Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SAK:sta vakava varoitus Sipilän hallitukselle: “Pelataan todella aralla alueella”

Työaikalakiuudistus voi olla ammattiyhdistysliikkeelle työttömien aktiivimalliin vertautuva kynnyskysymys. Vastustaessaan hallituksen ajamaa aktiivimallia SAK järjesti mielenilmauksen senaatintorilla.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa, että Sipilän hallitukselta olisi hyvien tapojen mukaista informoida etukäteen omista aikatauluistaan ja ajatuksistaan liittyen työaikalakiin. 

TOPI JUGA

Demokraatti

– Se on vähintä mitä tässä voi toivoa. Etenkin kuin se (työaikalaki) on pitkään hallituksen keskinäisessä käsittelyssä muhinut, Eloranta toteaa Demokraatille. 

– Mutta tällä hetkellä ainakaan SAK:lle ei ole informoitu mitään työaikalain sisällöstä tai aikataulusta.

Työaikalakia valmisteltiin viime kesään asti kolmikannassa, jolloin myös työmarkkinakeskusjärjestöt olivat mukana neuvottelemassa. Työryhmä kuitenkin lopetti työnsä, kun niin työnantajat, työntekijät kuin yrittäjätkin jättivät esitykseen eriävän mielipiteen. Hallitus julisti työaikalain käsittelyllä “aikalisän” liittokierroksen ajaksi.

Nyt liittokierros on loppusuoralla. Iltalehden tietojen mukaan Sipilän hallitus aikoo päättää ennen pääsiäistä siitä, ohitetaanko lainsäädännöllä työehtosopimukset tilanteessa, jossa järjestäytymättömät yritykset haluavat joustoja työntekijöiden työaikamääräyksiin. Myös SAK aktivoitui työaikalain osalta tiedottamalla asiasta torstaina

Työntekijöiden puolella alkaa mitta olla täyttymässä.

Aistittavissa on, että työntekijöiden puolella alkaa mitta olla täyttymässä. Eloranta korostaa, kuinka työntekijäpuolelle vaikean kilpailukykysopimuksen yhteydessä sovittiin, ettei työttömyysturvaa enää leikata. Sopimukseen sisältyi Elorannan mukaan myös, ettei paikallista sopimista edistettäisi lakipohjaisesti tällä hallituskaudella. 

Lisää aiheesta

Työttömien aktiivimallin myötä SAK kuitenkin katsoo, että hallitus rikkoi ajamansa kilpailukykysopimuksen työttömyysturvan osalta. Uuden työaikalain myötä Suomen Yrittäjän haluavat puolestaan edistää paikallista sopimista järjestäytymättömien yritysten osalta. 

Järjestäytymättömille yrityksille pitäisi yrittäjäjärjestön mukaan antaa samat oikeudet kuin järjestäytyneille yrityksille; sopia paikallisesti laajemmin. Tällä hetkellä järjestäytyneet yritykset voivat sopia paikallisesti omien työehtosopimustensa puitteissa monista työaikaa koskevista kohdista. Järjestäytymättömillä yrityksillä sopiminen voi puolestaan liittyä vain säännölliseen työaikaan.

Jos hallitus päätyy ajamaan Suomen Yrittäjien sanomaa, SAK katsoo, että hallitus rikkoo jälleen yhdessä tehtyä sopimusta.

SAK:n hallituksessa vallitsee herkkä tila.

SAK:n johtaja ja hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola kertoo Demokraatille, että SAK:n hallituksessa vallitsee herkkä tila.

– Aktiivimallin toteuttamisen jälkeen jää nähtäväksi, mitä tässä tapahtuu. Mutta kun vielä tulee aktiivimalli 2, joka on aika kysymysmerkki, sekä työaikalain uudistus, niin näyttää, että hallitus vie asioita sellaiseen suuntaan, mistä meillä ei ole samanlaista hahmotusta. Kyllä itse tulkitsen niin, että SAK:n hallitus on aika herkkä reagoimaan nyt mihin tahansa, Huutola toteaa. 

– Jos hallitus lähtee näin liikkeelle, silloin pelataan todella aralla alueella. Mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, niin sitä ei vielä tiedä. 

Kuinka vakavalta tilanne työaikalain suhteen näyttää?

– Kikyn jäljiltä on paljon asioita, jotka ihmisiä kaivertavat. Kiky oli kova paikka SAK:lle ja sitä märkivää haavaahan tässä hoidetaan monin tavoin, Eloranta sanoo. 

– Ne jotka työntekijäpuolella seisovat yhdessä solmitun, mutta työntekijöille haastavan kikyn takana, joutuvat selittämään jäsenistölleen, miksi sopimus tehtiin. Samalla joudumme toteamaan, että oli yksi porukka, joka ei pitänyt ollenkaan kiinni siitä mitä sovittiin, hän jatkaa viitaten hallitukseen esitykseen työttömien aktiivimallista. 

Eloranta arvioikin, että tulevaisuudessa on entistä vaikeampi tehdä sopimuksia, jos luottamus on viety pois pohjalta.

– Kikyn jälkeen arvioitiin, että hallituksen ja ministereiden sanaan voisi luottaa, hän lausuu. 

– Tänään julkisuudessa on kuitenkin arvioitu, että hallituksessa on painetta mielistellä myös Suomen yrittäjiä ja avata paikallista sopimista työajoissa entistä enemmän ohi työehtosopimusten. Tämä on toisin kuin on sovittu.

Tältä osin SAK:n puheenjohtaja pitääkin tilannetta työaikalain suhteen vakavana. Elorannan mukaan näyttää huonolta ja uhkaavalta, jos yhteistyötä hakevien tahojen määrä vähenee. 

– Soisin ja toivoisin, että valtiovalta ja Sipilän hallituskin tukisi sitä porukkaa, joka tekee sopimuksia. Eikä anna työkaluja niiden käsiin, jotka vastustavat yhteistyötä ja sopimista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE