Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Saksassa myrkytyksensä jälkeen ollut Aleksei Navalnyi aikoo palata Venäjälle sunnuntaina

LEHTIKUVA / AFP Mladen Antonov

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi (kuvassa) kertoo palaavansa Venäjälle sunnuntaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Navalnyi on oleillut Saksassa siitä lähtien, kun hänet toimitettiin sinne hoitoon Venäjällä elokuussa tehdyn myrkytysyrityksen jälkeen.

Navalnyi kertoi paluustaan Instagram-tilillään. Hän kertoi varanneensa lentoliput Venäjälle ensi sunnuntaiksi.

Navalnyi syytti Instagramissa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia elokuisesta myrkytysyrityksestään. Navalnyin mukaan Putin on kehottanut käskyläisiään tekemään kaikkensa, että Navalnyi ei palaisi Venäjälle.

Navalnyi myrkytettiin elokuussa Siperian Tomskissa, minkä jälkeen hänet lennätettiin sairaalahoitoon Berliiniin. Länsimaiden mukaan Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä.

”Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen”

Navalnyia uhkaa Venäjällä vankilatuomio. Maan vankiloista vastaavan viranomaisen FSIN:n kerrottiin tiistaina vedonneen oikeusistuimeen, jotta se peruisi Navalnyin ehdollisen vankeustuomion ja passittaisi hänet vankilaan.

FSIN perustelee vaatimustaan muun muassa sillä, että Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen viranomaisille. Sen mukaan Navalnyi oli toipunut myrkytyksestään ja hänen olisi pitänyt ilmoittautua viranomaisille Moskovassa joulukuun lopussa.

Navalnyi sai vuonna 2014 tuomion kavalluksesta, mutta esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut tuomion poliittiseksi. Hän on suorittanut tuomiostaan valtaosan ehdonalaisessa, joka kuitenkin päättyi vuodenvaihteessa.

FSIN perustelee vaatimustaan myös sillä, että Navalnyi olisi tehnyt ehdonalaisen aikana uuden rikoksen. Joulukuun lopussa Navalnyia vastaan nostettiin syyte petoksesta. Sen mukaan hän olisi kavaltanut satoja miljoonia ruplia (eli miljoonia euroja) korruption vastaisen säätiönsä saamia lahjoitusrahoja ja käyttänyt rahat omiin kuluihinsa ja omaisuuden hankkimiseen.
Uutista täydennetty klo 11.26 ja 11.49.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE