Nyheter

SDP:are i arbetslivs- och jämställdhetsutskottet tackar regeringen och arbetsmarknadsparterna

Foto: Statsrådets kansli
En vanlig syn den senaste veckan: statsminister Sanna Marin, flankerad av ministrar, informerar om coronaläget. (Arkivbild)

SDP:s medlemmar i riksdagens arbetslivs – och jämställdhetsutskott är nöjda med regeringens snabba åtgärder under den gångna veckan. Riksdagsledamöterna riktar också ett tack till de centrala arbetsmarknadsorganisationerna för deras snabba förmåga att komma överens om förslagen tillsammans.

ABL

 

Ledamöterna berömmer regeringens snabba åtgärder för att skydda befolkningen och se att vårdpersonalen i fortsättningen kan jobba mer effektivt än vanligt. Dessutom lyfter de fram att regeringen genom lagstiftningen förbereder sig på arbetstagarnas, frilansarnas och företagens svårigheter under undantagsförhållandet.

 

-Det är viktigt att vi kan fatta snabba beslut för att undvika oskäliga situationer. Vi stöder människorna och deras utkomst i denna exceptionella och svåra tid, säger riksdagsgruppens 2:a vice ordförande Ilmari Nurminen (Birkaland).

 

– Det är bra att regeringen reagerar snabbt på denna exceptionella situation. Dessa åtgärder visar att man bryr sig starkt om varje finländare och att man sörjer för vars och ens utkomst. Nu gör vi alla tillsammans de nödvändiga åtgärder som krävs för att hantera denna situation, säger riksdagsledamot Paula Werning (Kouvola).

 

SDP:s riksdagsledamöter Paula Werning, Kim Berg, Niina Malm och Ilmari Nurminen. (Bild: Jukka-Pekka Flander)

 

Ledamöterna berömmer också de centrala arbetsmarknadsorganisationerna för hur de har hanterat situationen. Arbetsmarknadsläget har varit spänt och därför är det ett bra tecken att man på trepartsbasis har kunnat komma överens om många viktiga förändringar i arbetslagstiftningen.

 

-I en kris är det absolut nödvändigt att vi kan komma överens. De finländska löntagarna är ansvarsfulla, och om man erbjuder en möjlighet att komma överens, så lyckas det nog. Detta är särskilt viktigt i synnerhet inom kritiska och stödjande branscher bland annat i kommunerna, säger riksdagsledamot Niina Malm (Imatra).

 

-Det är viktigt att betona hur väl avtal på trepartsbasis fungerar och hur viktigt det är – oberoende av om det är fråga om arbetsvillkor under krissituationer eller permitteringar på grund av krissituationer. På trepartsbasis har Finland byggts och modellen svarar nu också på hur vi finländare kan klara krisen. Då krisen är över måste vi fortsätta med överenskommelser på trepartsbasis och vid behov precisera lagstiftningen med tanke på ett undantagsförhållande så som en pandemi, säger riksdagsledamot Kim Berg (Vasa).

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE