Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Saksan hallitus ryhtyy käsittelemään massiivista avustuspakettia tulva-alueille

LEHTIKUVA / AFP Christof Stache
Merkel tutustumassa tulvatuhoihin Bad Munstereifelin kylpyläkaupungissa 20. heinäkuuta.

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin hallituksen on määrä ryhtyä käsittelemään tänään massiivista avustuspakettia, jolla jälleenrakennetaan ennennäkemättömissä tulvissa tuhoutuneita Saksan alueita. Pakettiin on tarkoitus myös saada varoja tulva-alttiiden seutujen suojaamiseksi paremmin tulevaisuudessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tulvakatastrofi on tappanut vähintään 169 ihmistä Saksassa ja koko Euroopassa yhteensä ainakin 200 ihmistä.

Merkel lupasi vieraillessaan tuhoalueilla tiistaina, että ministerit tekevät kaikkensa, ”jotta (apupaketin) rahat olisivat ihmisillä nopeasti”.

–  Toivon, että se on päivien kysymys, liitokansleri sanoi.

Saksan kristillisdemokraattien (CDU) johtaja, seuraavaksi liittokansleriksi pyrkivä Armin Laschet kuitenkin varoitti, että tulvan tuhojen korjaaminen ja uudelleenrakennus voi kestää ”kuukausia, ellei vuosia”.

Oliko varautumisessa puutteita?

Saksan vihreiden puheenjohtaja ja liittokansleriehdokas Annalena Baerbock arvioi, että Saksa on tätä ennen ollut vuosikymmenien ajan onnekas, kun se on kärsinyt suhteellisen vähän luonnonkatastrofeista.

–  Mutta tuo on johtanut siihen, että katastrofien torjuntatoimia ei ole kehitetty riittävästi. Sitä ei ole tehty, vaikka asiantuntijat ovat varoittaneet vuosien ajan ilmastosta johtuvista äärimmäisistä sääilmiöistä, Baerbock sanoi Der Spiegel -lehdelle.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz, sosialidemokraattien kansleriehdokas, sanoi, että Euroopan kärkitalous pystyy luomaan ”miljardien jälleenrakennusohjelman” suoraan uhreille annettavan avun lisäksi.

Merkel, joka siirtyy tänä vuonna eläkkeelle johdettuaan Saksaa 16 vuoden ajan, puolusti tiistaina maan valmistautumista luonnonmullistuksiin. Merkelin mukaan viime viikon sateiden brutaali voima ja nopeus yllättivät jopa asiantuntijat.

–  Nyt meidän on käytävä läpi, mikä toimi ja mikä ei toiminut unohtamatta, että tämä tulva oli jotain, mitä emme olleet nähneet pitkään pitkään aikaan, liittokansleri sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE