Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n Filatov: ”Kehysmenettely on tärkeä talouden hallinnan näkökulmasta, mutta maailma ei ole kriisitilanteissa hallittavissa”

Jukka-Pekka Flander

On ensiarvoisen tärkeää, että budjetissa panostetaan kuntien kykyyn turvata palvelut. Hallitus kantaa vastuuta hyvinvointivaltion toimivuudesta, SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov sanoo tiedotteessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kunnat ovat arvioineet, että koronakriisi heikentävän niiden taloutta 1,7 miljardia euroa ensi vuonna.

”Lisäpanostukset kunnille ovat välttämättömiä. Valtion budjetin raamit asettava kehysmenettely on tärkeä talouden hallinnan näkökulmasta, mutta maailma ei ole kriisitilanteissa hallittavissa. Suomi on ollut poikkeustilassa ja siksi on perusteltua, että koronan suoria kustannuksia hoidetaan kehyksen ulkopuolelta poikkeusratkaisuna”, Filatov sanoo.

Korona on lisännyt sosiaali- ja terveyspuolen hoivavelkaa. Siksi on tervetullutta, että hallitus aloittaa monivuotisen hoito- ja palveluvelan purkamiseen kohdentuvan sote-palveluiden saatavuutta tukevan uudistuskokonaisuuden valmistelun.

”Kuntataloutta tuetaan mittavalla kokonaisuudella. Sen kokonaisvaikutus tänä ja ensi vuonna on jopa 4 miljardia. Valtionosuuksiin tehdään kertaluonteinen korotus, harkinnanvaraista tukea korotetaan ja yhteisöveron kunnille tulevaa jako-osuutta korotetaan määräaikaisesti.”

Koronaan välittömästi liittyvät testaus- ym. menot korvataan kunnille ja sairaanhoitopiireille täysimääräisesti valtion toimesta. Näistä miljardiluokan panostuksista huolimatta, monessa kunnassa on vaikeuksia rakentaa budjettia, Filatov sanoo.

”Tarvitsemme kipeästi sote-uudistuksen ja muita rakenteellisia toimia, joilla tarpeet ja resurssit saadaan tasapainoon.”

Filatov korostaa niin ikään, että järjestöjen rahoitukseen tarvitaan kestävä ratkaisu.

”Se, että järjestöjen avustuksien leikkaukseen etsittiin riihessä ratkaisua on tärkeä asia. Jakamattoman osuuden käyttö on hätäratkaisuna perusteltu, mutta se ei ole pitkällä aikavälillä riittävä eikä kestävä, vaan lisätoimia tarvitaan.”

”Ilman järjestöjen arvokasta työtä ja tukea olisimme tuskin selvinneet kriisistä näin hyvin sosiaalisen hyvinvoinnin ja henkisen kestävyyden osalta. Tätä työtä tarvitaan jatkossakin kipeästi”, Filatov muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE