Politiikka
4.3.2019 14:16 ・ Päivitetty: 4.3.2019 14:16
Sd-kansanedustaja muistuttaa tulevaisuuden riskistä: ”Käyttääkö ihminen konetta vai kone ihmistä?”
Eduskunta on keskustellut tänään tulevaisuusselonteosta, jonka teemana on työn murros ja suomalaisen työn tulevaisuus. Pohjana on tulevaisuusvaliokunnan mietintö.
Kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) pitää tärkeänä käydä laaja-alaista laaja-alaista eettistä keskustelua teknologian hyödyistä ja haitoista.
– Tästä esimerkkinä on tekoälyratkaisujen suunnittelussa tehtävät näkymättömiksi jäävät arvovalinnat. Algoritmien säätelemässä verkkoympäristössä käyttäjä ei tiedä, miten algoritmi ohjaa mitä aineistoja ja mitä suosituksia hänelle näytetään.
Hän huomauttaa, että tiedon käyttö edellyttää aineiston muokkaamista suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja näiden kokonaisuuksien asettamista arvojärjestykseen – periaatteilla, joista käyttäjällä ei välttämättä ole tietoa.
– Tulevaisuudessa tämän muokkaamisen toteuttavat oppivat algoritmit nopeana ja automaattisena prosessina, jolloin tahattomasti syrjivien käytäntöjen riski kasvaa. Jos ihminen ei tiedä miten ja miksi kone tekee jotakin, saattaa kone käyttää ihmistä, eikä ihminen konetta.
”Päättäjien on tiedostettava jatkuva eettisen harkinnan tarve.”
Mäkisalo-Ropposen mielestä pitää varmistaa, että tekoäly pysyy tukiälyn roolissa.
Lisää aiheesta
– Ihmisen ja koneen työjakoa ja automatisoidun päätöksenteon rajoja täytyy tarkkailla jatkuvasti. Digitaalisen maailman hallinta ja ohjaus vaativat visiota ja tulevaisuuden näkymää siitä, mikä on tavoiteltava yhteinen hyvä. Eettisiä näkökulmia ja datan järjestelyperiaatteita on arvioitava ja sovitettava yhteen jatkuvasti. Tätä tulisi tehdä muun muassa insinöörien, yhteiskuntatieteilijöiden ja humanistien yhteistyönä.
Hän muistuttaa, että päättäjien on tiedostettava jatkuva eettisen harkinnan tarve, kun sovitellaan yhteen ja säännellään kansalaisten yksityisyyden, yritysten toimintavapauden ja julkisen sektorin tehokkuuden rajaviivoja.
Hän ottaa esimerkiksi kansalaisista kertyvään tietoon pohjautuvan, Kiinassa pilottivaiheessa olevan automaattisen pisteytysjärjestelmän. Se vaikuttaa vaikuttaa kansalaisten sosiaalietuuksiin ja vakuutusehtoihin.
– Teknologian eettistä arviointia on kehitettävä esimerkiksi eri toimijoita yhteen keräävän verkoston tai keskuksen avulla. Teknologian etiikasta ja sen yhteiskunnallisten vaikutusten arvioinnista on tehtävä suomalaisen yhteiskunnan kärkiosaamista, Mäkisalo-Ropponen esittää.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Talous
15.1.2019 10:44
Selvitys tekoälystä: Suomi voisi käyttää ahkerammin päätöksenteossa
Politiikka
20.12.2018 10:16
Jopa 36% ammateista häviää seuraavan parinkymmenen vuoden kuluessa – Filatov: ”Osaaminen, koulutus ja jatkuva uuden oppiminen paras keino selviämiselle”
Politiikka
13.12.2018 16:11
”Suomen on varmistettava jokaisen kansalaisen digiosaaminen” – se puuttuu vielä miljoonalta
Työmarkkinat
8.11.2018 08:26
Google ja SAK yhteistyöhön: Tavoitteena löytää keinoja jatkuvaan oppimiseen – automaatio ja tekoäly voivat luoda jopa 100 000 uutta työpaikkaa