Politiikka
28.7.2025 05:39 ・ Päivitetty: 28.7.2025 05:39
SDP:n Räsänen: Hallituksen veronkevennykset rikkaimmille yksi syy Suomen luottoluokituksen laskuun
Kansainvälinen luottoluokittaja Fitch ilmoitti viikonloppuna laskevansa Suomen luottoluokitusta. Kansanedustaja Joona Räsäsen mukaan se on pohjanoteeraus, joka kertoo oikeistohallituksen talousosaamisesta ja valinnoista.
Syynä luottoluokituksen laskulle on Suomen kasvava julkinen velka. Luottoluokittaja Fitch arvioi, että velkasuhde ylittää tulevina vuosina 90 prosentin rajan. Velkasuhde kasvaa, koska Suomen talouskasvu on heiveröistä ja se johtaa paisuviin vuosittaisiin alijäämiin.
Fitch arvioi, että Petteri Orpon (kok.) hallituksen päättämät toimet eivät tule vakauttamaan Suomen velkasuhdetta tällä vaalikaudella. Keväällä puoliväliriihessä päätetyt korkeimpien marginaaliverojen ja yhteisöverojen kevennykset lisäävät valtion budjettialijäämää.
– Onhan tämä luottoluokituksen lasku pohjanoteeraus oikeistohallituksen talousosaamiselle. Suomen luottoluokitus on saatu pudotettua 90-luvun tasolle, hämmästelee SDP:n kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Joona Räsänen kannanotossaan.
– Orpon ja Riikka Purran (ps) kattama notkuva noutopöytä yhteiskunnan raharikkaille on yksi syy Suomen luottoluokituksen laskulle. Yhteiskunnan kaikista rikkaimmille kohdistuvat korkeimpien marginaaliverojen ja yhteisöveron kevennykset lisäävät valtion alijäämää yli miljardilla eurolla jokainen vuosi.
Räsäsen mukaan kroonisesti velkaantuvalla Suomella ei ole varaa tällaiseen huomenlahjaan hallituksen eturyhmille.
LUOTTOLUOKITTAJA Fitch arvioi, että suurimmat talouskasvua rajoittavat tekijät liittyvät korkeaan työttömyyteen ja heikkoon luottamukseen kotimarkkinoilla.
Lisää aiheesta
Pidemmällä aikavälillä suurimmaksi Suomen haasteeksi Fitch mainitsee tuottavuuden heikon kehityksen.
– Lyhyellä aikavälillä kasvun suurin este on kuluttajien ja yritysten luottamuksen puute. Siksi veronkevennyksissä pitää olla nyt tavallisten suomalaisten ja pienempien yritysten vuoro. Vuorineuvokset ja ministerien tuloluokka voi odottaa, Räsänen painottaa tiedotteessa.
– Pidemmällä aikavälillä suurin ongelmamme liittyy tuottavuuteen. Siksi yleiset veronkevennykset laiskalle pääomalle eivät ole mitenkään perusteltuja. Verotuksen keinoin olisi syytä tukea mieluummin yritysten investointien vauhdittamista ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Talous
26.7.2025 17:07
Fitch laski Suomen luottoluokitusta – seuraavaksi jännitetään mitä tekee Moody’s