Nyheter
26.6.2020 13:16 ・ Uppdaterad: 26.6.2020 13:16
SDP:are i social- och hälsovårdsutskottet gläds åt bindande personaldimensionering
Riksdagen godkände på fredagen lagen om bindande personaldimensionering inom äldreomsorgen. Socialdemokraterna i social – och hälsovårdsutskottet gläds åt beslutet men betonar att arbetet för en bättre äldreomsorg inte slutar här.
I och med den nya lagstiftningen blir personaldimensioneringen på 0.7 anställda per klient bindande inom dygnetruntvården. Enligt den socialdemokratiska utskottsgruppens ledare, riksdagsledamot Aki Lindén, är det fråga om en viktig reform.
– En bindande dimensionering tryggar de äldres grundlagsenliga rätt till nödvändig omsorg. Målet är att säkerställa service som är högklassig och trygg inom dygnetruntvården. Det är också väsentligt att vårdbehovet i fortsättningen bedöms med hjälp av enhetliga mätare. Det garanterar rättigheterna till servicen på ett mer jämlikt sätt än för närvarande och garanterar bättre förutsättningar också för utveckling av hela servicesystemet.
Även Heidi Viljanen, Lindéns partikamrat i utskottet, gläds åt den nya lagstiftningen.
– Det är fantastiskt att dimensioneringen äntligen blir lag. Det är också viktigt att den insats som görs av dem som utför indirekt arbete, det vill säga stödtjänster, inte räknas med i dimensioneringen. På så sätt säkerställs att tillräckligt med personal kan koncentrera sig uttryckligen på vårdarbete.

SDP:s grupp i social- och hälsovårdsutskottet. Från vänster: Aki Lindén, Kim Berg, Ilmari Nurminen, Heidi Viljanen.
Viljanen påpekar ändå att arbetet för en bättre äldreomsorg inte slutar här, något som även ledamot Ilmari Nurminen betonar.
– Nu måste vi målmedvetet fortsätta arbetet för en bättre äldreomsorg. Det är viktigt att inleda den andra fasen av reformen av äldreomsorgen genom att utveckla de tjänster som tillhandahålls i hemmet och inom närståendevården. Vi behöver också en rättvis reform av klientavgifterna på serviceboenden. Även de äldres rätt till utevistelse bör tryggas.
Riksdagsledamot Kim Berg kallar den nya lagen för en viktig milstolpe i arbetet för att förbättra situationen inom äldrevården, även om det fortfarande krävs satsningar.
– För att vi ska få tillräckligt med vårdpersonal till äldreomsorgen måste vi också satsa kraftigt på att öka intresset för vårdyrket och antalet utbildningsplatser inom branschen. Vårdardimensioneringen bidrar till att förbättra arbetsförhållandena och minska arbetsbelastningen, vilket innebär att arbetstagarna orkar bättre och de äldre får då en bättre vård.
Den nya lagen träder i kraft stegvis från och med oktober.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.