Kotimaa
14.5.2018 07:53 ・ Päivitetty: 14.5.2018 07:56
Sateenkaaripapit tulivat paikalle kirkolliskokoukseen: ”Emme katso, että piispat voivat päättää kirkossa syrjivästä käytännöstä”
Evankelisluterilaisen kirkon korkein päättävä elin, kirkolliskokous, kokoontuu tällä viikolla Turussa.
Kirkolliskokouksen perustevaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön aloitteeseen, joka käsittelee samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kirkoissa. Kirkon avioliittokäsitys pysynee ennallaan, jolloin avioliittoon voitaisiin vihkiä myös tulevaisuudessa vain eri sukupuolta olevat pariskunnat.
Perustevaliokunnan kanta asiaan ei kuitenkaan ollut yksimielinen.
Niin kutsutut sateenkaaripapit eli ryhmä pappeja, jotka vihkivät ja siunaavat kaikkia aviopareja sukupuolesta riippumatta ovat tiedottaneet olevansa näkyvillä ja keskustelemassa kirkolliskokouspaikalla Turun kristillisellä opistolla, jotta päätöksentekijät ja tiedotusvälineiden edustajat voivat käydä heidän kanssaan keskustelua.
– Haluamme tuoda esille sitä, mistä tässä meidän kannaltamme on kyse. Kannatamme avointa dialogia, kohtaamista ja keskinäistä yhteyttä. Siksi osallistuimme aamulla kirkolliskokouksen avajaismessuun ja olemme nyt kokouspaikalla tavattavissa kirkolliskokousviikon ajan, he tiedottavat.
– Avioliittolain osalta olemme tilanteessa, jossa piispat ovat ohjeistaneet papistoaan olemaan vihkimättä ja siunaamatta samaa sukupuolta olevia pareja. Me olemme valinneet toisen tien…Emme katso, että piispat voivat päättää kirkossa syrjivästä käytännöstä ja kieltää pappeja vihkimästä. Tässä yhteydessä on hyvä tähdentää, että kysymyksessä on ensisijaisesti kirkon jäsenten oikeudet – ei kirkon pappien, he jatkavat.
He toteavat, että avioliittolaki varaa uskonnollisille yhdyskunnille mahdollisuuden asettaa omia ehtojaan vihkimiselle.
– Niin kauan kuin kirkolliskokous ei kuitenkaan erikseen päätä määräenemmistöllään, että kirkossa avioliittoon vihkiminen on mahdollinen vain miehen ja naisen välillä tai että se on mahdollinen kaikille sukupuolesta riippumatta, elämme todellisuudessa, jonka eri ryhmät näkevät eri tavoin, he katsovat.
– Toivomme, että keskustelujen kautta pääsemme ensi vaiheessa tilanteeseen, jossa eri näkemykset voisivat elää sovussa rinnakkain. Kirkolliskokouksessa käsiteltävänä oleva edustaja-aloite toteutuessaan turvaisi omatunnonvapauden myös niille papeille, jotka eivät katso voivansa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja, he toteavat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.