Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP sai läpi tahtonsa käännytyslain jälkitarkastuksesta – perussuomalaiset hävisi äänestyksen

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) eduskunnassa 1. heinäkuuta.

Hallintovaliokunta pääsi sopuun käännytyslain mietintöluonnoksesta ja päätti äänestyksen jälkeen pyytää siihen perustuslakivaliokunnan b-lausunnon.

Simo Alastalo

Demokraatti

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) totesi, ettei SDP:n vaatimuksiin suostuminen tarkoittanut luonnoksen vesittämistä.

– On käyty pitkä ja perusteellinen käsittely asiassa ja ollaan saatu lopputulos, mielestäni erinomainen ja tästä mennään eteenpäin. Toivon perustuslakivaliokunnalle työrauhaa, Peltokangas sanoi.

Hallintovaliokunta päätti olla julkistamatta mietintöluonnosta. Julkiseksi tulee vasta varsinainen mietintö, joka valmistuu sen jälkeen, kun perustuslakivaliokunta on toimittanut uuden lausuntonsa hallintovaliokuntaan.

– Perustuslakivaliokunta ei velvoittanut (hallinto-)valiokuntaa b-lausunnon pyytämiseen. Valiokunta äänestä tästä asiasta ja tämä on lopputulos.

PELTOKANKAAN mukaan perussuomalaiset eivät nähneet oikeudellista syytä lähettää mietintöluonnosta perustuslailliseen jälkiarviointiin. Puolueen edustajat hallintovaliokunnassa kuitenkin hävisivät äänestyksen. Kokoomus ja muut hallituspuolueet asettuivat tukemaan SDP:n vaatimusta.

Peltokangas ei täsmentänyt tarkastaako perustuslakivaliokunta koko mietintöluonnoksen vai vain osan siitä.

Lisää aiheesta

– Perustuslakivaliokunta tekee sen mitä perustuslakivaliokunta haluaa eli en lähde spekuloimaan mitä perustuslakivaliokunta käsittelee.

Perustuslakivaliokunta aloitti käännytyslain uuden käsittelyn jo tiistaina iltapäivällä. Seuraava eduskunnan täysistunto on varattu ensi viikon tiistaille. Mikäli perustuslakivaliokunta saa annettua uuden lausuntonsa siihen mennessä hallintovaliokunnalle, mietinnön ensimmäinen käsittely voi olla tiistaina ja äänestykset tulevan viikon perjantaina.

Mikäli laki menee läpi, Suomeen saadaaan vuoden määräajan voimassa oleva poikkeuslaki, jota sovelletaan tarvittaessa valtioneuvoston ja presidentin päätöksellä itärajalla kerrallaan kuukauden pätkissä.

LAKI sallisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, EU-oikeutta ja Suomen perustuslakia rikkovat pakkokäännytykset (pushback), jotka tarkoittavat käytännössä sitä, ettei Suomi ottaisi itärajalla poikkeuslain voimassa ollessa vastaan kansainvälisen suojelun hakemuksia, vaan palauttaisi tulijat takaisin rajan toiselle puolelle. Poikkeuksena sääntöön olisivat sellaiset maahantulijat, jotka rajaviranomaiset helposti tunnistaisivat erityisen haavoittuvassa asemassa oleviksi.

Lain läpimeno edellyttää perustuslain muuttamista pika-aikataululla eli 5/6-enemmistöä eduskunnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE