Politiikka
28.5.2016 08:58 ・ Päivitetty: 28.5.2016 08:58
SDP:n Mäkisalo-Ropponen pettyi vanhuskeskusteluun – ”Ministerit halusivat vierittää syyn hoitajien niskaan”
SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää hyvänä, että torstaina eduskunnassa käytiin keskustelua vanhusten kohtelusta, mutta hänen mielestään kaltoinkohtelun syyt jäivät valitettavan vähäiselle käsittelylle.
– Hallituksen vastaukset eivät paljon vakuuttaneet. Eikä hallitus kyennyt myöntämään, että se omilla päätöksillään on vaikeuttanut vanhustenhoidon tilannetta. Ministerit pikemminkin halusivat vierittää syyn hoitajien niskaan, terveystieteiden tohtori Mäkisalo-Ropponen sanoo tiedotteessaan.
Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että vanhusten hoidon heikko taso johtuu monista tekijöistä eikä hallitus ei voi paeta vastuuta asiassa. Kaltoinkohtelun syitä on Mäkisalo-Ropposen mukaan monia. Jos Ilmiö halutaan poistaa on häen mukaansa pureuduttava juurisyihin.
– Esimerkiksi suurin osa hoitotyöntekijöistä haluaisi tehdä työn hyvin, mutta olemassa olevilla resursseilla se ei ole mahdollista, hän sanoo.
Jokainen voi ymmärtää, ettei tämä täytä laadukkaan hoidon kriteereitä.
Hallituksen päätös pienentää vanhustenhoidon henkilöstömitoitusta on Mäkisalo-Ropposen mukaan huono.
– Tämä 0,4 mitoitus tarkoittaa, että esimerkiksi 15 asukkaan hoitoyhteisössä aamu- tai iltavuorossa on väkisinkin vain yksi hoitaja. Jokainen voi ymmärtää, ettei tämä täytä laadukkaan hoidon kriteereitä ja jatkuva työskentely tällaisissa olosuhteissa altistaa hoitajat uupumiselle ja jopa kaltoinkohtelulle, hän sanoo.
Lisää aiheesta
Mäkisalo-Ropposen mielestä ”kaiken huippu” on, että ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalalla saattaa ammattiaineiden opettajina toimia kemistejä, kielitieteilijöitä, matemaatikkoja eli ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta.
– Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) ei aio tähän ongelmaan puuttua millään tavalla, vaan hän vetoaa ammattikorkeakoulujen autonomiaan opetuksen järjestämisessä, Mäkisalo-Ropponen moittii tiedotteessaan.
Eduskunnassa käytiin keskustelua Valviran tuoreesta selvityksestä, jonka mukaan 93 prosenttia sosiaalihuollon ympärivuorokautisten yksiköiden työntekijöistä on havainnut vanhusten kaltoinkohtelua työssään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.