Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Schulzin myötä Merkel on saanut viimein varteenotettavan haastajan” – asiantuntija: Saksan vaaliasetelmat menivät kerralla uusiksi

Martin Schulz.

Saksan sosialidemokraattien eli SPD:n puoluejohto valitsi viime sunnuntaina entisen EU-parlamentin puhemiehen Martin Schulzin puolueen kansleriehdokkaaksi ja seuraavaksi puoluejohtajaksi.

Schulz nousee demareiden liittokansleriehdokkaaksi syyskuun liittopäivävaaleissa. Asian on vahvistanut myös puolueen eroava puheenjohtaja Sigmar Gabriel.

EU-parlamentin puhemiehenä pitkään toimineen Schulzin nimitys uudeksi puheenjohtajaksi vahvistetaan virallisesti puoluekokouksessa maaliskuussa.

Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuspäällikkö Antti Alaja pohtii Saksan politiikan uutta, sähköistävää asetelmaa blogissaan säätiön verkkosivulla.

– Saksan demaripuolue SPD on kipuillut viime vuodet suuressa koalitiossa liittokansleri Angela Merkelin kanssa, Alaja toteaa kirjoituksensa aluksi.

Talousministeri Sigmar Gabriel on jäänyt hallituksessa Merkelin varjoon.

– Liittopäivävaalien asetelmat menivät kuitenkin kerralla uusiksi, kun Gabriel ilmoitti viime viikolla tiedotustilaisuudessa, että SPD:n liittokansleriehdokkaaksi ja puheenjohtajaksi nousee hänen sijastaan Martin Schulz.

Lisää aiheesta

Alaja kirjoittaa, että saksalaiseksi huippupoliitikoksi Schulzilla on poikkeuksellinen tausta, sillä hän on käytännössä tehnyt koko poliittisen uransa Europarlamentissa, lukuun ottamatta lyhyttä pestiä Würselenin pikkukaupungin pormestarina.

– Angela Merkelin näkökulmasta Schulzin nimitys SPD:n liittokansleriehdokkaaksi merkitsee uutta haastetta, sillä ennen Schulzia Saksan demareilla ei ole ollut vuosikausiin puheenjohtajaa tai kansleriehdokasta, jonka suosio vertautuisi Merkeliin.

Yksi Saksan liittopäivävaalien mielenkiintoisimmista kysymyksistä koskee sitä, tuleeko Schulz haastamaan vallitsevan talouskuripolitiikan Euroopassa maltillisen keynesiläisellä linjalla.

Schulz-efektistä johtuen SPD:n kannatus kasvoikin viisi prosenttiyksikköä heti ensimmäisellä viikolla.

– Schulzin myötä Merkel on saanut viimein varteenotettavan haastajan, mutta SPD:n ongelmaksi myös ensi syksyn liittopäivävaaleissa muodostuu suurelle koalitiolle vaihtoehtoisten hallitusvaihtoehtojen puute, vaikka Schulz onnistuisi nostamaan kannatuksen 30 prosenttiin, Antti Alaja kirjoittaa blogissa.

Hän arvioi, että Schulz tulee korostamaan kansleriehdokkaana sosiaalisen oikeudenmukaisuuden merkitystä, sillä Saksa on eriarvoistunut viime vuosina nopeasti – muun muassa Gerhard Schröderin punavihreän hallituksen työmarkkinauudistuksista johtuen.

Eurooppalaisesta ja suomalaisesta näkökulmasta yksi Saksan liittopäivävaalien mielenkiintoisimmista kysymyksistä koskee Alajan mukaan kuitenkin sitä, tuleeko Schulz haastamaan vallitsevan talouskuripolitiikan Euroopassa maltillisen keynesiläisellä linjalla.

– Vaikka Schulz on kritisoinut Merkelin austerity-politiikkaa europarlamentin S&D–ryhmän puheenjohtajan ominaisuudessa, Saksan vaaleja voi olla vaikea lähteä voittamaan eurooppalaisella elvytyslinjalla.

https://twitter.com/AlajanAntti

Antti Alaja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE