Politiikka
12.3.2020 16:53 ・ Päivitetty: 12.3.2020 16:53
”Se, että Suomi laitettaisiin kiinni, ei estäisi epidemian tuloa” – Marin varoitti kiihkoilusta
Eduskunnan kyselytunnille ei mahtunut kuin yksi kysymys: koronavirus ja riittävätkö hallituksen toimet pistämään stopin taudin etenemiselle.
Perussuomalaisten Arja Juvonen antoi alkutahdit keskustelulle vaatimalla valmiuslakia käyttöön ja sulkemalla heti koulut ja muut oppilaitokset. Tämä on perussuomalaisten linja.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti, että tänä iltana eduskuntaryhmät keskustelevat parlamentaarisesti valmiudesta mahdollisiin laajempiin rajoittamistoimiin.
– Itse ajattelen niin, että me emme ole tällä hetkellä siinä tilanteessa. Mutta on hyvä käydä ennalta kaikkien ryhmien kanssa keskustelua.
Suomen valmiuslaki on vuodelta 2012. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) muistutti, että valmiuslaissa on kriteerit, joiden pitää täyttyä: ”Poikkeusoloja ovat vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaava hyvin laajalle levinnyt vaarallinen tartuntatauti”.
Kokoomuksen Petteri Orpo totesi puolueen olevan valmis tukemaan kaikkia tarpeellisia keinoja, joita hallitus esittää. Hänen mukaansa koko oppositio on valmis myös tukemaan valmiuslain käyttöönottoa.
Marin joutui taas toistamaan, että hallituksella on valmius toimia nopeasti.
Lisää aiheesta
– En näe, että tämä on hallitus–oppositio-kysymys. Mikäli terveydenhuollon viranomaiset suosittaisivat painavalla asiantuntemuksella esimerkiksi päiväkotien ja koulujen kiinnilaittamista, totta kai kuuntelisimme asiantuntijoita, ja meillä olisi todella nopea valmius toimia. Mutta tällä hetkellä en näe, että näin rajuihin toimenpiteisiin ei ole syytä lähteä.
”Luotan viranomaisten työhön.”
Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen oli huolissaan, riittävätkö reilut 200 tehohoidon paikkaa ja onko hallituksella valmius rekrytoida lisää osaavaa henkilöstöä, jos tehohoitoon tarvitaan sitä enemmän.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) vakuutti, että tehohoidon kapasiteetti riittää. Hän viittasi arvioihin, että ensimmäisessä aallossa noin 35 prosenttia suomalaisista voisi sairastua koronaan, jos ja kun epidemia saapuu Suomeen
– Hallitus tekee kaikkensa, että jos terveydenhuollon henkilöstö sairastuu, löydämme osaavaa henkilöstöä. Olemme myös valmiit kouluttamaan ihmisiä näihin tehtäviin.
Marin oli myös saanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijoilta arvion noin 35 prosentin luvuista.
– Pyrimme omilla toimillamme hidastamaan taudin etenemistä. Sellaista arviota en ole saanut, että esimerkiksi kovilla rajoittamisilla, sulkemalla päiväkodit ja koulut, olisi vaikutusta, tuleeko tauti Suomeen vai ei.
Liike Nytin Harry Harkimo heitti veikkauksen, että kouluja laitetaan viikon kuluttua varmasti kiinni. Marin toisti asiantuntijoiden viestin:
– Se, että Suomi laitettaisiin kiinni, ei estäisi epidemian tuloa. Meidän kannattaa välttää kiihkoilua, asettumasta itse terveydenhuollon ammattilaisiksi. Luotan viranomaisten työhön ja arvioon, mitä missäkin tilanteessa kannattaa tehdä.
– En haluaisi levittää tästä salista sellaista viestiä kansalle, että Suomessa olisi poikkeustila. Näin ei tällä hetkellä ole.
Opposition puheenvuoroissa viitattiin Italiaan, jossa koko maassa on käytännössä lähes ”suljettu”. Muun muassa kristillisdemokraattien Sari Essayah vaati lisää rajaavia toimia. Marin huomautti, että hallituksen aiemmin päivällä tehdyt toimet eivät nekään ole kevyitä.
– Korostan, että ei pidä lähteä kevein perustein valmiuslain käyttöön tai rajoittamaan ihmisten liikkumista tai sulkemaan kouluja tai päiväkoteja. Meidän päättäjinä pitää tehdä kokonaisharkinta, joka pohjautuu faktoihin ja asiantuntijoiden näkemyksiin, ei juosta lehtiotsikoiden perässä.
”Meidän tehtävämme on lähettää suomalaisille rauhallista viestiä.”
Kokoomuksen Jukka Kopra totesi kokoomuksen kannattavan ”kaikkia aidosti vaikuttavia järeitä” toimia, joilla tauti laitetaan kuriin.
Pääministeri joutui taas kertaamaan, että vaikuttavia toimia on tehty: esimerkiksi jos kouluissa tai päiväkodeissa on havaittu tapauksia, karanteeneja on määrätty.
– On seurattu tartuntaketjuja, olemme tietoisia siitä, ketkä näihin ketjuihin kuuluvat. En halua, että tästä salista lähtee käsitys, ettei täällä toimittaisi. Minulla on luottamus viranomaisiimme.
Perussuomalaisten Mika Niikko tivasi kovaan ääneen ottamaan arjen asiantuntijoista, kuten yrityksistä, mallia ja kysyi, onko hallitus varmasti tehnyt kaikkensa.
Marin joutui pyytämään, ettei salissa korotettaisi ääntä vakavan tilanteen äärellä.
– Meidän tehtävämme on lähettää suomalaisille rauhallista viestiä, että me tämän tilanteen hoidamme. Eivätkä yritykset ole sulkeneet oviansa, pistäneet lappua luukulle. Ne ovat sanoneet epidemia-alueilta tulleille, etteivät tulisi töihin. Näin myös valtio ja kunnat toimivat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.