Huvudnyheter

SDP allt starkare etta i ny gallup – Det här är på gång

Antti Rinne.

Socialdemokraterna befäster sin ställning som Finlands största parti i opinionsundersökningar i och med ett stöd på 22,2 procent i Almas gallup. Samtidigt ger partiet klartecken att i princip godkänna en ändring i brådskande ordning vad gäller underrättelselagarna.

 

Efter en låg notering sensommaren 2017 har SDP kämpat om tätplaceringen i partimätningarna tillsammans med Samlingspartiet. Samtidigt har Centern tappat stöd, De gröna likaså även om den senare med 12,3 procent är betydligt starkare än vid senaste riksdagsval. Den största förändringen i ett större perspektiv är att Sanfinländarna gått mycket bakåt i och med partisplittringen och utbrytarpartiet Blå framtid som nu har ett stöd på 2,5 procent (och samtidigt fem ministrar i regeringen).

 

Almas gallupresultat som presenterades på torsdagen visade på ett betydligt starkare stöd för SDP. Partiet närmare sig med 22,2 procent ett försprång till Samlingspartiet på 19,9 som är större än felmarginalen på 2,5 procentenheter.

 

Samtidigt trappas konflikten på arbetsmarknaden upp då regeringens förnyelse av uppsägningslagen ännu omfattar möjligheter att på lösare grunder säga upp människor.

 

Statsminister Juha Sipilä (Centern) verkar inte redo att backa, men sade i torsdagens debattprogram A-studio att storleksgränsen på företagen lagändringen ska gälla för kan justeras, reglerna för karens likaså. Detta ändrar förstås inte på den principiella biten av kritiken som handlar om att arbetstagare ska ha samma rättigheter oavsett storleken på företaget man jobbar för.

 

Flera fackliga organisationer har redan utlyst bland annat övertidsförbud och tänker trappa upp åtgärderna om regeringens planer framskrider. I samma nämnda program tog SDP:s ordförande Antti Rinne tillfälle i akt och underströk att grundproblemet är att regeringen övergett den avtalskultur som hittills bidragit till stabilitet på arbetsmarknaden.

 

– Sipiläs regerings grundproblem har varit att göra den typ av lösningar som försämringar av anställningsskyddet är utan överenskommelser. Att avtala har varit vår styrka. Den är välfärdsstaten byggd på.

 

– I det finländska samhället avtalar vi om saker. Det har ni nu inte respekterat, sade Antti Rinne.

 

Ja till brådskande ordning

I går stod det däremot klart att SDP är redo att godkänna att de nya underrättelselagarna, spaningslagarna, kan behandlas som ändring av grundlagen i brådskande ordning. För detta krävs en majoritet på fem sjättedelar av rösterna riksdagen, varpå SDP ensamt kunde fälla reformen.

Rinne sade redan för ett år sedan att partiet har en positiv inställning till en skärpning av lagarna med ökad säkerhet som argument, men att medborgarnas grundläggande rättigheter måste beaktas.

Remissvaren för det första betänkandet var i fjol övervägande positiva, men på en del punkter fanns förstås kritik.


Enligt Yle:s kartläggning är det i nuläget endast Vänsterförbundet och eventuellt någon enstaka riksdagsledamot från SFP som är emot förnyelsen. Men alla detaljer är förstås inte klara – och här om någonstans kan djävulen sitta i detaljerna, enligt kritiker. Däremot råder stor enighet om att en förnyelse är nödvändig.

Nyligen har för övrigt de tre socialdemokratiska medlemmarna i riksdagens försvarsutskott (Mika Kari, Sirpa Paatero och Riitta Mäkinen) gett sitt stöd till förslaget om att män som hör till Jehovas vittnen inte längre ska befrias från värnplikten, vilekt varit fallet sedan slutet av 1980-talet.

På den punkten är man ense med regeringspartiernas representanter. Däremot slår man ett slag för att Försvarsmakten behöver fler anställda.

I en budgetmotion vill utskottets tre socialdemokrater tillsammans med riksdagsledamot Erkki Tuomioja (SDP) bland annat att försvaret får 400 nya fasta tjänster.

 

Alla har rätt till frisk luft

På torsdag morgon sammanträdde SDP:s partistyrelse. Där redogjorde FSD:s riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta för läget i Danmark där de socialdemokratiska kamraterna siktar på att ensamma bilda en minoritetsregering efter nästa val. När detta val blir avl är osäkert. Det enda man kan säga med säkerhet är att det blir senast i juni.

Partisekreteraren Antton Rönnholm berättade för övrigt om inspiration från Labours kongress i Storbritannien som han besökte tillsammans med riksdagsledamot Tuula Haatainen (SDP). Labour har fått en halv miljon nya medlemmar och framtid ser ljus ut under Jeremy Corbyns ledning.

 

På torsdag eftermiddag lanserade SDP ett program för inomhusluft. Problem med inomhusluften i dagisar, skolor och andra offentliga byggnader är ett utbrett problem. SDP har redan tidigare i sina så kallade skuggbudgetar föreslagit att staten satsar 100 miljoner euro på att åtgärda problemen. Det skulle ske genom morotspengar, så att staten täcker 10 procent av utgifterna och kommunerna resten. Förhoppningen är att på så sätt få saneringar för en miljard euro.

 

Programmet tar också fasta på hur man kan förebygga dessa problem. Det går att läsa mer om programmet här (på finska).

 

I övrigt fortsätter partiets programarbete och kamp på alla nivåer.

Partiets strävan efter avgiftsfri utbildning på andra stadiet har rönt en första framgång då ett sådant projekt framskrider på lokal nivå i Helsingfors.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE