Uutiset

SDP haluaa oppikirjat ja opiskeluvälineet maksuttomiksi: ”Kustannukset jopa useita tuhansia euroja”

lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää

Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä on jättänyt Helsingin kaupunginvaltuustolle aloitteen maksuttomista oppikirjoista ja opiskeluvälineistä toisen asteen opiskelijoille.

Ryhmä perustelee aloitettaan sillä, että monelle kustannukset koulutuksesta nousevat liian korkeiksi.

– Vaikka opetus ja kouluruoka ovat maksuttomia, kustannuksia syntyy ammatillisessa koulutuksessa oppikirjojen lisäksi myös työvälineistä. Haluamme, että toisen asteen opiskelu on aidosti maksutonta, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma sanoo.

SDP esittää ryhmäaloitteessaan, että Helsinki hankkii opetuksen edellyttämät oppikirjat, muun oppimateriaalin, työvälineet ja työaineet opiskelijoilleen.

Maksuttomat opiskelun välineet ehkäisevät myös syrjäytymistä.

Laskelmien mukaan esimerkiksi rahaa lukion suorittamiseen voi kulua jopa 2 600 euroa. Joidenkin ammatillisten tutkintojen kustannukset voivat, riippuen alasta ja oppilaitoksesta, nousta jopa useaan tuhanteen euroon, sosialidemokraatit painottavat.

– Lisäksi ammatillisessa koulutuksessa opiskeluvälineitä ei useinkaan ole mahdollista hankkia käytettynä, hän huomauttaa.

SDP:n valtuustoryhmän mielestä että maksuttomat opiskelun välineet ehkäisevät myös syrjäytymistä. Erityisen uhan alla ovat perheet ja opiskelijat, jotka joutuvat laskemaan koko ajan, miten tulla toimeen. Demarit muistuttavat, että menettely myös ehkäisee opintojen keskeyttämistä taloudellisista syistä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat