Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

SDP:n Malmilta täystyrmäys Pentikäisen Loimaan kassa -puheille: ”Eihän työnantaja voi valita työntekijän puolesta lounassetelinkään käyttökohdetta”

Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja, SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Niina Malm ihmettelee Suomen Yrittäjien ja sen toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen jälleen toistamaa väläytystä Yleisen työttömyyskassan eli YTK:n jäsenmaksun maksamista työntekijöille työsuhde-etuna.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Pentikäinen haluaa perustuslain vastaisesti pakkoliittää duunarit ”Loimaan kassaan” ja työnantajien piikkiin, Malm kummastelee blogissaan.

– Eihän työnantaja voi valita työntekijän puolesta esimerkiksi lounassetelin käyttökohdetta, vaan työntekijä saa valita itse, mistä ravintolasta lounaansa hankkii. Miksi ihmeessä siis työsuhde-etuna maksettu jäsenmaksu voitaisiin osoittaa vain tiettyyn työttömyyskassaan, mutta ei esimerkiksi liiton kassaan, imatralainen ex-pääluottamusmies Malm lataa.

Hänestä näyttää siltä, että perustuslaki on Pentikäiselle vain paperia, jonka kirjaimen ja hengen kunnioitus on yrityspomolle täysin toissijaista – ja kuolleita kirjaimia.

– Oudolta tuntuu myös työnantajapuolen innokkuus uusien etuuksien maksamiseen, kun tunnetaan poikkeustilaankin Suomen ajaneen pandemian haitat ja menetykset palkanmaksuvaraan sekä työllistämiseen.

Malm muistuttaa, että kiky-sopimuksessa siirrettiin työttömyysvakuutuksen työnantajamaksuja työntekijöiden maksettavaksi.

– Eikö reilumpaa olisi palauttaa näitä 0,85 prosenttiyksikön siirtoja takaisin työnantajien velvollisuudeksi? Suomen vientiteollisuuden hyväksi tehtyä tulonsiirtoa pidettiin tärkeänä viennin kannalta. Onko tilanne nyt muuttunut siten, että työntekijän työttömyysvakuutusmaksu voidaan siirtää työnantajan vastuulle, Malm kysyy.

Hänen mielestään näin ei voi olla, jos samaan aikaan vaaditaan yhteiskuntaa jakamaan ja kantamaan vastuuta poikkeusajan aiheuttamista vaikeuksista yrityksille – kuten nyt on keväästä saakka toimittu.

– Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on tukenut yrityksiä todella suurilla summilla ja näin myös huomannut yrittäjien hädän. Siksi nämä toimitusjohtaja Pentikäisen irtiotot tuntuvat olevan irrallisia ja eri linjassa, Malm kirjoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE