Työmarkkinat
1.2.2025 19:23 ・ Päivitetty: 1.2.2025 19:23
Satonen: ”Kyllähän se on fakta, että siinä on ostovoimakuoppaa”
Tänään on kerrottu, että Teknologiateollisuuden lakot jatkuvat maanantaina.
Sovintoa ei saatu aikaiseksi tänäänkään Teollisuusliiton ja työantajien edustajien välillä. Valtakunnansovittelijan luona sopua haetaan seuraavan kerran keskiviikkona.
– Toivon, että ratkaisuja löytyisi. Varmaan olennaista on se, syntyykö päänavausratkaisu, työministeri Arto Satonen (kok.) kommentoi Demokraatille työmarkkinatilannetta kokoomuksen kunta- ja aluevaaliristeilyllä.
Satonen toteaa, että se, ettei sovittelijalta ole tullut vielä sovintoehdotusta, kertoo siitä, että vielä ei aivan lähellä ratkaisua olla.
– Se on tietysti hyvä asia, että koko ajan neuvotellaan.
Satonen sanoo, että jos se tulee pitkien lakkojen kautta, se tulee kaikille kalliiksi.
Suomessa on pitkään odotettu, että talous lähtisi nousuun. Työministeri arvioi, että myös talouden piristyminen riippuu siitä, kuinka paljonko lakkoja lopulta on ja miten pian työmarkkinoilla löydetään ratkaisuja.
– Toivottavasti mahdollisimman pian.
AY-LIIKE näkee, että työntekijöille on kertynyt viime vuosina melkoinen ostovoimakuoppa. Niinpä SAK:laiset liitot tavoittelevatkin 10 prosentin palkankorotuksia parin vuoden aikana.
– Kyllähän se on fakta, että siinä on ostovoimakuoppaa, Satonen myöntää.
– Mutta se on tietysti toinen asia, että onko sitten työnantajalla palkanmaksykykyä, koska taloustilanne on ollut kaikilla vaikea. Sitähän siellä varmaan haetaan, että mistä se löytyy. Tietysti se olisi tärkeää, että ratkaisu olisi sellainen, että se ei olisi kilpailukykyä heikentävä, jotta se ei sitten heijastuisi negatiivisesti työllisyyteen, työministeri jatkaa.
Toisaalta työntekijäpuolelta on kerrottu, että on tehty yrityskohtaisia sopimuksia, joissa työntekijöiden palkankorotustoiveet ovat menneet läpi.
Mitä se kertoo palkanmaksukyvystä?
– Palkanmaksukyky on varmaan eri yrityksillä ja aloilla vähän erilainen, Satonen sanoo, mutta toteaa, ettei osaa yksityiskohtaisesti arvioida tilannetta.
– Mutta kyllä minä uskon, että työnantajapuolellakin on aika hyvä käsitys siitä, mikä se palkanmaksukyky on.
Julkisuudessa on ounasteltu, että työnantajapuolella olisi halua esimerkiksi kolmivuotiseen sopimukseen, jossa palkat nousisivat 5-6 prosenttia.
Satonen toteaa, ettei hän ota prosentteihin mitään kantaa.
– Se ei ole minun asiani vähääkään. Minä luotan, että he (työmarkkinaosapuolet) osaavat ja löytävät sen tason kyllä, mikä on sopiva.
HALLITUS on heikentänyt lakko-oikeutta.
Nyt päällä olevista lakoista Satonen toteaa, että on ollut alusta asti selvää, että sopimuksettomassa tilassa on lakko-oikeus.
– Sehän on itsestään selvää. Ei sitä voi kieltää missään nimessä. Siinähän tulisivat kansainväliset säännötkin vastaan. Se on ihan työmarkkinoiden pelisääntöjen mukaista.
– Mutta kyllä siinä minun mielestäni se näkyy nyt tukilakkojen osalta, jos olen oikein ymmärtänyt, että ainakin pääosin ne ovat kohdistuneet niihin yrityksiin, joissa on myös lakko, Satonen sanoo ja näkee, että tämä on nykyisen lain hengen mukaista.
– Jos siellä jotakin sellaista on, josta koetaan, ettei ole lain hengen mukaista, varmaan sen joku sitten testauttaa.
SATONEN on hakenut Kelan pääjohtajaksi.
Hän toteaa, että seitsemän henkilö on valittu haastatteluun ja myöhemmin selviää, miten käy.
Oliko sinulla ennakkotieto, jotta oli turvallinen olo hakea?
– Se on normaali hakuprosessi tietysti. Katsotaan sitten, mikä on lopputulos.
Sinulla oli melko lyhyt hakupaperi, mistä se kertoo?
– En minä nyt lähde sitä avaamaan. Hakuprosessin aikana on varmaan hyvin perusteelliset haastattelut ja testit. Eiköhän siellä asiat selviä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.