Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP muistutti hallitusta sen omista tavoitteista – Lindtman: ”On kamalan työlästä olla tekemättä mitään”

Eduskunnassa pohdittiin tänään puoliväliriihen saavutuksia. Kuvassa vasemmalta oikealle SDP:n kansanedustajat Tuula Haatainen, Antti Lindtman, Antti Rinne ja Eero Heinäluoma.

Eduskunnassa keskusteltiin tänään valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmaksi vuosille 2018—2021.

Kyse on siitä, mitä hallitus hiljattain puoliväliriihessään sopi.

Kuin yhdestä suusta oppositio kiitti hallitusta päivähoitomaksujen alentamisesta, joskin kristillisdemokraatit olisivat halunneet kohdistaa alennusta yli 3-vuotiaisiin.

Useat hallituspuolueitten edustajat latelivat luettelonomaisesti pöydälle viime aikojen hyviä merkkejä ja ennusteita talouden kasvusta ja työllisyyden parantumisesta. He puhuivat suunnanmuutoksesta.

Opposition viesti taasen oli, että keinot eivät riitä alkuunkaan ja hallituksen omien tavoitteiden saavuttaminen laahaa pahasti jäljessä.

Myös siitä huomautettiin monta kertaa, että hallitus on ensin tehnyt rajut leikkaukset vaikkapa koulutukseen ja sen jälkeen väittää satsauksiksi paljon pienempiä summia sektoreille, joilta se on ensin leikannut. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että kyse on laastarin laittamisesta itse aiheutetun haavan päälle. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki simuloi saman asian esittämällä taikatempun 20 euron seteli käsissään.

”Sipilän hallitus peri käänteen.”

Lisää aiheesta

Rinne huomautti hallitusta siitä, että sen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta jää saavuttamatta, kuten hallitus itsekin toteaa.

– Puoliväliriihen jälkeen ei ole vastausta, miten työllisyysastetta nostetaaan vahvalla tavalla, Rinne sanoi.

Rinne totesi, että sosialidemokraattien ollessa viimeksihallituksessa Suomessa oltiin erittäin vaikeassa globaalissa taloustilanteessa ja vastatuulessa.

– Nyt te olette myötätuulessa ja tavoitteenne ei toteudu, Rinne jatkoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kaivoi muistiinpanoistaan esiin omia lukujaan, joilla hän pyrki osoittamaan Rinteen luvut globaalin taloustilanteen heikkoudesta sosialidemokraattien ollessa hallitusvastuussa vääriksi. Hän syytti edellistä hallitusta työllisyyden ja työttömien määrän lisäämisestä. Sipilän mukaan nyt oppositiosta käsin on tyrmätty jokainen ehdotus siitä, miten kasvua tavoitellaan.

Rinne vastasi, että on turha kiistellä siitä, kenen ansiosta talouskasvu lähti liikkeelle. Hän nosti esiin kuitenkin sen, että Stubbin (kok.) hallituksen aikana, jossa SDP oli, tehtiin erittäin suuret infrainvestointipäätökset

– Näillä päätöksillä on talouskasvua lähdetty rakentamaan, joka sitten vaikuttaa teille. Hyvä näin, että sataa teille, koska tärkeintä suomalaisten kannalta on, että talous kasvaa.

Rinne toisti myös uudelleen sen, että SDP:n tullessa hallitukseen 2011, eurooppalaisessa taloudessa oli hyvin vahva vastatuuli.

– Tämä pitää muistaa. Te olette nyt myötätuulessa rakentamassa talouskasvua ja työllisyyden eväitä ja ette pääse kuin puoliin tavoitteista, oppositiojohtaja ihmetteli.

SDPN eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi totuuden olevan se, että Sipilän hallitus peri käänteen.

– Työllisyys kääntyi 2015, talous kääntyi syksyllä 2015, Meidän on turha kiistellä kenen ansiota se on, mutta fakta on se, että kun täällä hehkutetaan, että talous on kääntynyt ja hyvä niin, siitä huolimatta teidän tavoitteenne karkaavat entistä kauemmaksi, Lindtman sanoi.

Sipilää muistutettiin vanhoista sanoista Kataiselle.

Antti Lindtman muistutti hallitusta sen juuri päättyneelle kehysriihelle asettamista kovista tavoitteista.

– Pääministeri vielä maaliskuussa totesi työllisyydestä, että päätösten aika on kehysriihessä. Nyt katsotaan, mitä päätöksiä on tehty: perhevapaauudistus jäi tekemättä ja laittamatta käyntiin, nuorten miesten tilanteeseen oppivelvollisuudelle ei tapahtunut mitään, pienyrittäjiä ei tuettu esimerkiksi alv-vapaan toiminnan alarajaa nostamalla, hän luetteli.

– Päivähoitomaksuista voi plussan antaa. Muuten tulee mieleen vanha sanonta, kun hallituksen puheita kuulee, että on kamalan työlästä olla tekemättä mitään.

– Valtion alijäämä tulee olemaan kolminkertainen kuin minkä olette hallitusohjelmassa tavoitteeksi asettaneet, työllisyystavoite on jäämässä alle puoleen. Tästä ei voi vetää johtopäätöksenä kuin sen, että hallitus on nostanut kätensä pystyyn. Velkaongelma jää tuleville hallituksille

Myös kansanedustaja Krista Kiuru katsoi hallituksen nostaneen kädet pystyyn.

Kiuru nosti esille myös Juha Sipilän aikanaan pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.) esittämät toivotukset Kataisen halllituskauden puoliväliriihen aikoihin. Kiurun mukaan Sipilä oli sanonut Kataiselle, että hänen tilanteessaan ei kitkuttelisi vaan eroaisi.

”Kyllä täältä löytyy.”

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen nimesi hallituksen kehysriihipäätöksessä hyväksi peruuttamisen eli sen että hallitus peruuttaa aiemmista leikkaussuunnitelmistaan. Hän muisteli kokoomuksen käyneen joskus vaalikampanjansakin teemalla Peruuttamalla ei pääse eteenpäin.

– Mutta mitä tämä tarkoittaa tosiasiassa. Se tarkoittaa sitä, että ensin te leikkaatte peruskouluilta 40 miljoonaa ja annatte 15 miljoonaa takaisiin. Te markkinoitte opiskelijoille suurta parannusta, ensin te leikkaatte 86 euroa ja annatte 75 osalle opiskelijoista takaisin, Viitanen luetteli.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa syytti opposition puheenvuoroja näköalattomiksi.

– Toivon, että kerrotte muutaman vaihtoehdon rakenteellisista uudistuksista, hän vaati.

Antti Lindtman vastasi nostamalla esiin perhevapaauudistuksen, oppivelvollisuusiän pidentämisen, pienyrittäjien arvonlisäveron alarajan nostamisen sekä ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tukemisen.

– Kyllä täältä löytyy, mutta valitettavasti on niin, että nämä eivät löydy hallituksen listalta.

Kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) ehdotti hallitukselle kahta asiaa työllisyyden hoitamiseksi kasvulukujen ollessa heikkoja. Hänen painotti, että tarvitaan enemmän vienti- ja osaamisperusteista kasvua. Suomi on jäämässä kansainvälisessä globaalissa arvoketjussa sivuraiteelle, kun korkean teknologian osuus viennistä on pudonnut.

Ihalaisen mukaan tarvitaan elinkeino- ja teknologiapoliittinen strategia. SDP on sellaisen valmistanut.

– Toivoisimme, että ottaisitte tällaisen laajan vientiä ja kasvua ja työllisyyttä tukevan strategian omaan ohjelmaanne, Ihalainen viestitti.

Työntekijöitten ja työn kohtaamisen ongelmien ratkaisemiseksi hän ehdotti hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen työryhmän asettamista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE