Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Perholehto: ”Kohtuuttomimmat sudenkuopat voisi välttää hyvällä hallinnolla ja valmistelulla, mutta hallitus näyttää heittävän niillä vesilintua”

Jukka-Pekka Flander / SDP

SDP:n kansanedustaja Pinja Perholehto arvostelee lyhyitä lausuntoaikoja ja toteaa, että mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus pyyhkii hyvällä hallinnolla pöytää.

Demokraatti

Demokraatti

– Onko Orpon hallituksessa muodostunut uudeksi tavaksi, että lausuntopyynnöille jätetään lähinnä muodollinen rooli, Perholehto (kuvassa) kysyy tiedotteessa.

– Samaan aikaan kun esimerkiksi YK:n lapsen oikeuksien komitea on suosituksissaan kehottanut Suomea välttämään köyhyysriskissä oleviin lapsiin kohdistuvia sosiaaliturvan leikkauksia, esittää valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ensitöikseen budjettia, jossa lapsiperheiden toimeentuloa heikentäisivät sekä asumistukea, työttömyysturvan lapsikorotusten poistamista, toimeentulotukea että indeksijäädytyksiäkin koskevat ratkaisut, hän moittii.

Perholehdon mukaan kyseessä on selvä arvovalinta: kansanedustajien tuloluokka ei joudu tinkimään mistään, mutta köyhien perheiden lapsilta viedään pahimmillaan jopa usko parempaan huomiseen.

– Kaikista kohtuuttomimmat sudenkuopat voisi välttää hyvällä hallinnolla ja valmistelulla, mutta hallitus näyttää heittävän niillä vesilintua. Sosiaali- ja terveysministeriö laittoi eilen perjantaina klo 17.01 lausunnoille esityksen sosiaaliturvaetuuksien indeksijäädytyksistä. Lausuntoaikaa on 24.9. asti, eli ruhtinaalliset 5 arkipäivää.

Perholehto nostaa esiin, että myös työttömyysturvaleikkauksille lausuntoaikaa on annettu vain 11 päivää, vaikka säädösvalmistelun kuulemisohjeissa todetaan harvinaisen selväsanaisesti, että aikaa tulisi varata vähintään kuusi viikkoa.

– Vastaavaa hutkimista nähdään muissakin esityksissä, joita hallitus runnoo eteenpäin kiireellä. Hyvää hallintoa sekä todellisia vaikutusarvioita yksittäisten leikkausten tai niiden yhteisvaikutusten osalta voi ja pitää kyseenalaistaa, hän sanoo.

Eduskunnan aikataulu on ollut tiedossa jo keväällä, Perholehto huomauttaa. Hänen mukaansa venyneet hallitusohjelmaneuvottelut ja budjettiin omasta tahdosta sidotut päätökset eivät ole asianmukainen perustelu.

– Oikea ratkaisu olisi lykätä voimaantuloa ja tehdä valmistelu asianmukaisesti, hän painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE