Politiikka
1.11.2022 17:42 ・ Päivitetty: 1.11.2022 17:42
Sauli Niinistö kommentoi Naton ydinaseiden säilyttämistä – ”Minusta tilanne tällä hetkellä on juuri oikein viritetty”
Presidentti Sauli Niinistö ehdottaa, että Pohjoismaat kutsuisivat Yhdysvaltain presidentin yhdessä vieraakseen. Niinistö puhui asiasta tiistaina Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Helsingissä.
Niinistö mainitsi, että Pohjoismaiden johtajat tekivät yhteisen matkan Valkoiseen taloon vuonna 2016.
- Herättelin kyllä silloin ajatusta, että nyt meidän pitäisi olla tietysti kohtelias myös siihen suuntaan ja pyytää Yhdysvaltoja tänne yhteisesti meidän vieraaksemme. Siihen varmasti on Suomella valmiuksia, siihen on varmasti muillakin Pohjoismailla valmiuksia.
Vastaavantyyppinen tapaaminen oli vuonna 2013 Tukholmassa, jossa Pohjoismaiden johtajat tapasivat Yhdysvaltain silloisen presidentin Barack Obaman.
Niinistö sanoi myöhemmin toimittajille, että hän ehdotti aikoinaan Ruotsin ex-pääministeri Stefan Löfvenille, että Ruotsi uusisi kutsunsa.
- Nyt alankin olla vähän sitä mieltä, että kun minä sen keksin, miksei yhtä hyvin sitten Suomeen, hän sanoi.
NIINISTÖ kommentoi myös Naton ydinaseiden säilyttämistä. Hän ei pidä ajankohtaisena ajatusta, että Suomi olisi esittämässä pyyntöjä tai että Suomelle joitain tarjouksia siinä suhteessa tehtäisiin.
- Minusta tilanne tällä hetkellä on juuri oikein viritetty. Me odotamme jäsenyyttä, ja katsotaan sitten tulevaisuudessa, mitä kaikkea tapahtuu, hän sanoi istunnossa.
Toimittajille Niinistö tarkensi, että ydinaseiden mahdollinen sijoittaminen tulee tietysti esiin siinä vaiheessa, kun Suomi on Naton jäsen.
- Kovin etäiseltä minun ajatuksissani vaikuttaa se, että Suomi olisi pyytämässä tai Nato tarjoamassa tänne ydinaseita.
VENÄJÄ-yhteistyöhön liittyen Niinistö kertoi keskustelleensa Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören kanssa siitä, että Venäjän naapurimaina tietyt käytännön asiat pitää yrittää edelleen hoitaa.
- Olen esittänyt esimerkkinä meriliikenteen Suomenlahdella, jossa on harjoitettu yhteistä valvontaa. Myös Viro on ollut siinä mukana.
Niinistö painotti, että yhteistyötä tehdään yhteiseksi hyväksi, jotta vältetään esimerkiksi siviilionnettomuudet. Hänen mukaansa on tärkeää, että tämän tyyppiset asiat saadaan edelleen sujumaan.
PUHEESSAAN Niinistö kertoi toivovansa, että Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyötä syvennettäisiin yhä enemmän turvallisuuskysymyksissä.
- Näkisin mielelläni hyvin toimivan NB8-yhteistyön kurottavan yhä enemmän myös turvallisuuden puolelle. Parlamenttien yhteistyö on jo tiivistä, mutta rohkaisen teitä edelleen vahvistamaan yhteyksiä ja tiedon ja tilannekuvan vaihtoa esimerkiksi avainvaliokuntien välillä, hän sanoi puheessaan Pohjoismaiden neuvostolle.
Hän viittaa NB8:lla Pohjoismaiden ja Baltian maiden muodostamaan keskinäiseen ryhmään, jonka kesken käsitellään ajankohtaisia ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioita sekä maailmanlaajuisesta että Euroopan näkökulmasta.
Niinistön mukaan häneltä on tämän vuoden aikana usein kysytty, mitä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys merkitsee pohjoismaiselle yhteistyölle. Hänestä vastaus on selvä: yhteistyö syvenee entisestään.
- Kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, ei Naton neuvostossakaan ole enää tyhjiä pohjoismaisia tuoleja, hän totesi.
Saila Kiuttu, Liisa Kujala/STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.