Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Saksan vihreät nimesi liittokansleriehdokkaan – CDU:n tilanne vieläkin epäselvä

LEHTIKUVA / KAY NIETFELD
Saksan vihreiden puheenjohtaja Annalena Baerbock.

Saksan vihreä puolue on nimennyt puheenjohtajansa Annalena Baerbockin liittokansleriehdokkaakseen. Asiasta ilmoitti hetki sitten vihreiden toinen puheenjohtaja Robert Habeck, joka oli itsekin vaihtoehto kärkiehdokkaaksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vihreiden suosio on ollut voimakkaassa kasvussa, ja puolueella on ensi kertaa mahdollisuus saavuttaa hallituksen johtopaikka, mahdollisesti yhteistyössä esimerkiksi sosiaalidemokraattien ja liberaalipuolue FDP:n kanssa. Saksan parlamentti- eli liittopäivävaalit pidetään syyskuussa.

Kansainvälistä oikeutta opiskellut Baerbock pitää esikuvanaan kansainvälisen rikostuomioistuimen entistä syyttäjää Carla Del Pontea. 40-vuotias Baerbock on perehtynyt erityisesti ympäristö- ja ulkopolitiikkaan sekä naisten ja lasten oikeuksiin.

Baerbockilla ei ole kokemusta osavaltiotason ministeritehtävistä, toisin kuin Habeckilla, joka toimi useita vuosia Schleswig-Holsteinin ympäristöministerinä.

Saksan parlamenttiin eli liittopäiville Baerbock valittiin 2013, ja vihreiden toisena puheenjohtajana hän aloitti 2018.

Kahden kouluikäisen tyttären äidillä on myös kilpaurheilutaustaa: hän on kolminkertainen trampoliinin pronssimitalisti Saksan mestaruuskisoista.

Mitä Söder kertoo myöhemmin tänään?

Saksan vihreät ovat kehittyneet alkuaikojen rauhanliikkeestä yleispuolueeksi, jolle ympäristöasioiden lisäksi ovat tärkeitä myös muut politiikan teemat. Puolueen nykyiset johtajat Baerbock ja Habeck ovat maltillisia niin kutsuttuja reaalipoliitikkoja, ”realoja”, kun taas ideologisemmat fundamentalistit eli ”fundit” ovat jääneet puolueessa enemmän taka-alalle.

Saksan suurin puolue kristillisdemokraatit ei vihreistä poiketen ole saanut aikaiseksi kansleriehdokkaansa valintaa. Pääpuolue CDU:n johtaja Armin Laschet ja baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n johtaja Markus Söder keskustelivat asian tuloksetta viime yönä.

Myös CDU/CSU:n tilanteeseen saadaan ehkä lisävalaistusta myöhemmin tänään. Söder aikoo pitää iltapäivällä lehdistötilaisuuden puoleensa CSU:n kokouksen jälkeen.

Saksan seuraava liittokansleri valitaan syyskuun vaalien jälkeen kokoontuvilla liittopäivillä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE