Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Selviytyjät muistavat Auschwitzin kauhut: ”On vaikea uskoa, että sivistyneet, kouluttautuneet ihmiset voivat surmata viattomia”

Auschwitzin keskitysleiriltä selvinneet Benjamin Lesser, Alina Dabrowska ja Leon Weintraub tapasivat mediaa Puolan Oswiecimissa sunnuntaina.

Juna pysähtyi keskellä yötä. Vasta 16-vuotias Benjamin Lesser komennettiin siskonsa ja veljensä kanssa ulos junasta. Kukaan ei tiennyt, missä he olivat. Yössä kaikuivat vain ihmisten huudot.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ihmiset jaettiin eri ryhmiin, ja Benjamin erotettiin siskostaan ja veljestään.

– Se oli viimeinen kerta, kun näin heidät. Heidät vietiin suoraan kaasukammioon, Lesser kertoi sunnuntaina Puolan Oswiecimissa, jossa Auschwitz-Birkenaun keskitysleiriltä selvinneet muistelivat kokemuksiaan kansainväliselle toimittajajoukolle vain muutaman kilometrin päässä entiseltä kauhujen leiriltä.

Lesserin perhe oli paennut saksalaisia jo kerran Puolasta Unkariin. Lesser joutui natsien vangitsemaksi sen jälkeen, kun natsijoukot valtasivat Unkarin, minkä jälkeen hänet lähetettiin Auschwitziin.

Leirille saapuessa ne, joiden ei katsottu pystyvän tekemään töitä, vietiin usein suoraan kaasukammioon, kuten kävi myös Lesserin siskolle ja veljelle. Lesser itse oli työikäinen nuori mies, joten hänet vietiin leirille pakkotyöhön.

“Jos et pystynyt tekemään töitä, olit täyttä roskaa”

Lähellä Krakovaa sijaitsevassa Auschwitz-Birkenaussa tapettiin tai menehtyi ainakin 1,1 miljoonaa ihmistä, heistä suurin osa juutalaisia. Leirin vapauttamisesta tulee maanantaina kuluneeksi 75 vuotta.

Natsit yrittivät tuhota todisteita kaasukammioista ja krematorioista siirtämällä vankeja muualle. Tuhansia vankeja menehtyi tai ammuttiin näillä “kuolemanmarsseilla”.

Auschwitzistä selvinneen puolalaisen, nykyään Ruotsissa asuvan Leon Weintraubin mukaan keskitysleirillä olevat pyrittiin epäinhimillistämään täysin. Leirille tuotujen ihmisten arvotavarat kerättiin ja heiltä ajettiin hiukset. Käskyjä tottelemattomat uhattiin surmata välittömästi.

– Meidät muutettiin ihmisestä työkaluiksi. Jos pystyit tekemään töitä, olit arvokas. Jos et, olit täyttä roskaa, hän sanoi.

“En voi uskoa vieläkään, että ihminen voi toimia näin”

Auschwitziin paluu ei ole selviytyjille helppoa, mutta Lesserin mukaan leirin kokemuksia ei saa unohtaa. Hän muistuttaa, että hirmutekoihin syyllistyivät aivan tavalliset ihmiset.

– On vaikea uskoa, että sivistyneet, kouluttautuneet ihmiset voivat surmata viattomia ihmisiä.

Lesserin yksi erityisen kammottava muisto liittyy pikkulapsien julmaan surmaamiseen.

– Asuimme parakissa, jonka vieressä pikkulapsia heitettiin suoraan kuoppaan, jossa paloi tuli. Näimme tulen ja kuulin huutoja, kun lapset huusivat tuskasta. En voi vieläkään uskoa, että ihminen voi toimia näin.

Lesserillä kesti silti pitkään, ennen kuin hän halusi puhua kokemuksistaan. Yhdysvaltoihin muuttanut mies halusi lastensa voivan kasvaa yhdysvaltalaisiksi, ilman menneisyyden taakkoja.

– En halunnut “tahrata” heitä sillä, että he ovat selviytyjän lapsia, hän sanoi.

Lesser alkoi puhua kokemuksistaan julkisesti vasta vuosikymmeniä vapautumisensa jälkeen. Se tapahtui, kun hänen lapsenlapsensa opettaja halusi hänen kertovan oppilaille kokemuksiaan.

– Istuin siellä puhumassa ja huomasin, että 5-luokkalaiset lapset istuivat täysin liimattuina tuoleihinsa ja kuuntelivat kaikkea kertomaani silmät suurina, täysin hiljaa. Vielä tunnin jälkeenkin he ympäröivät minut ja halusivat kysyä lisää.

– Silloin sanoin itselleni: Ben, et voi olla hiljaa. Et voi antaa ihmisten unohtaa, hän sanoi.

“Ei koskaan enää”

Samoilla linjoilla on Leon Weintraub. Hänestä on tärkeää puhua, jotta tapahtumat eivät koskaan toistu.

Samalla hän sanoo pitävänsä murheellisena, että esimerkiksi Puolassa on järjestetty äärioikeiston marsseja, jossa on marssinut avoimesti natsismia kannattavia ihmisiä.

– Ja he kutsuvat itseään isänmaallisiksi. Kauheinta on, että Puolan hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi vastustaakseen asiaa.

Weintraub sanoo silti olevansa optimistinen sen suhteen, että ihmiset eivät unohda leirin kauheuksia. Siksi hänkin pitää tärkeänä puhua kokemuksistaan.

– Ei koskaan enää äläkä ikinä unohda, Weintraub tiivistää.

STT–Sanna Raita-aho

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE