Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

SDP:n Taimela: Suomessa on valitettavan pitkät perinteet lähisuhdeväkivallasta

Jukka-Pekka Flander/SDP

Tänään vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisen teemapäivää. SDP:n kansanedustaja Katja Taimela painottaa tiedotteessaan teemapäivän tärkeyttä ja toteaa, että lähisuhdeväkivallan torjumiseksi on tehtävä kaikki voitava.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”Meillä Suomessa on valitettavan pitkät perinteet lähisuhdeväkivallan kohdalla. Pidän erittäin tärkeänä, että asiaan puututaan. Hallituksen toimintaohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisessa on kunnianhimoinen ja siihen sisältyvät toimenpiteet tulee toteuttaa.”

”Korona on vaikuttanut negatiivisesti myös lähisuhdeväkivaltatilanteeseen. Poliisin kotihälytykset ovat lisääntyneet alkuvuoden aikana lähes 50 prosenttia. Siksi erilaisten tukipalveluiden jatkuvuus ja saatavuus ovat entistäkin tärkeämpiä.”

Suomi on ratifioinut Istanbulin sopimuksen, eli Euroopan neuvoston yleissopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Sopimukseen sisältyvistä velvoitteista Suomella on eniten tehtävänä turvakotipaikkojen määrän kasvattamisessa.

”Tärkein Istanbulin sopimuksen myötä Suomessa käyttöönotetuista uusista käytännöistä on valtakunnallinen lähisuhdeväkivallan ja naisiin kohdistuvan väkivallan uhreille tai väkivallan uhkaa kokeville tarkoitettu auttava puhelin, Nollalinja. Se toimii soittajalle maksutta ympäri vuorokauden. Nollalinjaan voi soittaa nimettömänä.”

Taimela muistuttaa, että Suomi on lisännyt turvakotipaikkoja viime vuosina, mutta on vielä alle puolessa Istanbulin sopimuksen edellyttämästä 550 turvakotipaikasta.

”Lähisuhdeväkivallan kohdalla tietoisuuden lisääminen on yksi keskeinen tapa taistella ilmiötä vastaan. Siinä kansainväliset teemapäivät ovat paikallaan. Vaikka lähisuhdeväkivalta on selkeästi sukupuolittunutta, se koskettaa suomalaisia laajalti. Esimerkiksi ikäihmisten kokema lähisuhdeväkivalta on merkittävä ongelma. Kaikkinaisen väkivallan vastustaminen on kaikkien yhteinen asia. Siksi päivien teemoittamisessa voitaisiin harkita jatkossa yleistä väkivallan vastaista päivää.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE