Opinion

SDP jobbar för klimatsmarta och konkurrenskraftiga fiskodlingar i Finland

Foto: Lukas Lundin
Partikongressen beslöt att främja hållbar fiskodling i Finland och EU, skriver Jacob Storbjörk.

Det har skrivits mycket om socialdemokraternas partikongress. Men det finns skäl att påminna om att över 240 kongressmotioner behandlades och ett par av dessa har kommit lite i skymundan. En kongressmotion jag vill lyfta fram är den som inlämnades av vår socialdemokratiska lokalavdelning i Jakobstad. Motionen hade rubriken ”Utveckla en hållbar fiskodling i Finland” och målet med motionen var att SDP klart och tydligt driver fram en positiv lösning på fiskodlingens problem.

Jacob Storbjörk

Arbetarbladet

 

 

Partikongressen beslöt att instämma i målsättningarna om att främja hållbar fiskodling i Finland och EU. Kongressen ansåg också att det är viktigt att förbinda sig att iaktta och genomföra EU:s lagstiftning vad gäller vattenskyddet och förbättringen av vattentillståndet. Sedan lyckades jag också tillägga i kongressbeslutet att det är viktigt att fiskodlingars avfall tas till vara i större omfattning. Därtill att socialdemokraternas partikongress anser att varje ny fiskodlingsanläggning till havs förutsätter en miljökonsekvensbedömning.

 

Jag är av den åsikten att vi med en sund lagstiftning kan göra fiskodlingar i Finland både klimatsmarta och konkurrenskraftiga. SDP:s nya tydliga linjedragning är ett viktigt första steg.

 

Jacob Storbjörk, 1:a vice ordförande

Finlands Svenska Socialdemokrater

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE