Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sanna Marin ihmetteli Petteri Orpon puheita eduskunnalle: ”Lillukanvarsista ja desimaaleista puhuminen on loukkaavaa”

SDP:n Sanna Marin puhumassa eduskunnan täysistunnossa tänään.

– Sivistysvaltion merkki on se, kuinka huolehdimme heikoimmista. Meidän vastuullamme on tehdä suomalaisten ikäihmisten vanhuudesta parempi ja turvallisempi. Kyse on poliittisesta tahdosta. Tänään selviää, löytyykö tahtoa puheiden lisäksi myös tekoihin. SDP ja muu oppositio on valmis tekemään. Onko hallitus? SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoi tänään eduskunnassa.

Demokraatti

Demokraatti

Keskusteltavana on opposition välikysymys vanhustenhoidon tilasta. Marin on välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja.

– Tänään me emme puhu desimaaleista emmekä lillukanvarsista. Me emme puhu rikkaruohoista.

Sanna Marin totesi, että viime viikkojen vanhustenhoitoon liittyvät uutiset ovat järkyttäneet suomalaisia hyvin laajasti.

– Laiminlyönnit, räikeimpänä Esperi Care -yhtiön toiminta, aiheuttavat suuttumusta, pettymystä ja epävarmuutta ihmisten keskuudessa. Jokaisella suomalaisella on perheenjäsen, sukulainen tai ystävä, joka tällä hetkellä kysyy: voiko tässä maassa vanheta turvallisesti? Millainen kohtalo minua tai läheistäni odottaa?

” Jo tuolloin tiedettiin.”

Sanna Marin sanoi pitävänsä epäkunnioittavana tapaa, jolla valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on vanhustenhoidosta puhunut.

– Lillukanvarsista ja desimaaleista puhuminen on loukkaavaa suomalaisia ikäihmisiä, heidän omaisiaan sekä kaikkia vanhustenhoidon ammattilaisia kohtaan, jotka huolehtivat ihmisistä pienellä palkalla, kiireen ja kuormituksen keskellä.

Marin kertasi, että vuonna 2012 ikäihmisten hoitoa haluttiin parantaa ja laadittiin historiallinen vanhuspalvelulaki.

– Silloinen peruspalveluministeri Maria Guzenina (sd.) esitti, että lakiin kirjataan 0,7 työntekijän sitova mitoitus ympärivuorokautiseen hoitoon. Jo tuolloin tiedettiin, että vanhustenhoidossa on monesti työn vaativuuteen nähden liian vähän hoitohenkilöstöä. Mitoitus jäi tuolloin kirjaamatta pääministeripuolue kokoomuksen vaatimuksesta.

”Mikä on hallituspuolue kokoomuksen ja Petteri Orpon kanta tänään?”

– Viimeisen seitsemän vuoden aikana on tapahtunut paljon. Kun Esperi Caren törkeydet ja suomalaisten ikäihmisten epäinhimillinen kohtelu paljastuivat, kaikki puolueet ilmoittivat kannattavansa hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Kaikki puolueet, paitsi kokoomus, Sanna Marin sanoi.

Vielä viime viikolla valtiovarainministeri Orpo totesi, ettei kokoomus kannata sitovaa henkilöstömitoitusta.

– Eilen Orpo kertoi, että kokoomus on valmis sitovaan hoitajamitoitukseen ja totesi ”haluamme uuden vanhuspalvelulain ja haluamme, että hoitajamitoitus sinne kirjataan”. Tämän jälkeen olemme kuitenkin lukeneet, ettei kokoomus kannatakaan numerollisen hoitajamitotuksen kirjaamista lakiin, Sanna Marin totesi.

– Kysynkin, mikä on hallituspuolue kokoomuksen ja Petteri Orpon kanta tänään? Mitä tarkoittaa mitoitus, joka ei ole numero? Marin jatkoi.

Eduskunta panttivankina?

Marin totesi, että riippumatta kokoomuksesta on ratkaisujen aika.

– Mikään yksittäinen puolue tai monikansallinen yritys ei voi, eikä saa pitää panttivankina Suomen eduskuntaa.

– Esitämme, että vanhusten ympärivuorokautisen hoidon henkilöstön vähimmäismitoituksesta säädetään sitovasti. Vähimmäistaso tarvitaan, koska suosituksia ei ole noudatettu. Olemme tehneet koko opposition voimin asiasta lakialoitteen, jonka ensimmäisenä allekirjoittajana toimii kansanedustaja Maria Guzenina.

– Mitoituksen ehdottomana lähtökohtana ovat aina asiakkaat tarpeineen. Mitoituksen taso tulee määritellä asiakkaiden fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn ja palvelujen tarpeen pohjalta. Tilanteita, joissa mitoituksen on jo lähtökohtaisesti oltava 0,7 vähimmäismitoitusta korkeampi ovat esimerkiksi vaikeasti muistisairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden hoito.

”Myös kotihoidon laatua on parannettava.”

Puheensa loppupuolella Marin kritisoi hallituksen valmistelevaa sote-uudistusta.

– Keskeiset ongelmat liittyvät palvelujen saatavuuteen ja hoitoon pääsyyn, puutteelliseen rahoitukseen, sosiaalihuollon asemaan, toimijoiden määrän lisääntymiseen, hoitoketjujen pirstoutumiseen ja valvonnan riittämättömyyteen. Myöskään yksityisten toimijoiden voitontavoittelua ei rajoitettaisi tai suitsittaisi.

– Hallituksen sote-maakunta-malli ei paranna haavoittuvassa asemassa olevien kuten ikäihmisten, vammaisten tai lastensuojelun asiakkaiden tilannetta. Päinvastoin. Sosiaalipalvelut on käytännössä unohdettu tulevista sote-keskuksista, eikä palvelujen saumattomuus ja yhden luukun periaate tule toteutumaan esitetyllä mallilla.

Marin palasi vielä vanhustenhoivaan.

Hän muistutti, että suurin osa ikääntyneistä haluaa asua omassa kodissaan niin kauan kuin se on turvallista ja inhimillistä.

– Tämä on mahdollista yksilöllisten, tarpeita vastaavien asumismuotojen ja muun muassa laadukkaan kotihoidon avulla. Ketään ei kuitenkaan saa pitää kotinsa vankina, vaan ihmisille on taattava paikka ympärivuorokautisessa hoidossa silloin, kun sille on tarve. Myös kotihoidon laatua on parannettava.

”He ansaitsevat parempaa.”

Sanna Marin totesi, että jokainen täysistuntosalissa oleva tietää, että hoitajamitoituksen kirjaamisella lakiin on eduskunnan ylivoimainen enemmistö.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunta ja eduskunta ehtivät käsitellä asian vielä näillä valtiopäivillä. Kyse on tahdosta.

– Nyt on aika näyttää, ettemme kerta kaikkiaan hyväksy sitä, että meidän vanhempiamme ja isovanhempiamme kohdellaan kaltoin ja että sillä tehdään bisnestä. Pelkät puheet eivät riitä. Nyt on aika näyttää myös tekojen muodossa, että eduskunta on tämän asian kanssa tosissaan.

– Kyse on ihmisistä, jotka ovat luoneet hyvinvointivaltion. He ansaitsevat parempaa. Mikäli hallitus ei pysty tuomaan eduskuntaan esitystä, jota enemmistö eduskunnasta haluaa ja tukee, hallitus ei ansaitse eduskunnan luottamusta.

Puheensa päätteeksi Marin totesi, ettei hallitus ole valmis turvaamaan ikäihmisten hyvää hoitoa sitovalla hoitajamitoituksella, ja se on heikentänyt vanhustenhoidon ja valvonnan resursseja.

– Hallitus ei ole puuttunut hankintalain ongelmiin sosiaali- ja terveyspalveluissa, eikä hallitus ole varmistanut, että sen esittämä sote-uudistus turvaisi suomalaisten oikeuden yhdenvertaisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tämän vuoksi esitän, että eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE