Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Scholzista kansleriehdokas – Saksan demarit löivät pöytään vaaliteeman, jossa Tytti Tuppuraisellakin on pureskeltavaa

PES
Tytti Tuppurainen osallistui Berliinissä SPD:n puoluekokoukseeen. Kuvassa Tuppuraisen vieressä keskellä SPD:n toinen puheenjohtaja Lars Klingbeil ja Euroopan sosiaalidemokraattisen puolueen PES:n pääsihteeri Giacomo Filibeck vasemmalla.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen osallistui tänään kutsuvieraana Saksan demaripuolue SPD:n puoluekokoukseen Berliinissä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Demokraatti tavoitti Tuppuraisen puhelimitse haastatteluun kokouksen päätyttyä. Kokous valitsi kansleriehdokkaaksi parlamentin luottamuksen hiljattain menettäneen liittokansleri Olaf Scholzin. Tuppurainen arvioi tässä jutussa, miksi näin kävi.

Saksan poliittinen tilanne on ollut suorastaan kaoottinen. Scholzin menetettyä liittopäivien luottamuksen, maassa järjestetään uudet aikaistetut vaalit helmikuun loppupuolella.

Tuppurainen kuvaa Saksan vaaleja kohtalokkaiksi. Hän muistuttaa, että on hyvin poikkeuksellista, että Saksassa, jossa vakautta vaalitaan viimeiseen saakka, hallitus hajoaa.

– Liittokansleri Scholz oli pakotettu lopulta purkamaan yhteistyön liberaalipuolue FDP:n kanssa, Tuppurainen kuvaa.

Samalla hallitusyhteistyö lakkasi myös vihreiden kanssa.

TUPPURAINEN kertoo, että Scholz pohti tänään puoluetovereiden edessä pitämässään puheessa, olisiko ollut parempi päättää hallitusyhteistyö jo aiemmin. Kuluttavan hallitusyhteistyön pitkittyminen on syönyt SPD:n kannatusta.

– Nyt vaalit tulevat SPD:lle kyllä hyvin haastavaan aikaan, kun kannatus on aika alhainen.

Tuppuraisen mielestä Scholzin 50 minuutin puhe oli kuitenkin taisteluhenkinen ja energinen. Tuppurainen vakuuttui siitä.

– Hän ei millään tavalla osoittanut kansleriväsymystä kolmen vaikean vuoden jälkeen, vaan kertoi selkeästi olevansa se kansleriehdokas, joka tuo saksalaisille uudistuksia sekä myös vakautta, harkitsevuutta ja kokemusta.

Tuppuraisen mukaan Scholz pyrkii nyt luomaan vaaleista linjavaaleja uudistusten, investointien ja kansalaisten hyvinvoinnin linjalla. Vastakohdaksi Scholz puolestaan kuvaa sen, että vain menestyvät ihmiset huomioidaan ja konservatiiviset arvot vahvistuvat.

– Minun mielestäni hän onnistui vaihtoehdon asettelemisessa aika hyvin.

TUPPURAISEN mukaan SPD:n vaalilupaus äänestäjille on muun muassa minimituntipalkan korottaminen 15 euroon. Saksassa puhutaan paljon palkoilla toimeentulemisesta. Isoissa kaupungeissa kuten Berliinissä asumisen kustannukset ovat nousseet. Myös energian hinta on kivunnut ylöspäin.

Tuppuraisen mukaan minimipalkan korottamisella voisi olla kirittävä vaikutus muutoinkin palkkoihin eikä sitä nähdä riskinä inflaation kasvamiselle.

Saksan demarit haluavat myös laskea ruoan arvonlisäveron hintaa, jotta tavallisilla ihmisillä riittää varat elinkustannuksiin.

Siinä Tuppuraisen mielestä on kuitenkin pureskeltavaa, että SPD haluaa tarjota 10 prosentin veronalennuksen Saksaan investoiville yrityksille Saksa ensin -periaatteella.

Tuppurainen tuntuu hivenin huolestuneelta siitä, että tämä lähestyy Yhdysvalloissa pinnalle noussutta protektionismia. EU:n sisämarkkinoilla tämä ei olisi suomalaisten yritysten kilpailukyvyn kannalta hyvä asia.

– Mutta tämä kertoo siitä, miten kipeästi demarit haluavat Saksaan työpaikkoja, että ollaan valmiita tällaiseenkin Germany first -veronalennuksiin.

Pitää Suomessakin ruveta nyt pohtimaan yhteisöveron alentamista?

– Minä en lähtisi ollenkaan sille tielle, että me EU:n sisämarkkinoilla lähdemme kilpailemaan keskenämme valtiontuilla. Meidän pitää vahvistaa Euroopan unionin yhteistä kilpailukykyä. Sisämarkkinoilla pitää huolehtia, että kilpailuolosuhteet ovat reiluja ja tasavertaisia.

SUOMESTA tulevana demarina Tuppurainen jäi kaipaamaan Scholzilta nyt kuultua vahvempaa ja selkeämpää sekä lujempaa tukea Ukrainalle.

– Nyt tässä tilanteessa, kun (Donald) Trump tulee Valkoiseen taloon alle kymmenen päivän päästä, olisin odottanut, että Ukraina ja tuki Ukrainalle olisi ollut aiempaa korkeammalla kokouksen asialistalla.

Scholzin on kerrottu ottaneen kielteisen kannan asetoimitusten lisäapupaketille Ukrainaan.

Tuppurainen muistuttaa kuitenkin, että Saksa on silti kiistatta merkittävä Ukrainan tukija. Toisaalta Scholzin näkemyksiä tuntuu kannattelevan ajatus siitä, että Saksa voisi joutua sotaan ja hän katsoo olevansa toiminnallaan estämässä tätä.

– Se viesti tulee niin vahvasti, että sen rinnalle kaipaisin kristallinkirkkaan viestin, joka tulee muun muassa Suomesta, että Ukrainan tuki on meille ihan asia numero yksi.

Tuppurainen toteaa, että se vakaumus on Suomella ja Saksalla yhteinen, että Ukrainaa täytyy auttaa ratkaisemaan sota Ukrainassa niin, että Venäjä ei sitä siellä voita.

SAKSASSA gallupeja johtaa kristillisdemokraattinen unioni, jonka ehdokkaasta Friedrich Merzistä saattaa tulla seuraava liittokansleri.

Tuppuraisen näkökulmasta oikeistosuuntauksen voimistuminen Euroopassa olisi väärä valinta. Hän pelkää, että se voisi vahvistaa hyvin kansalliskonservatiivisia tai jopa äärioikeistolaisia voimia.

Tuppurainen toteaa, että näin voi olla käymässä Itävallassa, jossa radikaalioikeisto saattaa nousta valtaan. Scholzin puheessa tämä nousi varoittavana esimerkkinä esiin.

Saksassa AfD-puolue on eristetty, mutta Tuppurainen pelkää jonkin verran, että CDU saattaisi tästä huolimatta ryhtyä jonkinlaiseen yhteistyöhön liittovaltiotasolla.

– Sanon näin, että riski on olemassa mutta ei todennäköinen.

Tuppurainen haluaa uskoa, että Saksan demarit ottavat vielä loppukirin ennen vaaleja. Tätä hän perustelee puolueen nyt kuulluilla konkreettisilla viesteillä.

– Suomen näkökulmasta olisi tärkeää, että Saksaan muodostuu hallitus, joka on eurooppamyönteinen ja tukee vahvasti Ukrainaa. SPD:n varaan ja liittokansleri Scholzin johtajuuteen se voidaan kyllä hyvin rakentaa.

Eli haluat uskoa, että SPD voisi vielä saada johtopaikan?

– No täällä on puolueväki koolla ja uhkuu kampanjahenkeä, Tuppurainen viestittää Berliinistä puoluekokouksesta.

– Mutta se on sanottava, että kyllä joutuvat erittäin kovan työn tekemään, koska aikamme virtaukset ovat nyt senkaltaisia, että maltillisia puolueita haastetaan nyt sekä oikealta, että vasemmalta, Tuppurainen sanoo.

Tuppuraisen mukaan puoluekokouspuheissa arvostettiin etenkin kansleriehdokkaaksi nimetyn Scholzin maltillisuutta, selkeyttä ja rauhallisuutta johtajana.

VIIME aikoina maailmaa ovat puhuttaneet niin USA:n tulevan presidentin Trumpin uhkaavat puheet liittyen Grönlantiin, Panaman kanavaan kuin Kanadaan sekä se, että viestintäalusta X:ää johtava Trumpin läheinen liittolainen Elon Musk haastatteli hiljattain AfD-puolueen johtajaa Alice Weidelia.

Tuppurainen kertoo, että puoluekokouksen käytäväkeskusteluissa ihmeteltiin, mihin USA on menossa, viitaten muun muassa Muskin ja Weidelin yhteisesiintymiseen.

– Puheessa liittokansleriehdokas Olaf Scholz teki selväksi selvästi Yhdysvalloille viestin lähettämällä, että rajojen koskemattomuus on ehdoton arvo ja se koskee kaikkia maailman maita, niin pieniä maita kuin suurvaltoja. Kaikkien täytyy kunnioittaa maiden suvereniteettiä ja rajojen koskemattomuutta. Hän sanoi tämän siinä yhteydessä, kun puhuttiin monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön tulevaisuudesta. Se oli selvä viesti Trumpille, että hänen puheensa Panamasta, Kanadasta ja Grönlannista ovat senkaltaisia, mitä me emme täällä Euroopassa halua kuulla.

TYTTI Tuppurainen kertoo, että hän tapasi puoluekokouksessa myös Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion ministeripresidentin Manuela Schwesigin, joka on SPD:n nousevia tähtiä ja vahvoja vaikuttajia.

Mecklenburg-Etu-Pommerilla on pitkä Itämeren raja.

– Meitä yhdistää erittäin vahvasti Itämeren turvallisuus. Paitsi että valtionpäämiehet tapaavat, myös alueiden väliset yhteydet, itsekin kun tulen Itämeren rannalta Oulusta, ovat tärkeitä. Totesimme myös, että demarit voivat tiivistää Itämeren alueella omaa yhteistyötään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE