Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Sauli Niinistö: Uutta Etyj-turvallisuuskokousta tuskin saadaan vuodeksi 2025

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Toiveet Suomen järjestämästä uudesta mannertenvälisestä Etyj-rauhankonferenssista näyttävät heikoilta. Ainakaan vuodeksi 2025 sellainen tuskin ehtii, arvelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Petri Korhonen

Demokraatti

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Helsingissä järjestetystä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksesta, ETYK:sta. Vuoden 1975 kokouksessa suurvallat sopivat monista keskinäisistä turvallisuus- ja ihmisoikeuskysymyksistä, jotka johtivat vähitellen 1980-luvulla Neuvostoliiton vallan murenemiseen Itä-Euroopan maissa.

Koska Suomi on vuonna 2025 Ety-järjestön puheenjohtajamaana, vielä ennen Venäjän Ukraina-suurhyökkäystä Suomella oli aikeita järjestää juhlavuodeksi vastaavanlainen kansainvälinen rauhankonferenssi.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitteli kesällä 2021 kansainväliselle medialle kunnianhimoisia toiveitaan: 50-vuotispäivänään ETYK voisi olla muutakin kuin meidän maanosamme muistelukokous.

– Minulla oli mielessä laajempi asia kuin Euroopan turvallisuus. Puhuin Helsingin hengestä, joka tarkoitti sitä että suuret kylmän sodan osapuolet suostuivat keskustelemaan ja ehkä osin ymmärtämäänkin toisiaan, Niinistö kertoi nyt torstaina viimeisessä tasavallan presidentin tiedotustilaisuudessaan.

NIINISTÖ kertoo pitäneensä Helsingin hengen käsitettä esillä myöhemminkin suurvaltajohtajien kanssa, eikä sitä ole suinkaan maailmalla unohdettu.

– Kiinan presidentti Xi Jinping näytti muistavan sen vielä, kun puhuimme tammikuussa ihan muista asioista.

Suurvaltojen rauhankokouksella olisi juuri nyt yhä enemmän tarvetta. Ihmiskunnan kehitys ei nimittäin näytä Niinistön mukaan kovin hyvältä, jos nykyinen eri blokkeihin jakautuminen ja sotien aika jatkuu.

Osapuolten saaminen neuvottelupöytään ei kuitenkaan onnistu hetkessä edes rauhan aikana, saati Ukrainan sodankäynnin keskellä. Vaikka sovittavien asioiden määrä oli tuolloin suhteellisen pieni, vuoden 1975 ETYK:iäkin valmisteltiin Suomessa kuuden vuoden ajan. Nytkin valmistelujen pitäisi olla jo käynnissä, jos kokousta mielisi Helsinkiin ensi vuoden kesäksi.

– Vuosi 2025 on ihan liian lähellä, Niinistö arvelee realistina.

Hän uskoo, että vuoden 1975 ETYK:iä tullaan silti muistamaan Suomessa juhlavuonna ainakin jollain tavalla.

Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Schmidt, Itä-Saksan kommunistijohtaja Erich Honecker ja USA:n presidentti Gerald Ford ETYK:n allekirjoitustilaisuudessa elokuussa 1975.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE