Politiikka
11.11.2016 16:49 ・ Päivitetty: 11.11.2016 18:34
SDP:n vaihtoehtobudjetin väliotsikko Sipilän suuttumuksen takana: Lue tästä, mitä budjetin kappaleessa lukee
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vertaa opposition puheita Donald Trumpin puheisiin Yhdysvaltojen likaisimmiksi luonnehdituissa presidentinvaaleissa. Hänen mielestään on selkeitä merkkejä siitä, että Suomessa kehitys on menossa samaan suuntaan kuin Yhdysvalloissa.
– Tällä viikolla kotimaan politiikassa on nimitetty hallituspuolueiden puheenjohtajia kolmeksi rosvoksi. Tämähän on kuin suoraan Trumpin puheista, Sipilä sanoo MTV:n nettikolumnissaan.
SDP:n vaihtoehtobudjetissa on väliotsikko Kolme iloista rosvoa. Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) on tarkentanut Iltalehdessä, että tällä viitataan niin hallituspuolueiden puheenjohtajiin kuin sen kolmeen tuoreeseen esitykseen.
– Eikä pelkästään puheenjohtajiin vaan puolueisiin, hän sanoi Iltalehdelle.
– Itse kukin päättää, miten politiikassa toimii. Joudun kuitenkin vakavasti kysymään, miten muiden mustamaalaaminen edistää ratkaisujen aikaansaamista niihin ongelmiin, joita meillä on, Sipilä kirjoittaa nyt.
Hän sanoo alusta alkaen pitäneensä ehdottoman tärkeänä, että hänen oma puolueensa pysyy sivistyneellä linjalla, eikä lähde muiden mustamaalaamisen tielle. Toisaalta pääministeri itse luonnehtii kolumnissaan edellistä hallitusta sanoen, että se ”ei saanut mitään aikaiseksi”.
– Suomessa ja maailmalla on paljon epävarmuutta. Ymmärrän hyvin, että moni on huolissaan tulevaisuudesta. Päättäjien on otettava nämä tunnot vakavasti. Maailman muuttumista emme kuitenkaan saa pysähtymään, niin turvalliselta kuin se tuntuisikin, Sipilä kirjoittaa MTV:llä.
Lisää aiheesta
– Lokapolitiikka ei nosta Suomea eikä tuo maahamme yhtään työpaikkaa lisää, hän päättää.
Puhutti jo keskiviikkona eduskunnassa.
Jo eduskunnan keskustellessa oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista pari päivää sitten, SDP:n muotoilema väliotsikko nousi debattiin.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho luonnehti asiaa kysymykseksi yli muiden.
– Te olette kutsuneet näitä kolmea herraa tässä, Suomen johtavia ministerejä (Juha Sipilä, Petteri Orpo, Timo Soini) roistoiksi ja te olette kutsunut meidän puoluettamme rosvopuolueeksi nimenomaan tässä samaisessa haastattelussa. En pyydä enkä vaadi mitään, mutta odotan mielenkiinnolla, onko teillä itsellänne tarvetta palata näihin lausuntoihin, Terho sanoi viitaten Iltalehden Antti Rinteeltä saamiin kommentteihin.
Kolmella ministeriherralla Terho viittasi Sipilään, Orpoon ja Timo Soiniin (ps.).
– Kysyn vaan, että kun lapsiperheet olivat menettää päivähoitomaksujen korotuksen kautta, se oli siis yritys ryöstää lapsiperheiltä, Antti Rinne vastasi Terholle.
Rinne painotti myös esimerkiksi työttömän menettävän 100 päivää työttömyysturvaa ensi vuoden vaihteessa ja eläkeläisten menettävän lääkkeiden omavastuusta hallituksen toiminnan takia. Lisäksi koulututuksesta, osaamisesta, tutkimuksesta ja tuotekehityksestä leikataan isoja summia tämän vaalikauden aikana.
– Kysyn vaan, eivätkö nämä täytä jonkinnäköisiä tunnusmerkistöjä! Rinne perusteli rosvo-sanan käyttöön.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei vaikuttanut suhtautuvan niin vakavasti SDP:n retoriikkaan kuin Sipilä nyt.
– Nämä nämä kolme rosvoa, joiksi meidät on leimattu, ovat päättäneet antaa poliiseille lisää rahaa. Tämähän on aivan erinomaista, rosvoilta poliiseille eikä poliiseilta rosvoille, Timo Soini sanoi ja viittasi hallituksen päätökseen antaa lisää rahaa poliisien määrän ylläpitämiseen.
LUE ALTA SDP:N VAIHTOEHTOBUDJETIN KESKUSTELUA NOSTATTAVA KAPPALE (Vaihtoehtobudjetti, s. 6–7):
KOLME ILOISTA ROSVOA
Sipilän hallitus sai omalta Talouden arviointineuvostoltaan moitteet siitä, että se ei lainkaan käytä verotuksen työkaluja talouden tasapainottamisessa. Veronalennukset syövät julkisten palveluiden rahoitusta ja lisäävät alijäämää. Eturyhmiä suosivat keinotekoiset verovähennykset sotkevat verojärjestelmää ja pelkästään kassaa paikkaavat hätäiset veronkorotukset heikentävät työllisyyttä.
Alentamalla veroastetta kahdella miljardilla eurolla vaikeassa taloustilanteessa Sipilän hallitus uskoo amerikkalaistyyliseen trickle down -ideologiaan, jossa rikkaita rikastuttamalla hyvinvointia valuu tipoittain myös tavallisille kansalaisille, jopa vähäosaisille. Tiedot työttömyyden pitkittymisestä ja köyhyyden lisääntymisestä eivät tue hallituksen arvovalintaa.
Kolme tuoretta hallituksen esitystä täyttää kaverikapitalismin tunnusmerkit: metsälahjavähennys, perintö- ja lahjaveron alennus ja yrittäjävähennys. Ne hyödyttävät hallituksen omia eturyhmiä, mutta eivät tuo lainkaan kasvua tai työpaikkoja. Ne ovat varakkaille suomalaisille annettuja kymmenien miljoonien ja taas kymmenien miljoonien eurojen lahjoja.
Hyvätuloisimmilta suomalaisilta ei edellytetä osallistumista yhteisiin talkoisiin. Pääministeri Sipilä on vedonnut, että rikkaat antaisivat vapaaehtoisesti rahaa hyväntekeväisyyteen. Arkkipiispa Kari Mäkinen nousi vastustamaan almuyhteiskuntaa ja ilmoitti maksavansa mielellään lisää veroja. Tuloverotuksen tasavähennykset suosivat suurituloisia, joiden nettotulot kasvavat eniten. Pienituloiset eläkkeensaajat sen sijaan menettävät entisestäänkin ostovoimaansa.
Sipilän hallituksen synnyttämä veroero palkansaajien ja eläkeläisten välillä pysyy ennallaan, jopa kasvaa. Tilanteessa, jossa tarvitaan vahvaa yhteishenkeä, Sipilän hallitus lisää eriarvoisuutta. Maailmalla yhden-
vertaisuudestaan kuuluisaa Suomea jaetaan kovaa vauhtia voittajiin ja häviäjiin, menestyjiin ja syrjäytettäviin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.