Politiikka

SDP ihmetteli ehdotusta poliisin pääsystä potilastietoihin – ministerit kiistivät

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tulisiko poliisin saada jatkossa helpommin potilastietoja? Tähän kysymykseen haettiin vastausta, kun SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero kysyi asiasta hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tällä viikolla, että hallitus on tekemässä esitystä, jonka tarkoituksena on lisätä poliisien oikeuksia saada potilastietoja. Esityksellä halutaan helpottaa poliisitutkintaa, mutta sen on katsottu sisältävän monia riskejä, jotka vaarantaisivat potilasturvallisuuden.

Varsinkin sisäministeriö on Helsingin Sanomien mukaan työstänyt lakimuutosta ja ajaa sitä vahvasti eteenpäin. Esityksen aikataulu on erittäin tiukka, sillä eduskunnan käsiteltäväksi se tulisi jo kuukauden päästä.

– Onkohan nyt niin, että tässä on ymmärretty terveydenhuollon varsinainen tehtävä eri tavalla? Lupaattehan ministeri Saarikko, ettei sisäministeriö vie suomalaista terveydenhoitojärjestelmää rikoskontrollijärjestelmään, Paatero kysyi.

– Helsingin Sanomien lähestyessä minua toimittajalla oli käytössä pykälä — minulla ei, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kuvasi tilannetta.

Ministeriön valmistelussa on ollut Saarikon mukaan toimeksianto siitä, onko aihepiirin osalta mitään selvitettävää tai parannettavaa. Saarikko kertoi keskustelleensa sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) kanssa ja tulleensa siihen tulokseen, etteivät muutokset ole mahdollisia tämän vaalikauden aikana.

Mykkänen jatkoi heti perään, että tiedoksiannossa on enemmänkin kyse siitä, miten tiedonantoa voidaan selkeyttää kunnissa, jos kyseessä on vaikea tapaus esimerkiksi perheväkivaltakierre tai kadonneen muistisairaan etsintä. Eri puolilla maata lainsäädännön tulkintatavat vaihtelevat ja tähän pyritään löytämään ratkaisu.

–Julkisuudessa on ollut tietoja, jotka eivät ole olleet kenenkään esityksiä, vaan ajatuksia, Mykkänen kiteytti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat