesta palkkamallista. Hän pitää sitä osin kosto-operaationa kunta-alalle: kun teitte noin, niin tästäpä saitte. Myös vientimallin lainsäädäntö on Elorannan mukaan sekava.
KESKUSTAN puheenjohtaja Antti Kaikkonen linjasi Helsingin Sanomien haastattelussa, että keskusta alkaa ajaa palkansaajien asiaa.
Eloranta suhtautuu näihin puheisiin hieman epäillen ja kutsuu keskustan ulostuloa vielä toistaiseksi nuivaksi kädenpuristukseksi.
– Mielenkiintoista nähdä kuinka aitoa tämä on. Toistaiseksi keskusta on kannattanut kaikkia hallituksen heikennyksiä paitsi vientimallia. Siinä Kaikkonen syleili kaikki julkisen sektorin työntekijät, mutta ei muistanut SAK:n pienipalkkaisia. Eli käykö keskustalle vaikkapa työttömyysturvaleikkaukset ja lakko-oikeuden rajoittaminen, mutta ei vientimalli, Eloranta kysyy.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.