Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP vetosi vielä kerran suoraan pääministeri Sipilään irtisanomislaista: ”Älkää tuoko kaavailemaanne esitystä eduskuntaan”

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä puhuu ja taustalla istuvat pääministeri Juha Sipilä (vas.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kesk.) ja sisäministeri Kai Mykkänen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä. Istunnossa käytiin lähetekeskustelu vuoden 2019 talousarvioesityksestä ja siihen liittyvistä hallituksenesityksistä.

Eduskunnan täysistuntosalin pöydille ilmestyneet paksut keltaiset kirjat kertoivat, että on jälleen aika keskustella hallituksen esityksestä ensi vuoden budjetiksi. Salissa kuultiinkin puolueiden ryhmäpuheenvuorot hallituksen budjettiesityksestä. SDP:n eduskuntaryhmän puheenvuoron piti ryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä.

Demokraatti

Demokraatti

Ojala-Niemelä korosti, miten valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) budjettia voi kuvata yhdellä sanalla: näköalaton. Ojala-Niemelän mukaan myös sen, mikä puuttuu, voi kuvailla yhdellä sanalla: tulevaisuus.

– Tämän hallituksen talouspolitiikan perinnöksi jäävät leikkaukset pienituloisilta, koulutukselta, tieteeltä ja tutkimuksesta. Missä ovat uudistukset, missä ovat tulevaisuusinvestoinnit? kysyi osoittaen sanansa Orpolle.

– Ministeri Orpo:” Eikö teistäkin sen, jolla on enemmän, tule kantaa isompi vastuu?” Tässä budjetissa hyvätuloisten verotusta alennetaan jälleen kerran ottamalla lisää velkaa.

Ojala-Niemelä painotti, miten hallituksen budjetti vahvistaa eriarvoisuutta pitämällä edelleen voimassa etuuksiin tehdyt indeksileikkaukset.

– Hallituksella on aina hyvä aika – suhdanteista riippumatta – omien taustaryhmien uusille veroeduille, mutta aina huono aika panostaa perusturvaan. Hallituksessa, jossa SDP on mukana, ei näin kovalle ja eriarvoistavalle, politiikalle ole sijaa.

Irtisanomislaki tapetilla.

SDP:n ryhmäpuheenvuorossa huomioitiin olevan hyvä, että työllisyys on vahvemman viennin vedon voimin lähtenyt asteittain paranemaan. Kuten myös valtiovarainministeri Orpo esitti omassa puheenvuorossaan, myös SDP korosti tarvittavan ratkaisuja työttömien ja avointen työpaikkojen kohtaanto-ongelmaan.

–  SDP esittää, että käynnistetään laajapohjainen valmistelutyö siitä, miten työntekijät ja työpaikat kohtaisivat paremmin.

Myös paljon julkisuutta saanut ja palkansaajapuolta kuohuttanut hallituksen ajama irtisanomislaki nousi esiin Ojala-Niemelän puheessa. Tällä viikolla useat työmarkkinajärjestöt ovatkin aloittaneet toimenpiteensä vastustaakseen hallituksen esitystä.

– Hallituksen tavaramerkiksi on muodostunut se, että hyvinvointiyhteiskuntaa ajetaan kohti markkinaehtoista yhteiskuntaa ja palkansaajien sopimusturvaa halutaan heikentää. Osana tätä linjaa hallitus päätti heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä.

Ojala-Niemelä korosti olevan selvää, että esitys lisää toteutuessaan eriarvoisuutta ja turvattomuutta, eikä sillä tutkitusti ole kaavailtuja työllistymisvaikutuksia. Hän verosikin vielä kerran suoraan pääministeri Juha Sipilään:

– Älkää tuoko kaavailemaanne esitystä eduskuntaan. Yrityskoko ei voi olla kriteeri erilaisille työsuhteen ehdoille.

Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen nosti irtisanomislain esiin puheessaan. Tämän perusteella hallitus ei lakiesitystä ole peruuttamassa.

–  Hallitus kuuntelee työmarkkinaosapuolia, mutta viime kädessä länsimaisessa demokratiassa lait säätää ja päätökset tekee kansan valitsema eduskunta, Jokinen painotti.

Naisten asema huolettaa.

Ojala-Niemelä nosti puheessaan esiin myös, miten tuore selvitys vahvistaa Sipilän hallituksen talouspolitiikan heikentäneen naisten asemaa – ja täten hallituksen politiikka on heikentänyt Suomen taloudellista tasa-arvoa.

– Edes hallituspuolueet eivät voi asiaa enää kieltää tai muuksi selittää. Tarvitaan parempia vaikuttavuusarviointeja, miten talouspolitiikka vaikuttaa eri tavoin naisiin, miehiin tai lapsiperheisiin. Tämän tilanteen korjaaminen on oltava seuraavan hallituksen työlistan kärjessä.

Hallituksen puheenvuoroista huolimatta Ojala-Niemelä muistutti, miten hallituksen ensivuoden budjetissa valtion kuntataloutta heikentävät toimet jatkuvat.

– Tämä tietää edelleen kiristyvää kuntataloutta eri puolilla Suomea.

– Tasan sata vuotta sitten järjestettiin ensimmäiset kunnallisvaalit, joihin kaikki voivat osallistua sukupuolesta tai varallisuudesta riippumatta. Tätä ei kunnioita se, että valtion kuntataloutta heikentävien toimien vaikutus on lähes 300 miljoonaa euroa ensi vuonna.

SDP vaatii tulevaisuusinvestointeja.

Ojala-Niemelä painotti vielä puheensa lopuksi, miten hallituksen budjettiesitys katsoo tukevasti taaksepäin. SDP:n mielestä nyt pitäisi ennemminkin esittää tulevaisuusinvestointeja, jotka näyttävät tietä 2030-luvulle.

– Tarvitsemme perhevapaauudistuksen, jonka ohjenuorana on työllisyyden vahvistuminen, hoitovastuun jakautuminen tasaisemmin ja vapaiden joustavampi käyttö. Toiseksi tarvitsemme varhaiskasvatusuudistuksen, jossa subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan ja ryhmäkokoja pienennetään, Ojala-Niemelä painotti.

Hän korosti lisäksi, miten Suomi on tullut tunnetuksi koulutuksen mallimaana.

– Mutta leikkausten takia olemme menettämässä tämän kruununjalokivemme. Tarvitsemme koulutuksen ja sivistyksen kunnianpalautuksen. Peruskoulu ei enää riitä pohjakoulutukseksi nykyisillä työmarkkinoilla. Olemme esittäneet oppivelvollisuuden laajentamista ja toisen asteen maksuttomuutta. Tämä ehkäisee myös syrjäytymistä.

– SDP:n vahva viesti hallitukselle on: älkää purkako hyvinvointivaltiota. Kehittäkää ja parantakaa sitä. Valtiovarainministeriö ennustaa kasvun puolittuvan jo ensi vuonna. Uudistusten aika on nyt, kun olemme suhdannehuipussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE