Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Eloranta: ”Hallituksen politiikka on suorastaan vihamielistä jatkuvaa oppimista kohtaan”

Jukka-Pekka Flander / SDP

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) pitää hallituksen sadan miljoonan euron leikkausta ammatilliseen koulutukseen haitallisena jatkuvalle oppimiselle ja monille osaajapulasta kärsiville aloille. Moitteet saa myös kaavailtu rahoituslakiuudistus.

Demokraatti

Demokraatti

– Hallituksen politiikka on suorastaan vihamielistä jatkuvaa oppimista kohtaan. Ensin vapaan sivistyksen leikkaukset, ammattitutkintostipendin poistaminen sekä aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ja nyt vielä 100 miljoonan euron leikkaus ammatillisen aikuiskoulutukseen ja lisäksi vielä rahoituslain muutoksen myötä lisäleikkauksia, Eloranta listaa tiedotteessa.

– Hallituksen politiikka ei vastaa muuttuvan työelämän tarpeisiin eikä vallitsevaan osaajapulaan.

Eloranta muistuttaa, että teknologian ja työmarkkinoiden nopeassa muutoksessa uudelleenkouluttauminen ja oman osaamisen kehittäminen on entistä tärkeämpää sekä yksilölle itselleen että myös Suomen talouskasvulle.

Elorannan mukaan ammatillisen koulutuksen leikkaukset vaikeuttavat aikuisten mahdollisuuksia lisäkoulutukseen ja alan vaihtamiseen, kun säästöt kohdistuvat ammatti- ja erikoisammattitutkintojen koulutukseen ja mahdollisuuteen suorittaa toinen perustutkinto.

– Ammatillisen koulutuksen säästöt myös vaikeuttavat monien alojen osaajapulan ratkaisemista. Yritysten työvoimatarpeesta yli puolet kohdistuu ammatillisen koulutuksen suorittaneisiin. Yhä pienevät nuorten ikäluokat eivät riitä vastaamaan tähän tarpeeseen vaan tarvitaan myös uudelleenkouluttautumista.

ELORANTA pitää kohtuuttomana myös hallituksen suunnittelemaa rahoituslakiuudistusta, joka on nyt lausuntokierroksella. Hallitus esittää ammatillisen koulutuksen oppilaitosten rahoituksen muuttamista niin, että jatkossa ammatillisen koulutuksen määräraha koostuisi toteumiin perustuvasta laskennallisesta perusrahoituksesta ja harkinnanvaraisesta rahoituksesta. Myös rahoituksen kertoimia muutetaan merkittävästi.

Eduskunnan sivistysvaliokunnassakin toimiva Eeva-Johanna Eloranta on huolissaan rahoituskertoimien muutosten vaikutuksista erityisesti luonnonvarakoulutuksen jatkumiseen. Hän kysyy asiasta hallitukselta kirjallisessa kysymyksessään. Eloranta nostaa esimerkiksi Varsinais-Suomessa toimivan ammattiopisto Livian.

– Muun muassa ammattiopisto Livian luonnonvara-alan koulutuksen rahoitukseen rahoituslain muutos tarkoittaisi jopa 20 prosentin vähenemistä, yhdessä muiden leikkausten kanssa rahoitus vähenisi 25 prosenttia. Luonnonvara-alat ovat tärkeitä tulevaisuuden aloja. Koulutuksissa opiskelijat oppivat luonnonmateriaalien laajaan hyödyntämiseen. Näitä aloja ei opita pelkällä teoriaopetuksella, Eloranta sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE