Politiikka

SDP:n Harakka murjoo hallitusta: ”Nyt esitys on hävytön, mutta hyödytön”

Timo Sparf
Timo Sparf

Tänään keskiviikkona esitellään eduskunnalle perintö- ja lahjaveroon 12—14 prosentin alennus. SDP:n Timo Harakka muistuttaa, että samalla hallitus luopuu 58 miljoonan euron verotuloista joka vuosi.

— Miksi omistajien verotusta pitää alentaa samaan aikaan, kun kansaneläkkeet jäädytetään, opintotukea ja lapsilisiä leikataan? Miksi tämä tulonsiirto pienituloisilta suurituloisille?

Useimmat veroalesta hyötyjät ovat vapaamatkustajia.

Harakka sanoo, että hallituksen kesäinen lakiluonnos oli looginen. Hallitus kun haluaa edistää yritystoiminnan jatkamista samassa perheessä.

— Lahjaveron alennus suunnattiin nimenomaan ”suurten varallisuuserien” saajille, niin että miljoonalahjojen veroista poistui lähes neljännes, 22-24 prosenttia. Ankaran kritiikin jälkeen hallitus taipui jakamaan hyvää tasaisemmin, ei vain superrikkaille, vaan myös vain varakkaille. Lopputulos ei sinänsä muuttunut: kaksi ylintä tuloluokkaa saa nytkin eurolleen samat 11,6 miljoonan euron hyödyt, 40 prosenttia koko potista. Kahden miljoonan euron lahjan saaja maksaa ensi vuonna veroa 50 000 euroa vähemmän.

Harakan mukaan samalla koko lain peruste mureni.

— Aiemmin esitys oli hävytön, mutta tarkoitti hyvää. Nyt esitys on hävytön, mutta hyödytön.

Kahden kärjen kaverikapitalismia.

Harakka sanoo, etä suuren yritysvarallisuuden periminen ei olennaisesti helpotu, jos perhe ei ole suunnitellut omistusta fiksusti. Lailla on vaikea pakottaa omistajasukuja sopuisaan omaisuudensiirtoon.

— Useimmat veroalesta hyötyjät ovat vapaamatkustajia. Yrityksen sijaan he saavat arvoasunnon, kesähuvilan tai sijoitusvarallisuutta. Puolen miljoonan arvoisen osakesalkun saaja maksaa 10 000 euroa vähemmän veroa kuin tänä vuonna.

— Perintö- ja lahjaveron alennuksen tarkoitus on vain lahjoittaa lisää niille, joilla on jo paljon – niiltä, joilla on vain vähän. Sama tulonsiirto toteutuu myös samana päivänä eduskuntaan saapuvassa yrittäjävähennyksessä, jossa 60 prosenttia eli 75 miljoonaa euroa päätyy ylimpiin tuloluokkiin, ei pienituloisille yrittäjille.

Harakan mielestä tämä on ”kahden kärjen kaverikapitalismia”.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat