Politiikka
29.3.2023 05:21 ・ Päivitetty: 29.3.2023 05:38
Sanna Marin: Kokoomuksen työelämälinjaukset kylmiä – lisäävät työntekijöiden epävarmuutta
Kokoomuksen työelämälinjaukset leikkaisivat pienipalkkaisten toimeentuloa, lisäisivät työelämän epävarmuutta ja rapauttaisivat työehtojärjestelmää, toteaa SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin.
– Tässä epävarmassa ajassa on nyt erityinen tilaus sille, että työelämää kehitettäisiin yhdessä sopien ja luottamusta vahvistaen, Marin sanoo tiedotteessaan.
Kokoomuksen ajamat miljardiluokan leikkaukset asumistukeen ja työttömyysturvaan leikkaisivat Marinin mukaan pienipalkkaisten palkansaajien ja työttömien toimeentulosta. Leikkaukset tarkoittavat keskimääräiselle asumistuen saajalle yli 100 euron ja työttömälle jopa 500 euron menetystä kuukaudessa.
– Työttömiin kohdistuvat leikkaukset ovat epäoikeudenmukaisia ja samalla ne lisäävät kaikkien palkansaajien epävarmuutta. SDP haluaa, että työntekijä voi luottaa perheensä toimeentulon olevan turvattu kaikissa tilanteissa. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun epävarmuus on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä lisääntynyt.
SDP parantaisi korkeiden hintojen heikentämää palkansaajien ostovoimaa palauttamalla Sipilän hallituksen kiky-sopimuksessa sovittuja vakuutusmaksuja takaisin työnantajan vastuulle.
– Tämä siirto toisi työntekijöille enemmän rahaa käteen kuin kokoomuksen lupaamat veronalennukset ja hyödyttäisi myös kaikkein pienituloisimpia, joita veronalennukset eivät koske euroakaan. Esitys ei myöskään heikennä julkista taloutta.
KOKOOMUS lisäisi työelämän epävarmuutta myös pidentämällä koeaikoja ja sallimalla perusteettomia määräaikaisuuksia. Kokoomus heikentäisi työehtojärjestelmää mahdollistamalla työehtosopimukset ja luottamusmiehet ohittavan paikallisen sopimisen. Myös ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto uhkaisi työehtosopimusjärjestelmää heikentämällä järjestäytymisen kannustimia ja kiristämällä järjestäytyneiden työntekijöiden työn verotusta yli 200 miljoonalla eurolla.
– SDP haluaa vahvistaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion työmarkkinamallia, jossa työehdoista sovitaan yhdessä. Työehtosopimusten heikentämisen sijaan niiden kattavuutta pitää vahvistaa esimerkiksi säätämällä alan edustavin työehtosopimus aina yleissitovaksi, sanoo Marin.
SDP kehittäisi työelämää toteuttamalla lyhennetyn työajan kokeilun, uudistamalla tasa-arvolainsäädännön kokonaisuudessaan, edistämällä palkka-avoimuutta, säätämällä ammattiliitoille kanneoikeuden ja mahdollistamalla palkansaajille aitoa vapaa-aikaa ilman jatkuvaa velvoitetta olla työnantajan tavoitettavissa.
– Meidän on panostettava hyvinvoiviin työntekijöihin ja vahvistettava reilun työelämän pelisääntöjä. Vain siten voimme pitää kaikki työelämässä mukana ja kasvattaa työllisten määrää.
– SDP haluaa vahvistaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion työmarkkinamallia, jossa työehdoista sovitaan yhdessä. Työehtosopimusten heikentämisen sijaan niiden kattavuutta pitää vahvistaa esimerkiksi säätämällä alan edustavin työehtosopimus aina yleissitovaksi.
SDP kehittäisi työelämää toteuttamalla lyhennetyn työajan kokeilun, uudistamalla tasa-arvolainsäädännön kokonaisuudessaan, edistämällä palkka-avoimuutta, säätämällä ammattiliitoille kanneoikeuden ja mahdollistamalla palkansaajille aitoa vapaa-aikaa ilman jatkuvaa velvoitetta olla työnantajan tavoitettavissa.
– Meidän on panostettava hyvinvoiviin työntekijöihin ja vahvistettava reilun työelämän pelisääntöjä. Vain siten voimme pitää kaikki työelämässä mukana ja kasvattaa työllisten määrää, Marin muistuttaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.