Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:stä suorasanainen vaade Anna-Maja Henrikssonille: ”Kyllä vai ei?”

Nora Vilva
Dimitri Qvintus.

SDP:n ruotsinkielisen piirin puheenjohtaja ja demaripääministerien entinen erityisavustaja Dimitri Qvintus vaatii Hufvudstadsbladetissa RKP:ltä selvää vastausta siihen, tekisikö puolue hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Qvintus muistuttaa jo lokakuussa sanoneensa pitävänsä lähestulkoon mahdottomana, että SDP ja Perussuomalaiset voisivat olla samassa hallituksessa.

– Perustelin asiaa suhtautumisella ihmisoikeuksiin ja vähemmistöihin, ihmiskuvalla ja ihmisarvon kunnioittamisella, EU-politiikalla ja ilmastopolitiikalla. Sanoin jo tuolloin, että SDP huolehtii siitä, että Perussuomalaiset eivät pääse heikentämään ruotsin kielen asemaa millään tavalla, Qvintus kirjoittaa Hufvudstadsbladetissa.

– Nämä lausunnot on syytä vahvistaa uudestaan, sekä muistuttaa, että tismalleen saman asian sanoi sosialidemokraattien puheenjohtaja Sanna Marin. Jos SDP on vaalien suurin puolue, perussuomalaiset eivät ole hallituksessa, Qvintus jatkaa.

MYÖS vihreät ja vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet, että ne eivät suostu hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

– Joillakin puolueilla on ollut vaikeuksia kertoa kantaansa. Jostain syystä kaikki eivät ole uskaltaneet kertoa kantaansa. Se johtaa hyvin omituiseen ja äänestäjän kannalta ongelmalliseen tilanteeseen: Liberaaleja pohjoismaisia arvoja kannattava äänestäjä ei tällä hetkellä voi varmasti tietää, tukeeko hänen äänensä sellaisen hallituksen syntymistä, jossa on mukana perussuomalaiset.

Qvintus toteaa Hufvudstadsbladetissa, että osa poliitikoista on kierrellyt ja vältellyt asian etukäteen kertomista väittämällä, että asiassa olisi kyse vastakkainasettelun lisäämisestä.

– On pakko kysyä, että kumpi lisää enemmän vastakkainasettelua: se, että kerrotaan ennen vaaleja kaikille ihmisille, että me emme tee kompromissia ihmisoikeuksia ja vähemmistöjä halveksivan puolueen kanssa vaiko se, että hallituksessa olisi puolue, jonka kaikki politiikka perustuu ihmisryhmien vastakkainasetteluun?

– Toinen kummallinen tapa kierrellä on sanoa, että hallitusohjelma ratkaisee. Hallitusohjelma ratkaisee sen, mennäänkö hallitukseen vai ei. Siinä vaiheessa on myöhäistä miettiä, istutaanko oikeassa seurassa. Ratkaisu siitä, kenen kanssa hallitukseen ollaan valmiina menemään, tehdään nimittäin huomattavasti aikaisemmin.

Qvintuksen mukaan edellämainitut ovat tekosyitä, joilla yritetään välttää selvän vastauksen antamista. Ne kertovat siitä, että ei uskalla sanoa ei.

– Ainoa tapa saada asioita aikaan politiikassa on tehdä yhteistyötä ja kompromisseja. Mutta omien arvojensa kanssa ei voi tehdä kompromisseja. On uskallettava puolustaa omia arvojaan ja seistä niiden takana. Ja poliitikon on uskallettava sanoa ei. Haluan kuulla Anna-Maja Henrikssonilta selvän vastauksen kysymykseen, onko hän valmis samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa: kyllä vai ei?

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE