Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Paatero: “Suurempaa takinkääntöä en muista nähneeni”

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero on huolestunut siitä politiikan tekemisen tavasta, jota Sipilän hallitus osoitti eroamisellaan.

Rane Aunimo

Demokraatti

– Toivottavasti tulevaisuudessa hallituksessa vastuussa olevat kantavat vastuunsa loppuun asti eivätkä lähde oman puolueen edun nimissä vaalityöhön heittämällä yhteisesti sovitut asiat romukoppaan. Suomi tarvitsee hallituksen eikä toimitusministeriöitä. Suomen poliittista vaikutusvaltaa ei pidä vaarantaa myöskään kansainvälisissä yhteyksissä.

Paatero puhui SDP:n puoluevaltuustossa sunnuntaina Helsingissä. Paateron mukaan Sipilän hallituksen toimisssa on muutenkin petrattavaa.

– Brexitin yhteydessä on Isossa-Britannissa syystä peräänkuulutettu “adult in the room” eli aikuista huoneeseen. Sama koskee myös kotimaamme politiikkaa. Kun jopa valtioneuvoston jäsenet kutsuvat toisten puolueiden politiikkaa housujen kasteluksi, ei ole ihme, jos kyselyihin vastaajat kyseenalaistavat poliittisen järjestelmän toimintaa ja kaipaavat yhteistyötä ja valtionais- tai miesmäisyyttä. Me sosialidemokraatit olemme pyrkineet olemaan tälläkin kaudella aikuinen niin valtuustojen ja eduskunnan suuressa salissa. Me tiedämme, että mustan ja valkoisen, ääripäiden ja kärjistysten sijaan, todellisuus on usein siinä välissä.

– Siitä ei aina irtoa helppoja lisäpisteitä, mutta työpaikallakaan hommat eivät hoidu jos paikalla on vain harrastuksiaan prioirisoiva pomo, omaan projektiin liiaksi rakastunut asiantuntija, joka lyö hanskat tiskiin kun ei huvita, joka aiheen ammattiloukkaantuja tai lähinnä tykytoiminnasta kiinnostunut kahvipöydän höpöttäjä. Jonkun täytyy tehdä ne työt, istua kokoukset ja hoitaa asiat.

Paateron mukaan sote-uudistushankkeessa hukattiin neljä vuotta, kun Sipilän hallitus romutti ensin laajan yhteisen valmistelun ja teki sen jälkeen koplauksen laajasta maakuntahallinnosta ja valinnanvapaudesta.

– Kytkös oli tuhoisa sillä alkuperäinen tavoite paremmista palveluista, terveyserojen kaventamisesta ja kustannusten nousun hillinnästä osoittautuivat mahdottomiksi hallituksen esityksellä. Ja vaikka esitystä muokattiin monen kertaan olivat perustavaa laatua olevat ongelmat yhä jäljellä. Näillä tosiasioilla oli tiedossa että esitys ei voi toteutua ja odotimme jo jonkun aikaa milloin hallituspuolueet sanovat sen ääneen. Jonkun verran oli kuitenkin yllätys hallituksen eronpyyntö, vaikka olihan päämisteri uhannut tehdä niin jo useamman kerran.

– Vain viikko sen jälkeen kun hallituspuolueet olivat tiukasti tukeneet uudistusta ja syyttäneet oppositiota vastustuksesta olivat ne kaikki sitä mieltä että olisi pitänyt tehdä toisin. Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni ja nyt kaikki esittelevät omia mallejaan, aivan kun edellistä neljää vuotta ei olisi ollutkaan.

Paateron mukaan seuraavat askelmerkit ovat läpikäynti siitä, mitä aiemmasta valmistelusta voidaan hyödyntää.

– Pidetään paras- ja rajoituslaki voimassa sekä jatketaan valmisteen rahoitusta. Samalla on ajettava alas yhtiöt, jotka on perustettu, mutta ICT:n osalta alueellista sekä valtakunnantason valmistelua tulee jatkaa. Samalla on huolehdittava, että kunnilla on aito mahdollisuus rahoittaa palvelut.

Paatero käänsi puheessaan katseensa myös neljän viikon päässä oleviin eduskuntavaaleihin.

– Työtä on vielä paljon jäljellä, mutta 130 000 kohtaamisen raja on jo saavutettu. Haastatteluissa saaduilla tiedoilla millainen puolue voittaa vaalit tärkeätä asioita ovat poliittisen toiminnan osaajat, taito kuunnella kansalaisia ja asiantuntijoita, on nähtävä sydämellä ja toimittava järjellä, ymmärtää ja tukee uutta työtä ja kouluttautumista sekä puolue joka uskaltaa olla aatteellinen. Jos tunnistamme nämä omaksi, kuten uskon, on se hyvä pohja vaalivoitoon.

Paatero sanoo jännittävänsä, miten nuoret lähtevät uurnille.

– Puoluetta on soimattu nuorten puutteesta, mutta listoilla on paljon aiempaa enemmän alle 25-vuotiaita ja jopa alle 20-vuotiaita. Tuetaan heitä kaikin voimin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE