Politiikka
22.9.2016 06:54 ・ Päivitetty: 26.9.2016 12:13
Timo Harakka: “Oikea syntyperä on Suomessa paras bisnes. Ja tätä menoa ainoa bisnes.”
SDP:n kansanedustaja Timo Harakka hämmästelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Suuressa veropäivässä esittämää näkemystä siitä, kuinka yrittäjäpiireissä on koettu, että perintö- ja lahjaverotuksen viime vuosien kiristykset muodostavat eräissä tapauksissa tuntuvan esteen yritysten sukupolvenvaihdokselle.
Harakan mukaan näkökulma on yllättävä.
— Tuskin moni liike-elämässä toimiva olisi nostanut sitä ensisijaiseksi epäkohdaksi, Harakka kirjoittaa verkkosivuillaan.
Harvoin ovat niin harvat saaneet näin paljon.
SDP:n kansanedustajan mukaan yritysluovutuksen verokohtelu on hyvin keveää. Hän muistuttaa, että valtiovarainministerinä ollessaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnekin pidensi veronmaksuaikaa viidestä kymmeneen vuoteen.
— Vähintään 10 prosenttia yrityksestä saaneet jälkeläiset ovat nauttineet huojennuksesta, jonka jälkeen todellinen veroaste on keskimäärin 2,8 prosenttia firman käyvästä arvosta. Tätä huojennusta Sipiläkin piti ”hyvänä” ja jopa ”kohtuullisena”. Vaikea 2,8 prosentin veroa on kohtuuttomanakaan pitää – saati maatilojen jatkajien 1,1 prosentin veroastetta.
Yli miljoonan euron lahjoitusten ja perintöjen veroastetta tulee Sipilän mukaan laskea 20:stä 15 prosenttiin. Tähän Harakka tokaisee:
Lisää aiheesta
— Harvoin ovat niin harvat saaneet näin paljon. Ja tällä verukkeella muutkin varakkaat.
Harakan mukaan suurin, peräti 25 prosentin lahjaveron alennus, kohdistetaan nimenomaan suurimpiin luovutuksiin.
Aikaisempaakin anteliaampi perintövero estää aitoa yrittäjyyttä.
Harakka näkee Sipilän puheissa halua toteuttaa Perheyritysten liiton toiveita. Tämä ei Harakkaa yllätä.
— Vakavaa sen sijaan on, että aikaisempaakin anteliaampi perintövero estää aitoa yrittäjyyttä.
Hänen mukaansa perintö- ja lahjaveron alennus lisää eriarvoisuutta ja on kannustin väärään suuntaan.
— Oikea syntyperä on Suomessa paras bisnes. Ja tätä menoa ainoa bisnes.
Moni demari on viime aikoina syyttänyt hallitusta ns. kaverikapitalismista. Harakan mielestä hallituksen syyttäminen ”kaverikapitalismista” on kovaa puhetta.
— Mutta jos juhlava yrittäjyyden edistäminen kerta toisensa jälkeen johtaa siihen, että a) suurituloisimmat suomalaiset ja siinä sivussa b) maatalous keräävät hyödyt, mihin muuhun johtopäätökseen voi tulla?
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.