Politiikka
11.3.2022 13:19 ・ Päivitetty: 11.3.2022 13:19
SDP:ssä alustavat nuotit selvillä – näin puolue ratkoo turvallisuuspoliittista linjaa
Muiden puolueiden tapaan myös SDP pohtii muuttunutta turvallisuusympäristöä ja sen seurauksia.
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo Demokraatille, miten tämä käytännössä puolueessa järjestetään.
Puolueen pohdinta niveltyy valtiojohdon, eli presidentin, hallituksen ja eduskunnan käynnissä olevaan laajaan selvittelyyn.
Eduskunnassa turvallisuuspoliittista tilannetta ja Ukrainan sodan seurauksia käsitellään sille lähitulevaisuudessa annettavan hallituksen laaja-alaisen selonteon pohjalta.
Rönnholm toteaa, että SDP:n työryhmille on lähtenyt hiljattain pyyntö, jossa niiltä on toivottu taustamuistioita turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Asiaa käsitellään nyt puolueen useissa, muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä sisäisen turvallisuuden, työryhmissä.
Eilen SDP:stä on lähetetty jokaiselle puolueosastolle aineisto, jonka pohjalta ne voivat käydä ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua ja pohtia muun muassa Nato-kysymystä. Rönnholm toteaa, että keskustelutilaisuuksia voi järjestää osasto-, kunta- ja piiritasoilla.
– Aktiivisesti kannattaa järjestää tilaisuuksia ja kuunnella ihmisten näkemyksiä. Varmaan alustajiakin on saatavissa.
SDP:n eilisessä puoluehallituksessa on myös pohdittu sitä, miten SDP vie asiaa eteenpäin.
Rönnholm huomauttaa, että koska tarkkoja päivämääriä ei vielä ole sille, miten parlamentaarinen prosessi etenee, myöskään SDP:n ylimpien puolue-elinten kokoontumisten tarvetta ei tiedetä vielä tarkkaan.
Rönnholm ennakoi, että turvallisuuspoliittista linjaa käsitellään niin puoluehallituksen kokouksissa kuin sen ja SDP:n eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa. SDP:n puoluevaltuusto on koolla 2.4. sääntömääräisessä kevätkokouksessaan.
Rönnholm toteaa, että puoluevaltuusto on puolueen ylin päättävä elin puoluekokousten välillä.
– Toki ylimääräinen puoluekokouskin saadaan tarvittaessa koolle muutaman viikon varoajalla puoluevaltuuston päätöksellä.
Seuraava varsinainen puoluekokous on vasta vuonna 2023. Onko ylimääräinen puoluekokous mahdollinen?
– Aikataulullisesti se on mahdollista, mutta se on puoluevaltuuston päätös. En halua spekuloida todennäköisyyttä, kun ei vielä ole selkeyttä, mistä ja millä aikataululla päätöksiä pitäisi tehdä, Antton Rönnholm sanoo.
“Aikataulut eivät prosessia haittaa, se ei pidä paikkaansa.”
Rönnholm toteaa, että julkisuudessa on yritetty jopa maalata kuvaa, että turvallisuuspoliittiset linjavalinnat voisivat takuta puolueiden järjestelyiden takia. Tähän SDP:n puoluesihteeri ei usko lainkaan.
– Aikataulut eivät prosessia haittaa, se ei pidä paikkaansa. Se on sitten toinen juttu, ovatko eri puolueissa lopputulemat sellaisia, että ne kaikkia miellyttäisivät.
Rönnholm toteaa, että puoluevaltuusto käy 2.4. asiantuntijanäkemysten ja työryhmäprosessista tulleita kantoja läpi ja keskustelee niiden pohjalta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.
– On tärkeää, että myös puoluevaltuuston jäsenet pääsevät käymään tilannetta läpi.
Rönnholm muistuttaa, että vaikka seuraava sääntömääräinen puoluevaltuusto kokoontuu 2.4. kokouksen jälkeen vasta syksyllä, valtuuston saa tarvittaessa kutsuttua koolle kolmen päivän varoajalla.
Rönnholmin mukaan SDP:ssä vielä keskustelu tarkemmin, miten toimittaisiin tilanteessa, jossa pitäisi saada puolueen kanta mahdolliseen Nato-jäsenhakemukseen.
– Viittaan puolueen sääntöihin, lähtökohtaisesti merkittävistä linjanmuutoksista puoluekokousten välillä päättää puoluevaltuusto. Esimerkiksi hallitukseen osallistumisesta päätetään eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteismenettelyssä. Sitten olisi tietysti, kuten sanottu, puoluevaltuustolla mahdollisuus päättää ylimääräisen puoluekokouksenkin kutsumisesta sääntöjen mukaisesti, Rönnholm toistaa.
– Viestini on nyt se, että tehdään työtä ripeästi ja huolellisesti muuttuneen turvallisuustilanteen pohjalta ja muodostetaan yhteistä näkymää tästä tulevaisuuteen. Yritämme samalla sovittaa kokonaisuuden fiksusti yhteen valtioneuvostossa ja eduskunnassa käsiteltävän selonteon aikatauluun ja eduskunnan parlamentaarisiin prosesseihin.
Rönnholm muistuttaa myös, että kansainvälinen tilanne muuttuu ja elää koko ajan.
Kuinka vaikea asia turvallisuuspoliittisen linjavalinnan pohtiminen SDP:lle on?
– En minä tiedä, onko tämä sen vaikeampi SDP:lle kuin millekään muullekaan taholle, joka haluaa asioita syvällisesti analysoida ja sen perusteella tehdä päätöksiä. Meillä kullakin voi olla omia vahvoja tai vähemmän vahvoja näkemyksiä aiheesta. Isojen kysymysten ja muutosten analysointi päätösten tekeminen ei välttämättä ole helppoa, mutta en näe tässä mitään ihmeellistä SDP:n osalta. Meillä on varman laajin kyky ottaa tässä maassa kantaa eri kysymyksiin, jos katsoo vaikkapa puolueen ohjelmatyötä. Päätöksenteko on aikaavievää ja joskus päätä särkee, kun asiat ovat vaikeita, mutta sitä vartenhan täällä ollaan, Rönnholm vastaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.