Politiikka
28.6.2018 09:05 ・ Päivitetty: 28.6.2018 09:06
SAK valmis toimiin, jos työsopimuslain muutokset etenevät – Eloranta: ”Vaadimme hallitusta vetämään pois nämä kaksi lakihanketta”
SAK:n hallitus ryhtyi torstain kokouksessaan taistoon hallituksen kehysriihessä käynnistämiä työsopimuslain muutoksia vastaan.
Puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan SAK ei voi hyväksyä pienten työpaikkojen yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamista eikä nuorten alle 30-vuotiaiden määräaikaisuuksien perusteiden poistamista.
– Me vaadimme hallitusta vetämään pois nämä kaksi lakihanketta, Eloranta sanoi.
Suoria lakkouhkauksia SAK:n hallitus ei voi esittää, koska työtaisteluista päätetään liittokohtaisesti. Mutta jotakin vaikuttaisi Elorannan puheiden perusteella tapahtuvan, jos hallituksen esitykset suunnitellusti etenevät.
– Totesimme, että jos nämä etenevät eduskuntaan lausuntokierroksen jälkeen, olemme valmit työpaikkakohtaisiin järjestöllisiin toimiin. Seuraavan kerran arvioimme tätä kokonaisuutta hallituksen kokouksessa 13.8. ja sen jälkeen kukin liitto pitää omia hallintojensa kokouksia ja sen myötä toimenpiteet lähtevät rullaamaan, jos näyttää siltä, että esityksen ovat edelleen eduskuntaan menossa.
Elorannan mukaan SAK ei voi hallituksen esityksiä hyväksyä, koska ne asettavat työntekijät iän tai työpaikan koon suhteen eriarvoiseen asemaan. Myöskään mitään arvioita hankkeiden työllisyysvaikutuksista ei Elorannan mukaan edelleenkään ole.
– Ennakkotiedot, joita on saatu vaikkapa ETLAsta viittaavat siihen, että mitään vaikutusarvioita ei kyetä juurikaan tekemään tai työllisyysvaikutus jää erittäin pieneksi, jolloin näiden hankkeiden perusteilta putoaa pohja pois.
”Olemme tyytyväisiä, että hallitus on kuunnellut myös meitä.”
Elorannan mukaan SAK aikoo pitää asiaa esillä myös kesän aikana, ettei päätöksiä tehtäisi suomalaisten ”lomaselän takana”.
Aktiivimalli 2:sta SAK:n hallituksella oli Elorannan mukaan myös hyvää sanottavaa.
– Olemme tyytyväisiä, että hallitus on kuunnellut myös meitä. Ja karenssijärjestelmän pehmentäminen on saanut vastakaikua. Mutta perusongelma on, että tyttömyysturvajärjestelmä monimutkaistuu aktiivimalli 1:n ja 2:n myötä. Ne vaikeuttavat työttömän kykyä ymmärtää mitä hänen pitäisi tehdä säilyttääkseen työttömyysturvansa.
– Tähän syntyy kaksoisleikkuri eli vaikka aktiivimalli 2:n velvoitteet täyttäisi ja hakisi töitä kerran viikossa eikä niitä onnistuisi saamaan, siitä huolimatta 4,65 prosentin leikkaus on tulossa aktiivimalli 1:n osalta.
SAK:n hallitus vaikutti Elorannan puheiden perusteella olevan aktiivimalli 2:sta vähemmän huolissaan vaikka se mallia vastustaakin, koska sen toimeenpano on sidottu vastatuulessa olevaan maakuntauudistukseen, joka näillä näkymin tulisi voimaan aikaisintaan 2021.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.